smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Big, po wstrzasaniu wytarczy przez 10-20sek poprzechylac fiolke i robi sie znow klarowne. Nie mam problemu z klarownoscia czy to wstrzasanego czy tylko mieszanego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Pomiary dla mnie są wiarygodne dlaczego? Po pierwsze pracuję codziennie z analizatorami fotometrycznymi typu krzeminka oraz fosforanamy.(kalibruję naprawiam i sprawdzam) Ważne aby po wstrząśnieciu próbki ,usunąć z niej bąbelki powietrza przez przechylanie no i czystoś fiolki . Pozdrawiam Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Pomiary dla mnie są wiarygodne dlaczego? Po pierwsze pracuję codziennie z analizatorami fotometrycznymi typu krzeminka oraz fosforanamy.(kalibruję naprawiam i sprawdzam) no to faktycznie argument nie do zbicia. kolejny blogoslawiony w obecnosci ktorego wszystkie pomiary wychodza superdolkadnie. cudow nam nie potrzeba, wystarczy obecnosc co po niektorych osob i juz wszystko wychodzi nawet bez miernikow. po prostu czarodziejsko samo bedzie sie wpisywalo w kolumny. panowie. rozwiazanie jest bardzo proste. opracujcie kazdy z osobna lub wszyscy razem metode smitha_pl, adama_s, kowalskiego, xinskiego czy kogokolwiek, certyfikujcie ja i o ile bedzie poprawna mierzcie wg niej dany parametr. puki co metode poprawnego pomiaru opracowala hannainstruments i puki kozystacie z niej, jej sprzetu i jej odczynnikow jedynym wiarygodnym pomiarem jest pomiar opracowany przez producenta. a czy do utrzymania odpowiedniej temperatury i cisnienia przy pomiarze uzyjecie autoryzowanego autoklawu czy tez goracych ud goscinnej pani Jadzi to tez prosze zaznaczyc w opisie metody ))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Nie mam zamiar nikogo przekonywać bo i po co? A czy mam argumenty to dla siebie mam prawie przez dwa miesiące porównywałem wodę z akwarium dwoma analizatorami w domu mierzę MW12 a w pracy bardzo dokładny analizator PO4 i wyniki były porównywalne Pozdrawaim Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 A ja myślę, że kolegę Sushi nie przekonałby nawet sam szef działu laboratorium hanna instruments Mnie przekonaliście. Szczególnie, że wiem, iż instrukcje są pisane dla kompletnych laików i mają zapewnić poprawność działania urządzeń, do których są dołączone. Ale to nie znaczy, że wykluczają inne działania. Gdybym miał się ich trzymać, to odkurzacz z szafy musiałbym wyciągać tylko lewą ręką Przecież jak się nam zbije dołączona buteleczka do testów nie wywalamy całego testu (przynajmniej ja), a bierzemy inny pasujący pojemnik. Adam: czy my zasłużymy na link do poprawionego filmu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 ja nie watpie i ciesze sie, ze masz dokladne pomiary. tylko w calej sprawie chodzi o co innego. zeby przekazac oficjalnie informacje po to zeby sluzyla ogolowi tak jak zostalo to zrobione trzeba to zrobic poprawnie i z zachowaniem pewnych zasad. taka zasada jest w tym wypadku metoda opracowana przez producenta urzadzenia i takiej metody sie trzeba trzymac. inaczej to o kant du...y rozbic. a czy w domu, chcalupnicza metoda otrzymamy podobny wynik, to jest bez znaczenia bo metoda pomiaru nie zostala dotrzymana i nie moze byc uwzgledniona. ja to widze tak. wynikow jako oficjanie uznac nie mozna bo pomiary zostaly dokonane niepoprawnie. a dla wlasnego uzytku mozna je sobie uznawac. tylko nie podpierac sie nimi w oficjalnych wynikach badan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Dobra ja myślę że Sushi co miał powiedziećto juz powiedział i każdy na pewno ma już dosyć jego postow. Adam_s, jak dobrze zrozumiałem to ilość absorberów każdego rpoducenta była taka sam "wagowo". Czy mogę prosić, aby przy następnym teście, w przypadku produktu po4x4, zastosować 2 próbki? - jedną wagowo identyczną z pozostałymi, a jedną "wagowo" czterokrotnie mniejszą? - bardzo ciekawi mnie wynik, i pewnie nie tylko mnie. Od siebie dodam tylko, że mimo iż mam wątpliwości co do samego trzymania fiolki za szkło palcami, to nadal wam kibicuję, aczkolwiek proponuję, aby dla świętego spokoju, w następnych pomiarach trzymać fiolki wyłącznie za plastikową nakrętkę. Proponuję również aby do filtrów przepływowych dodać na wierzch jakieś gąbki, coby adsobery nie wypadały poza strumień cyrkulacji wody?- rozwiązanie proste i raczej tanie a moim zdaniem warte zastosowania, żeby pan sushi znowu nie psuł całego przyszłego wątku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 A ja myślę, że kolegę Sushi nie przekonałby nawet sam szef działu laboratorium hanna instruments :)/> Mnie przekonaliście. Szczególnie, że wiem, iż instrukcje są pisane dla kompletnych laików i mają zapewnić poprawność działania urządzeń, do których są dołączone. Ale to nie znaczy, że wykluczają inne działania. Gdybym miał się ich trzymać, to odkurzacz z szafy musiałbym wyciągać tylko lewą ręką :)/> Przecież jak się nam zbije dołączona buteleczka do testów nie wywalamy całego testu (przynajmniej ja), a bierzemy inny pasujący pojemnik. Adam: czy my zasłużymy na link do poprawionego filmu? Mystik, wszystko jest ok, w domu.... ale tu to zostalo pdane do publiczej wiadomosci/uzytku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Adam: czy my zasłużymy na link do poprawionego filmu? Przepraszam, nie mam możliwości edycji posta więc wklejam poprawiony film: @tofik - każdego adsorbera użyto 10g, fiolki zawsze były wycierane po mieszaniu przez Grzegorza i Marka ręcznikami papierowymi (zetkami), których było pod dostatkiem. Edytowane 10 Marzec 2013 przez adam_s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Dobra ja myślę że Sushi co miał powiedziećto juz powiedział i każdy na pewno ma już dosyć jego postow Proponuje wypowiadać się tylko za siebie. Ok?Adam: dzięki za poprawiony filmik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Ja tak w sumie nie wiem o czym tam piana ze wstrząsaniem. Z mojej instrukcji: I z instrukcji do NO3 kiedy nie zalecaja wstrzasania co jasno zaznaczaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 No to mamy czarno na białym, albo jak kto woli granatowe na fioletowym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Adam - i tak nie przekona :-) Zaraz będzie ze pod złym katem lub złe tempo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Adam - i tak nie przekona :-) Zaraz będzie ze pod złym katem lub złe tempo... Ale nie musi :-) nie ma przymusu w demokracji Wątek w wątku ja osobiście traktuje jako zamknięty Edytowane 10 Marzec 2013 przez adam_s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Cytat z instrukcji jaką dostałem z Hanna Instruments: "Wyjmij kuwetę i dodaj jedno opakowanie reagenta HI 713-25. Zamknij kuwetę i delikatnie zamieszaj przez 20 sekund. Włóż kuwetę do miernika." Jest to cytat instrukcji dołączanej do zakupionych mierników w HI w PL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 w 20sec raczej nie rozpuscisz no i ... jak juz przy paru testach bylo.... tlumacz :-) Ja tam wole oryginalna wersje producenta a nie tlumaczenie. No i to dotyczy mojego konkretnie miernika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Jest to tłumaczenie Hanna Instruments Polska, nie moje własne, żeby nie było. Chciałem tylko pokazać, że jak widać jest kilka "wersji" wykonania tego testu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Patrząc na tłumaczenie ze strony producenta to jeżeli to to samo urządzenie to raczej umiejętność tłumaczenia. Tu jest instrukcja oficjalna: http://www.hannainst.com/manuals/ist713_02_04_10.pdf I jest tak jak w mojej. A to że Panowie z Hana PL mają swoją fantazję na tłumaczenie... :-) PS. Oczywiście jeżeli to twoje tłumaczenie faktycznie dotyczy HI713 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach