Skocz do zawartości
DJ123

Przekształcenie słodkowodnego w morskie 200l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako nowy użytkownik tego orum.

Od kilku lat posiadam kilka akwarium słodkowodnych. Chcę teraz jeden ze zbiorników 200l zmienić w morskie.

Stąd mam kilka pytań:

-czy sump jest bezwzględnie konieczny przy tej pojemności

Raczej go przewiduję no ale...

-jakiej pojemności musi być? O tym ile wody musi zmieścić czytałem i wiem. Czy np 30 litrów pojemności całkowitej wystarczy?

-jak sprawdzają się filtry kubełkowe zamiast pomp obiegowych (oczywiście bez wkładów

Dalsze pytania na pewno się pojawią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump nie jest konieczny ale z nim bedzie bardziej estetycznie, wszystkie nieładne urządzenia upchniesz w nim. Pojemność najlepiej jak największa na ile Ci miejsce pozwala, żeby wygodnie było w nim "grzebać". Filtry kubełkowe się nie sprawdzą, jak chcesz oszczedzić lepiej kup przynajmniej cyrkulacje JVP za paredziesiąt złotych, wiele osób używa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie obecnie ustawienie sumpa nie za bardzo wchodzi w grę z powodu zbyt małej ilości miejsca pod akwarium i obok niego. Jest to nie do przeskoczenia.

Ewentualnie z wielkimi problemami wejdzie mi sump około 30 litrowy. Ciutkę za mały chyba.

Co do cyrklatorow to planuje kupić dwa. To poza cyrkulatorami sie zastanawialem czy jest sens kubełek stosować.

Edytowane przez DJ123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi