pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2013 Witam wszystkich po długiej nieobecności. Po wielkich trudach i zmaganiach odpaliłem w końcu i ja moje małe szkiełko - 83 litry Akwarium ma wymiary 68x35x35 całe z OW. Oświetlenie - belka HAGENA 2x24W - na razie - potem jeśli będzie taka potrzeba zwiększę oświetlenie Cyrkulacja - 2xTUNZE 6015 Solimetr - JBL Grzałka JAGER 75W To tyle jeśli chodzi o sprzęt. Wystartowałem na suchej skale - 10kg, soli Reef Crystal i żywym piasku. Wodę - 20 litrów wziąłem od znajomego z działającego zbiornika, reszta świeża. Zasolenie na chwilę obecną wynosi 1.023 Ze skałą męczyłem się chyba z tydzień i w końcu wyszło mi coś takiego - oceńcie sami. Zdjęcie zrobione po dwóch dniach, gdyż po zalaniu nic nie było widać - jeno mleko Pozdrawiam i czekam na komentarze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2013 Fajne płyty gdzie brałeś ? A pienidło jakie w końcu wybrałeś ? Światło zdecydowanie do "poprawy" Ogólnie bardzo miło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2013 Fajne płyty gdzie brałeś ? A pienidło jakie w końcu wybrałeś ? Światło zdecydowanie do "poprawy" Ogólnie bardzo miło Płyty mam od Michała (znasz go) a jeśli chodzi o pienidło to będzie Hydorek Slim Skim 135 - na początek powinien wystarczyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2013 No i gitara w najbliższym czasie wpraszam się na kawkę Co do odpieniacza to miałbym wątpliwości ale .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2013 Witam. No i co szlachta morska myśli o takim ułożeniu skały - może być czy ew.dołożyć coś jeszcze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2013 10 dzień Witam Akwarium na dzień dzisiejszy wygląda następująco. Na skałach od trzech dni pojawia się brązowy nalot. Póki co dodaję tylko kultury starterowe bakterii MIKROBE-LIFT SPECIAL BLEND i NITE-OUT II no i oczywiście uzupełniam wodę RO/DI. Światło świeci się 9 godzin na dobę. Jak na razie nuda - nie to co przy żywej skale. Nic się nie rusza, nic nie wyrasta, nic nie wyłazi Cierpliwie czekam Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Marzec 2013 nieźle:) jak u Flinstonów na podwórku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Marzec 2013 nieźle:) jak u Flinstonów na podwórku Właśnie coś mi ta konstrukcja przypominała Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Marzec 2013 (edytowane) nieźle:) jak u Flinstonów na podwórku He he - w takim razie muszę jeszcze zapuścić Wilmę i Freda ( parka błaznów ) - wtedy będzie jak w bajce Edytowane 15 Marzec 2013 przez pietrucha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Marzec 2013 Może małe natchnienie do przemeblowania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Marzec 2013 (edytowane) Taaaa- tak docelowo powinno wyglądać moje akwarium ale do takiej perfekcji to jeszcze dużo przemeblowań mnie czeka. A tak na serio to lepiej nie wklejaj takich pięknych zbiorników w tym poście bo jeszcze inni pomyślą, że to moje 83 litry A w ogóle to doszedł do mnie dzisiaj odpieniacz HYDOR SLIM SKIM NANO i cieszę się jak głupi - na chwilę obecną całe akwarium w mini pęcherzykach powietrza. Edytowane 15 Marzec 2013 przez pietrucha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Marzec 2013 Wiem coś na ten temat (uciecha) Do mnie właśnie teraz dotarł ATI power cone 200 i jutro wodowanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2013 Hejka. No i znowu się pozmieniało. Nie pasowało mi ułożenie skały i wczoraj 3 godziny moczyłem łapska, żeby coś nowego ułożyć. Jak już ułożyłem - okazało się, że mój nowiutki odpieniacz się nie mieści. Normalnie myślałem, że wyjdę z siebie. Następna godzina pękła zanim wygospodarowałem ten 1 cm na pienidło - udało się. Odpieniacz pracuje, skałka dojrzewa i gra gitara. Oceńcie - czy te 4 godziny na przemeblowanie nie poszły na marne i zanim coś odpiszecie zastanówcie się Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2013 Jak dla mnie wciąż za bardzo blokowo mało naturalnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2013 Jak dla mnie wciąż za bardzo blokowo mało naturalnie No mi też do końca te ustawienie jeszcze nie leży, ale sęk w tym, że z tych kawałków, które posiadam za dożo już chyba nie wymyślę. Przewracałem je setki razy pionowo, poziomo, od przodu, od tyłu i na wszelkie inne sposoby i zawsze coś nie tak - po prostu za małe akwarium kupiłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2013 16 dzień Dzisiaj mija 16 dzień od zalania. Nadal dodaję tylko kultury starterowe bakterii MIKROBE-LIFT SPECIAL BLEND i NITE-OUT II wg zaleceń producenta. Początkowy wysyp brązowych glonów usunąłem szczoteczką. Obecnie jest trochę zielonego-brązowego nalotu głównie na piachu i części skałek. Szczerze mówiąc myślałem, że będzie więcej tych glonów. Światło świecę około 8 godz/dobę. Odpieniacz pracuje i nic więcej na chwilę obecną się nie dzieje. Nuuuuuuuuuuuuuda okropna Może by tak już cokolwiek zapuścić - jak myślicie Poniżej foty - pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2013 23 dzień Mam nadzieję ostatnia zmiana ustawienia skały - sami oceńcie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Marzec 2013 mnie bardziej się podoba ost. ustawienie, choć jeszcze bym zmieniła konstrukcję z lewej - bo prawa fajna. te z lewej to bym zrobiła tak - okrągła skałka z dołu zostaje tylko bardziej w prawo, płaski talerz co jest z tyłu położyłabym na niej pochyle, tak żeby niżej było przy szybie po lewej, wyzej szło do góry po prawej i tę drugą okrągłą co narazie jest u góry, położyłabym na tej pochyłej ale troche bardzie po lewej. Pewnie nie obędzie się bez kleju. Pewnie i tak niezrozumiale to wytłumaczyłam choć nie wiem czy by tak spasowało, bo ze zdjecia ciezko powiedziec czy tak wyjdzie rysunek poglądowy http://imageshack.us/photo/my-images/707/beztytuuhhtv.png/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach