Skocz do zawartości
grzeniu102

[125l] kostka po roku lsps

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Zakładam temat bo może być ciekawy dla wielu co zastanawiają sie czy da sie utrzymać Lps i spsy w małym akwarium. Jak większość wie da sie i nawet nie jest to takie trudne. Chociaż bez przygód to raczej się nie da.  Co do strat w tym akwarium to odpłynęły na wieczna rafę 2 jubilerki zaraz po wpuszczeniu, trzeci żyje do tej pory. Błąd polegał w dodawaniu dużej ilości wódki. Nie wiem dlaczego ale tak się stało. Małża też z własnej winy załatwiłem ale to by było chyba tyle.

Teraz plusy. 9 ryb zyje w tym litrażu i wyglądają i czują sie świetnie chociaż już niedługo bo będę powiększał litraż. Tutaj dostane bencki za gatunki które trzymam. Proszę uwierzyć maja sie dobrze i niedługo nowy dom.

Korale tak lspy i jak i spsy rosnął i robi sie bardzo ciasno. Kilkukrotnie ratowałem w swoim zbiorniczku korale od znajomych. Niektóre korale mam od szczepek 2-3cm ale sa tez takie co były już w miarę duże. Ale każdy wie jak rośnie rafa, wiec rok to nie jest za wiele zwłaszcza w litrażu gdzie jak się smarknie to się zmieniają parametry.

Opis:

Akwarium 125l 50x50x50 kostka z problemem ustawienia cyrkulacji. Ale sie da.

Cyrkulacja Aquael 2600l/h, Tunze 6015, i obieg Tunze 3000l rozbite na dwa loclainy.

Sump z dwoma otworami spływ i rewizja powrót na zewnątrz.

Odpieniacz DIY na NJ2500l na igle.

Wkład w przegrodzie, węgiel, Rowa PO4, Nitrogensponge, automatyczna dolewka.

Szafka wyciszona matą.

Lampa AQuario 144W jest mocna, ledy 3W, z soczewkami 22białe, 22niebieski, 4 UV, dwa kable. http://www.aquariumsklep.pl/lampa-led-144w-p6725.html

Mogła by oświetlić spokojnie 200l akwarium w kwadracie.

To chyba tyle. Szału nie ma ale kiedyś mówiłem komuś że nie ma małych ładnie zarośnietych akwariów bo jak komuś już nieco zarośnie to zmieniają na większe i jestem tego następnym dowodem. Niestety. Akwarium założone 04.04.2012.

post-3165-0-70244500-1364847875_thumb.jpg

post-3165-0-43688400-1364847891_thumb.jpg

post-3165-0-08400900-1364847903_thumb.jpg

post-3165-0-37721400-1364847931_thumb.jpg

Edytowane przez grzeniu102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

No a jednak są małe i ładne zbiorniczki .Bardzo przyjemny baniaczek. Jakiej wielkości jest samp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak , poprawiam komin wewnętrzny z dwoma otworami  a sump 29l z przegroda do podwieszania wkładów i osobny zbiorniczek 10l na dolewkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dużo ryb, ale baniaczek ładny :D

Edytowane przez Carolin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi