Skocz do zawartości
Bigwalker

Walka z aiptasią

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Od jakiegoś już czasu prowadzę nierówną walkę z aiptasią.Miesiąc temu wpuściłem 12szt.wurdermanni i do dnia dzisiejszego nie widziałem ich ani razu:mad:,a aiptasia jak była tak jest.

Ciekawy jestem jakie macie doświadczenia w walce z tym dziadostwem.

pozdr.Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te krewetki, niestety u mnie się nie sprawdziły, a winnym zbiorniku widziałem na własne oczy jak wcinają Aiptasję, także, nie wiem o co chodzi.

Widziałem je tylko raz, jak wpuszczałem do akwarium, ale być może mam modliszkę.

Także, nie chcę całej winy zrzucać na krewetki, bo wiem że u niektórych wcinają Aiptazję aż miło.

Te krewetki różnią się chyba zachowaniem, może w zależności od pochodzenia .

Ale 100% sprawdził się Chelmon rostratus, pięknie wyciął ukwiałki.

Idealne rozwiązanie ta ryba, bo przecież nie sięgnąłbym ręką w zakamarki skał.

Rybcia poradziła sobie doskonale.

Warto mieć ją na stałe.

Swojego Chelmona w końcu oddałem koledze, bo chciałem hodować Tridacny, a ten wyjątkowo mocno je lubił.

Po 2 miesiącach po oddaniu Chelmona, Aiptazja oczywiście powróciła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim - 170 litrowym akwa, tez były aiptasie. Wpóściłem 1 sztuke wundermani, po pewnym czasie ok 2 tygodni zaczęły szklane róże znikać. Teraz widze jedynie dwie sztuki, kreweta zostawiła sobie je chyba na czas "głodu" :(.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie najefektywniejszym sposobem byla strzykawaka i gotowana woda RO

Wrzatek zasysalem do strzykawki i walilem prosto w aiptasie

Niekiedy trzeba bylo powtorzyc operacje ale zdalo egzamin w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuje kwasek cytrynowy za informacja od Lukasza z Acropory.

Jeden strzal i ani razu nie robilem powtorki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 10 sztuk wundermanii zabiła najprawdopodobniej modliszka ( czarna) więc uważajcie.

===================================================================

Macie może jakiś sposób na złapanie tego świństwa ( chodzi oczywiście o modliszkę)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej - dzięki - jutro idzie na warsztat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogranicz karmienie, tak co 2-3 dni.

U mnie poskutkowalo, nawet w ciągu dnia lataly po skale wcinając aiptazje.

Nie zostawiły, ani jednej sztuki, w ciągu 4 tygodni, 2 krewetki rozprawiły się z plaga.

Można też krewetki wpuścić do sumpa jak jest miejsce, poglodzić z 3 dni, wsadzic im skałke z aiptazją :( i dopiero do akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moje to jakiś ewenement. Przy bardzo częstym dziennym karmieniu 4 szt. krewetek po niespełna tygodniu zaczęło młucić aiptasie, aż miło... z 6 widocznych sztuk ukwiałków nie ma ani jednego :(

Już gdzieś pisałem, że wpuszczając je nie spodziewałem się rewelacji (no ale kobita się uparła...), a tu o dziwo aiptasi brak, a krewetki widzę codziennie :) Może Wy swoje onieśmielacie? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo, bardzo duzo zalezy od obsady zbiornika. W zbiorniku bez ryb lub z najwyzej parka blazenkow siedzacych w kacie akwarium mamy duze szanse na ogladanie krewetek non-stop na widoku. Wystarczy jedna, nieduza rybka plywajaca bez przerwy w ta i w tamta lub babka pilnujaca swojego rewiru, a L. wurdemanni momentalnie staje sie plochliwa. Przetestowane u mnie kiedys w akwarium :(

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja obsada to: Zebrasoma flavescens, Gramma loreto, Escenius bicolor, Synchiropus stellatus, 2x Amphiprion ocellaris Nemateleotris magnifica i zwariowany Labroides dimidiatus. Do tego należy dodać dwie L. amboinensis dwa razy większe od moich L.wurdemanni. Więc z moją obsadą nie jest tak źle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat, prowadzę nierówną walkę z tym paskudztwem. Macie jakieś "nowe" pomysły :] Ostatnio lałem wrzątkiem, ale.....chyba potroiłem ilość. Czy przy laniu wrzątkiem RO wbijacie igłę w ukwiała, czy tylko "zalewacie " go??

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi