Skocz do zawartości
Enia

światło -jajecznica w głowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Wczoraj założyłam akwarium 35 l z 4 kg żywej skały z gotowym oświetleniem.Będzie to mój zbiornik doświadczalny;) Teoretycznie przygotowywałam się do tego kilka tygodni. Teraz zaczynam myśleć nad baniakiem270 l, który sobie czeka na przypływ gotówki.Wszystko mniej więcej mam już zaplanowane oprócz światła.Nie rozumię nazw , symboli itd.W sklepie jest taka lampa do mojego akwarium które ma 118 cm długości za 1000 zł. Czy naprawdę nie da się taniej i gdzie można kupić coś takiego.W głowie mam jajecznicę zamiast mózgu.Jedni są za t5 inni za ledami lub żarnikami.Obejrzałam też wykład Pana Olszowego.On pisze że mogą byc zwykle swietlowki za parę zł o odpowiedniej barwie. RATUNKU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W bardzo prosty sposób, może trochę Ci to pomoże.

Zasadniczo są trzy podstawowe źródła światła:

- świetlówki T5

- żarniki HQI

- diody LED

Niestety ilu akwarystów, tyle opinii na temat każdego z tych źródeł, więc nawet się nie staraj dociec , które źródło jest lepsze od innego, bo coś takiego nie ma nawet sensu, wszystkie mają swoje plusy i minusy.

Piszesz,że 1000pln za lampę T5 to dużo, co to za lampa, na jakie i na ile świetlówek ?? Oświetlenie T5 można też zrobić we własnym zakresie, będzie taniej.

Światło LED dla Ciebie raczej odpada, ze względu na koszty , które będą sporo wyższe niż lampy na świetlówki, jednym z plusów ledów jest brak konieczności wymiany świetlówek co kilka miesięcy.

HQI raczej też odpada, przy takiej długości baniaka musiałabyś mieć minimum 2x150 HQI, a to i sporo kosztuje i sporo konsumuje prądu.

Moim zdaniem najbardziej odpowiednie dla Ciebie na tę chwilę wydają się być jednak świetlówki, najlepiej kup lampę na 6x54W, na początku będą pewnie proste korale, które nie wymagają takiej ilości swiatła, więc będziesz świeciła np. 4x54W, ale za jakiś czas uwierz mi zachce Ci się czegoś bardziej wymagającego, wtedy będziesz już miała gotowe światło pod te trudniejsze korale, bez żadnego dokupywania drugiej lampy, bez żadnych domowych przeróbek itp.

Jeśli chodzi o tanie świetlówki za kilka złotych, cóż ja nigdy nie próbowałem, zawsze używałem ATI, szkoda mi testować moich koralowców i odradzam takie eksperymenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za pomoc:). W sklepie oferowali mi lampę 4 x54 w. Swietlowki miały kosztować około 200 zł, a 800 obudowa z jakimiś wentylatorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4x54W to takie minimum dla tego baniaka, jak zachce Ci się trudniejszych korali z czasem, to będzie problem.

Ceny są w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weszłam na stronę sklepu i znów mam problem .Zdecydowałam się na T5 6x45 ,ale jakie?, tyle ich jest.Z tego co wiem muszą być 3 niebieskie i 3 białe.Które wybrać?Są też tam o świetle mieszanym 40% niebieskie i 60% białe.Czy do nich nie dodaje się już niebieskich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek kup sobie: ATI Blue Plus 3 szt. + ATI Aquablue Special 3szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam jedno pytanie. Na allegro jest lampa firmy salarias 6x54 dł 121cm.Dzwonilam do nich i pytałam o lampę T 5 dł90cm.Będą mieli6x39 i8x39.Czy do mojego akwarium (270 l 118dł) może być 6x39 ?Czy ta lampa wogóle jest dobra? I czy swietlowki które są w komplecie nadają się. Niby piszą że lampa nie buczy i jest energooszczędna. Nr aukcji to 3110710838

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do swojej długości akwarium , najlepiej pasuje lampa na świetlówki 54W, pokryje Ci całą długość baniaka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi