smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2008 Witam, dziele sie z Wami moimi spostrzezeniami foto na temat wpadajacych mi w rece produktow akwarystyki morskiej i nie tylko. Tym razem padlo na slynne odpieniacze Bubble Magus ktore u nas w sumie sa rzadkoscia. Z opinii "swiatowych" wynika ze sa to bardzo dobre odpieniacze spokojnie rownajace sie z Deltec'iem. U nas opinie te sa inne ale chyba glownie za sprawa miejsca bezposredniego importu tego towaru - Chiny oraz ogolnego lobbingu sklepow na rzecz ... innych firm. Nie mam na celu walczyc ani przekonywac, przekazuje suche foto fakty i opinie co do jakosci - a tutaj... same pochwaly. Napewno wykorzystany plastik ( a raczej tworzywo sztuczne, gruba twarda plexi? ) jest jak najwyzszej jakosci, pompa to atman ( bardzo przypomina aquabee ) z wirnikiem igielkowym "nowej generacji" a la THCSkiba . Calosc stwarza wrazenie solidnej, precyzyjnej konstrukcji. Jak to w reklamie mowia skoro nie widac roznicy to po co przeplacac! A o to fotki z chwilowej rozbiorki przed wyslaniem do wlascicieli... PS. mam nadzieje ze nie lamie ta publikacja "zasad poprawnosci" na forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ginek15 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2008 Odpieniacz bardzo fajny ale nie dorównuje odpieńką Thcskiby a dlaczego to proszę poszukać już była na ten temat wypowiedz. Ale myślę że dla mniej kasiastych odpieniacze w sam raz i na pewno lepsze od bestów itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2008 Gienek15 - ja napisalem tylko "wirnikiem igielkowym "nowej generacji" a la THCSkiba" a to dlatego ze Skiba pokazywal kiedys juz taki wirnik na forum... do odpieniaczy THCskiba to jasne ze nie dorownuje :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2008 Jedna z podstawowych zasad ( przynajmniej mam nadzieje) tego forum to brak cenzury. Dlatego pisac warto i to o wszystkim. Jezeli chodzi o Bubble Magus - znam je tylko z rozkosznej reklamy na You Tube ( 'super fine bubble' ). Po zdjeciach powiem tyle: - powierzchownie wykonanie gorzej niz Deltec - powierzchownie wykonanie duzo gorzej niz THC Skiba Chetnie bym poczytal opinie osob, ktore uzywaly wczesniej np. Deltecow i moga miec porownanie. Na pewno Chiny pod wzgledem sprzetu ida do przodu, bo wyglada to lepiej niz poprzednie produkty takie jak Beast. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2008 Jak odpale u siebie to bede mogl cos napisac... jednak sie chwilka zejdzie bo musze najpierw sump aprzerobic z miniflotora :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2008 Tak jak napisal Ocelocik Chiny ida pod wzgledem wykonania sprzetu ciagle do przodu Zreszta jak popatrzec na elementy uzyte do budowy tego odpieniacza moge pokusic sie o stwierdzenie ze ten sam producent odlewa elementy dla np. odpienaiaczy KZ wystarczy popatrzec na podstawe Calosc za te pieniadze wyglada ok Jedynym mankamentem podejzewam jest tam pompa mimo ze wirnik wskazywal by na to ze potrafi to test jej wydajnosci niestety pokazuje co innego Prawdopodobnie bedzie to wina uzytego motoru ktory mial byc Aquabee a okazuje sie ze to Atman Smithpl masz mozliwosc zwymiarowania tego wirnika ? albo mozliwosc zalatwienia go Jesli by pasowal a podejzewam ze tak bo ten Atman to chyba ksero Aquabee z chcecia wsadzil bym go do AB i zobaczyl co potrafi A tym wirnikiem al'a Ati mnie zaskoczyles nie widzialem ich wczesniej ale osobiscie jak mial bym wybierac postawil bym jednak na ''twarda igielke'' Smithpl podaj kilka wymiarow tego odpieniacza takich jak calkowita wyskosc srednica rury glownej i reakcyjnej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ginek15 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2008 Thcskiba te odpieniacze można też dostać z pompą aqua bee .A mi szczerze ta pompa aqua bee nie przypomina wcale inny układ komory wirnika ,inny rotor a kto wie co w środku niej siedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2008 Skiba, moge ci wyslac wirnik do testow. Co do pomp ... sa atmana w modelach niskich. Wyzsze modele maja juz aquabee... Nowe pompy aquabee podobno maja miec tez te wirniki .... Co do wymiarow to moge ci podac wersji 105 bo 100 poszla do wlasciciela i nie mam juz jej. a ktory wirnik chcesz miec zwymiarowany ? ten twardy czy ten nowy ? Daj na priv to sie dogadamy co i jak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2008 Smithpl jak co chodzilo by mi wymiary o sztywnego wirnika zalaczam twoje foto Jesli faktycznie bedzie pasowal do Aquabee i masz mozliwosc zakupu samych takich wirnikow lub moze nawet calych pomp w dobrej cenie to wez o tym pomysl Duzo osbob napewno by zakupilo ten produkt u nas niestety brak takiego produktu a za oryginalny trzeba slono zaplacic Osobiscie wolal bym sam zastosowac ten wyrob niz meczyc sie z jakas pompa Aquamedica Masz moze test pompy Atmana ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2008 niestety nie mam testow :-( co do wirnika to mam zapasowe ale same lopatki bez magnesu, popytam jeszcze. Co do wymiarów pelnego wirnika z magnesem to: dlugosc 6,86 - w pompie jest + mala podkladka srednica wirnika 4,5 wysokosc pinow z podstawa 1,3 wysokosc calego wirnika 2,8 (tego szarego elementu na czpieni z magnesem ) dlugosc samego magnesu 3,2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2008 Jakby co mogę mieć takie atman PH2500 z wirnikiem igiełkowym nowe po 240pln Cena uzyskana na szybko :-) Z tego co dostałem odpowiedź na 300 odpieniaczy BM sprzedanych ostatnio nie byłło ani jednej awarii pompy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ginek15 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2008 Smith pl mogę dostać wymiary tego odpieniacza ponieważ będę robił sump pod niego .Wysokość proszę podaj mi taką żeby spokojnie można kubek wytargać z odpieniacza . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2008 Ja zrobilem sump 40cm wys, komora na sumpa 31cm wys. ale spokojnie moze byc 25cm slupa wody w komorze. szerokosc dla BM105 to 17cm min, 18cm to juz luzik BM100 jest jedynie dluzszy w podstawie. Wysokosc 55 cm to caly odpieniacz w sumpie, jak bedziesz mial 60cm przestrzeni to wyjmiesz, ale zeby bylo milo to proponuje 65cm. Ja mam szafke 70cm i nad sumpem nic nie mam wiec wogole mam luz. Odpieniek juz pieni :-) Jakby co bede mial zapasowe pompy do nich :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach