Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam informacji gdzie i jaką można kupić żywicę którą zalewane są nasze pompy pracujące w zbiornikach. Krótko mówiąc chcę zatopić w takiej żywicy transformatory od HQI i wrzucić do sumpa. Na allegro znalazłem różnego typu żywice ale niestety nie wiem która się nada do moich celów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert a nie myslales zrobic w sumpie osobnej komory wsadzic tam balasty i zalac to olejem transformatorowym ? :)

Cieplo z balastow i tak tez bedzie odbierala woda z sumpa ktora bedzie obmywac komore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha Rafał ty masz głowę, co prawda osobnej komory już nie zrobię ale zaraz zamówię mały zbiorniczek do którego wsadzę balasty i zaleję olejem. Dzięki pomysł znakomity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak by to były duże balasty i było by kilka to bym ich nie wrzucał do sumpa tylko zrobił sobie obok baniaka frytkownice gotową 24h :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ze olej transformatorowy ma niezbyt mily zapach i lubi chlonac wode wiec przydala by sie zamykana komora ale zawsze mozna go zastapic płynami typu BRUNOX albo WD-40 lub cudem amerykanskiej mysli FC 40 - jest przejzysty nie przewodzi pradu nie laczy sie z woda ( woda plywa po niej jak olej na wodzie ) bezwonny nie niszczy tworzyw sztucznych jest 2x ciezszy niz woda i kosztuje tylko 250 Dolarow / Litr

Tak samo zadziala ten olej http://www.steoil.com/catalog.asp?productgroup=70t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla jaj :) tu pogladowka komp zalany wlasnie Crystal Plus :) czyli akwa troche inaczej

798.jpg

797.jpg

Jesli nie bedziesz tego zalewal transformatorowym ani zadnym z tych ktore tobie podalem zlaej to olejem mineralnym LHM PLUS dedykowanym dla zawieszen hydraulicznych Citroena: TOTAL LHM PLUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ale mógłby mi ktoś w prosty sposób wyjaśnić po co topić balasty w oleju lub zalewać je żywicą? Czy chodzi o odprowadzanie ciepła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balasty od HQI nieźle się grzeją - jest to energia całkowicie utracona. Tak więc balasty hermetyzujemy i wrzucamy do sumpa. Dzięki temu utraconą do tej pory energię wykorzystujesz do ogrzewania wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi