Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Kwiecień 2013 (edytowane) Witam powoli zaczynam nabywać sprzęt do startu jeszcze daleko ale stojące w pokoju szkło bardzo motywuje Akwarium 91 l. Opti white Sump ok 42 l Odpieniacz Turboflotor 500 pompa NEW-JET 1700 2 x Koralia nano 1600 Filtr Ro-Di - na dniach dojdzie jak do tej pory zestaw wyniósł mnie ok 755 zł nie chce myśleć ile by to kosztowało jak bym kupował nowy osprzęt Następne wydatki to: Oświetlenie poszukuje jakiejś LAMPY LED używanej przed uruchomieniem ( co jeszcze potrwa jakiś czas) chce jeszcze zamatować matę pod Sump Wyciszyć szafkę wymienić gumowy przewód od pompy obiegowej na sylikonowy i jakaś pokrywa na akwarium lub zrobienie czegoś w rodzaju ramki ok 5-10 cm dookoła akwarium żeby zwierzyna siedziała w zbiorniku a nie zwiedzała pokój Zależy mi żeby całość nie była zbyt głośna Jeśli chodzi o planowaną obsadę w odległej przyszłości to : Planowana obsada akwarium: (możliwe że sie jeszcze coś zmieni) -Amphiprion ocellaris (ryba) -Synchiropus splendidus (ryba) -Lysmata debelius (krewetka red) -Nassarius sp.(ślimak) -Fromia sp.(rozgwiazda -Calcinus elegans - (krab) Cryptocentrus cinctus (żółta babka) lub Synchiropus splendidus Koralowce: -Euphyllia paraancora -Favia -Discosoma - (czerwone i niebieskie) -Ricordea florida -Zoanthus -Acropora Macrostoma -Symphyllia red -Pseudogorgonia -Sabellastarte sanctijosephi (rurówka) -Stichodactyla (ukwiał) a tu kilka zdjęć po zakupie zestawu umyciu i po dotarciu sprzętu pierwsze 9 zdjęć przed kupnem i po przewiezieniu do domu kolejne z czasem dokupywania sprzętu i po lekkich modyfikacjach Edytowane 3 Kwiecień 2013 przez Bartek1080 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Kwiecień 2013 ja nigdy nie mogę utrafić na jakieś wyprzedaże i odsprzedaże jak za te kaske, pierwsza klasa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Akwarium + szafka + sump + hydraulika + odpieniacz kupiłem za 350 zł dobrą okazje trafiłem bo sam odpieniacz to koszt ok 500 zł nowy:D teraz filuje za lampą z filtrem ro-di też mi sie udało rozglądałem się za Filtrem znalazłem na Allegro ten produkt: Allegro: w cenie 199 zł + przesyłka od 12zł do 20 zł po czym wszedłem na stronę sprzedawcy filtrwody.pl i ten sam zestaw Filtracyjny znalazłem za ceną 137 zł + przesyłka od 12 zł do 20 zł napisałem do właściciela czy te zestawy się różnią bo w opisie jest to samo ale na jego aukcjach allegro zestaw jest droższy o 62 zł od tego na jego stronie odpisał mi wyczerpującą odp. "ten sam produkt" czasem warto dłużej poszukać i zaoszczędzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 właśnie - cierpliwość jest cnotą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 a ty Carolino jaki masz baniak ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 już coraz bliżej dnia zalania wczoraj odebrałem lampę do Akwarium LED GROW 60 W na początek mi wystarczy "OZEH" Teraz myślę nad montażem dzisiaj dotarł Filtr RO-DI od razu wziąłem się do montażu i mam już pytanie spływ brudnej wody z filtra musi być podpięty do syfonu, bo chce przewód włożyć do butelki z dziurką w korku ( mieszkam w wynajmowanym i nie chce niszczyć syfonu ) czy dużo wody brudnej wypłynie na ok 10 l wody przeczyszczonej ? następne planowane zakupy: Grzałka 100W Hydrometr Najprawdopodobniej spławikowy miernik TDS i chyba to było by na tyle z potrzebnego sprzętu o czymś zapomniałem ?? Załączone miniatury Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2013 Teoretycznie 2/3 wody to woda brudna więc na 10L czystej będziesz miał 20L brudnej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2013 a do czego można brudną wykorzystać czy jest na tyle brudna że nic z ną nie można zrobić?? wiem że zmywać można Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2013 Możesz np zasilić tą wodą spłuczkę w ubikacji. Nie wiem na ile ta woda jest "wodą brudną" niech się wypowiedzą fachowcy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyklista 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2013 (edytowane) NIe jest brudna tylko bardziej twarda - mineralna (wszystkie minerały jakie były w tych 30 litrach teraz zostały w 20l). Doskonała np. do podlewania kwiatków, Do picia też nie jest zła - gotowa mineralna ps, z wyjątkiem wody która już w kranie jest na granicy dopuszczenia do picia przez ludzi, bo po filtrze może być już poza granicą Edytowane 9 Kwiecień 2013 przez cyklista Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2013 rozumiem a podpowiedzcie mi coś o przechowywaniu tej wody w czym i jak długo można Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Kwiecień 2013 na jakiej soli wystartować??docelowo chce stosować Reef crystans ale czy na takiej startować czy coś innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Kwiecień 2013 Startuj na Instant Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Kwiecień 2013 fajny projekt rozumiem że ta mała przegroda w sumpie to zbiornik na dolewke ? ps.ja też kupowałem ten filtr RO/DI u tego producenta a odpływ mam zamontowany do spłuczki a i nie zapomnij podać firmie filtrywody.pl wielkość przyłącza (warto do kupić więcej żywicy bo w komplecie jest jej za mało) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Kwiecień 2013 fajny projekt rozumiem że ta mała przegroda w sumpie to zbiornik na dolewke ? ps.ja też kupowałem ten filtr RO/DI u tego producenta a odpływ mam zamontowany do spłuczki a i nie zapomnij podać firmie filtrywody.pl wielkość przyłącza (warto do kupić więcej żywicy bo w komplecie jest jej za mało) dzięki tak w przyszłości ma tam wylądować dolewka co do żywicy to prawda że było jej mało co najlepsze na zdjęciach przy sprzedaży było jej pełno cała tuba a mi przysłali z ok 3/4 wypełniony żywicą czekam na miernik TDS i zobaczę jaka woda leci z tą ilością żywicy jaką mi przysłali a jak masz ro zrobione do spłuczki ? zakręcasz zawór z sieci do spłuczki spuszczasz wodę i wypełniasz tą wodę?? bo też tak kombinuje ale strach przed przelaniem spłuczki mnie ogarnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 podpowiedzcie czemu miernik TDS na nowym filtrze pokazuje 002 ?? czego może być to wina spuściłem ok 10 l wody do ścieków (czterej po RODI) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 dzisiaj walczę dalej z wodą woda na której miernik pokazywał 002 stała ok 2-3 dni w butelce w szafce dzisiaj robię nową i jestem zdziwiony po zrobieniu pierwszych 2 l miernik w zależności jak go zanurzę pokazuje inną wartość np. jak diody są lekko umoczone pokazuje 001 jak połowa to 003 a jak całe zanurzę pokazuje 005-006 jeszcze większe wyniki niż wczoraj woda puszczona z filtra ro-di od razu powinna lecieć 000 czy trzeba trochę zlać zanim poleci taka czysta? jak spuszczę 5 l podam wyniki jest ktoś z Bielan ?? i ma miernik ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek1080 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 dzisiaj walczę dalej z wodą woda na której miernik pokazywał 002 stała ok 2-3 dni w butelce w szafce dzisiaj robię nową i jestem zdziwiony po zrobieniu pierwszych 2 l miernik w zależności jak go zanurzę pokazuje inną wartość np. jak diody są lekko umoczone pokazuje 001 jak połowa to 003 a jak całe zanurzę pokazuje 005-006 jeszcze większe wyniki niż wczoraj woda puszczona z filtra ro-di od razu powinna lecieć 000 czy trzeba trochę zlać zanim poleci taka czysta? jak spuszczę 5 l podam wyniki jest ktoś z Bielan ?? i ma miernik ?? niestety nic się nie zmienił nie mam pojęcia czemu takie wyniki;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach