Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 Chyba już czas zacząć nowy wątek nowego baniaka który powoli powstaje w moim mini salonie A więc kilka informacji technicznych: Baniak produkcji Przemka ze Szczecina (szczerze polecam) o wymiarach 150x50x60h przód Opti niestety głębokość tylko 50 ze względu na otwierający sie balkon - więcej sie nie dało Szafka to stelaż robiony przez firmę ze śląska Ktmt obudowany płytami w kolorze wenge Sump to baniak 250 litrów i myślę że tak w 200 litrach go wypełnię ( takie plany ). W sumpie refugium, odpieniacz i siporax w ilosci 4 litry Łącznie w obiegu bedzie ok 650 litrów Obieg planowany to Tunze lub ostatecznie NewJet coś ok ( minimum ) 3000l/h Cyrkulacja to dwie pompki Aquael reef cyrculator 10000 + trzy małe tunze które będą dmuchać bezpośrednio na skałę - jako dodatek. Obecnie mam coś ponad 30 kilo żywej skały w obecnym baniaku, Jak to przełożę to zobaczę czy coś jeszcze dokupię. Światło .... hmmm, chyba pozostanę przy T5 I troche zdjęć: Stelaż oraz akwarium zaraz jak przyszło: A tak wygląda już obudowany stelaż. Brakuje jeszcze tylko uchwytów oraz tła - ale to wkrótce: Doszła dzisiaj już nowa cyrkulacja: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2013 Piknie się zapowiada :_) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2013 Tak ładne cacko Stelaż fachowo obity Będzie ogromna konkurencja dla TV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2013 Żona ma swój telewizor - a ja będę miał swój Stelaż sam obijałem - dziękuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Marzec 2013 Mała zmiana planów, została zakupiona pompa NJ 4500, natomiast sól - tu zamiast Red Sea której jeszcze nigdy niemiałem zdecydowałem się na sprawdzoną przeze mnie sól IO na której jadę już półtora roku i jestem zadowolony. Oczywiście sól w starym zbiorniku jest wspomagana balingiem oraz produktami Pro -Coral z Tropic Marina i tu po przekładce też będzie. Jak to mówią- skoro coś dobrze funkcjonuje to po co zmieniać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2013 Xanthurum in the Jail czyli oswajanie nowego przybysza z pozostałą obsadą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Lipiec 2013 Jak widać krewetki Atlantyckie złapane w naszym Bałtyku nadal żyją w moim baniaku i mają się dobrze. Żadnej agresji z ich strony nie zauważyłem - chodzą po całym baniaku i wyjadają resztki pokarmu - glonów nie ruszają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2013 Jeszcze jedno, takie bardziej wyraźniejsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2013 I całkiem ładne te krewetki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Lipiec 2013 No i krewety mają się dobrze - jedna nawet nosi jajca. Zdjęcia trochę nie wyraźne bo już światło powoli gaśnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2013 No krewety super i cały czas są widoczne - łażą po skałach i ją jakby oczyszczały Taka moja mała sumpownia i hodowla glonów w refugium: z tyłu za siatką rosnąca jak wariat - Caulerpa racemosa Z przodu dwie sadzonki Caulerpa prolifera oraz trzy sadzonki czerwonego glona prawdopodobnie Halymenia Oraz kępka spagetii którego hoduje dosłownie z kilku włosków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Lipiec 2013 Coś z serii: Moje Palaemon elegans ( robione telefonem więc jakość żadna ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2013 Krewetki naprawdę super Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2013 (edytowane) Dzisiaj zmajstrowałem sobie coś takiego z dwóch pojemników na makaron spagetti ( po 2 litry każdy ). Wlałem do tego litr mojego Fito i 2,5 litra nowej solanki i wyszło coś takiego ( ciekawe co żona na to powie jak wróci z pracy ) Teraz szukam rury PMMA o wysokości min 50 cm i szerokości ok 8 do 10 cm żeby zrobić nowy reaktor do fito - mam już pomysł A inni stawiają kwiatki na parapetach he he Edytowane 29 Sierpień 2013 przez Yarcio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2013 Ty myśl lepiej co Ci żona zrobi a nie powie jak wróci z pracy ! a tak szczerze to trzymam kciuki za powodzenie tej hodowli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2013 Wcześniej stała tam butelka dwulitrowa po Coli z Biedronki też z fito Zaglądam własnie do akwa, a tu mój Quadricolor jakoś dziwnie się uformował - sami zobaczcie: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2013 Mój tak sie nie układa. Nawet dla drugiej połówki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2013 Wiesz ostatnio ospa wybiła mi Ocelarisy i pewnie tęskni za nimi. Inna opcja jest taka że wczoraj dostały do jedzenia pyszną krewetkę i chciał podziękować. Drugi niewdzięcznik się schował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach