thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Wstawiam oryginalne wymiary nakladki Sure Flow 1600 bo mi jedna osoba zyc nie daje W oryginalnym komplecie dostajemy nakladke na MJ kompletny zmodyfikowany wirnik plus mocowanie Po zalozeniu na glowice MJ 1200 uzyskujemy z tej kombinacji 6000 l/h Nawet po nalozeniu na MJ 250 robi sie maly potworek Wymiary : - dlugosc calkowita oski bez nakladek stabilizacyjnych 95 mm - srednica oski 2,44 mm - srednica sruby napedowej 37 mm kierunek lopat prawy - srednica nakladki na MJ 57 mm w najwiekszym miejscu kolnierz 61mm calkowita jej dlugosc 55 mm Dla przyszlych majsterkowiczow : Oski z metra dostepne u Romana Rożka Sruby napedowe dostepne np. tutaj : http://www.modelarski.com/modelarstwo-Śruby_napędowe,250.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Jak się sprawuje taki maxi-jet? czy pompa z tym wirnikiem jest cicha? czy może być alternatywa dla tunze 6045? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Rafale jak dlamnie to moze byc rewelacyjna pompa dzisiaj testowałem przekaznik czasowy na MJ 1000l i na AT-201 chodzi cacy tak jak powinien oczywiscie przekaznik mam 1 sekundowy :-] jesli bedzie trzeba wysle go do ciebie i przetestujesz MJ z ta nakładka . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Seba z glowica MJ 250 i 500 jest idealna cisza z glowica MJ 1200 bylo warczenie ale nie wiem czy ta glowica nie jest walnieta dzisiaj postaram sie to sprawdzic z glowica MJ 1000 Napewno jest to alternatywa dla 6045 kwestia sprawdzenia jaki jest poziom halasu wydawany przez tuningowanego MJ a Tunze Ja zrobilem na MJ 250 z ta nakladka nano waveboxa i tak samo rozbujalem akwa jak na wczesniej testowanym orginala Tunzego Filmiku nie wstawie bo z braku odpowiedniej czasowki on-off robilem recznie Musicie wierzyc na slowo Ale minus slychac uderzenie przy wlaczaniu poniewaz orginalny zestaw Sure Flow 1600 ma " sprzegielko" wiec przy wykonaniu na sztywno jak to robia amerykanie nie powinno byc tego slychac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Dzięki za info. Czy będziesz miał je w ofercie? czy trzeba sobie sprowadzić usa? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Mam je i ma je Lukasz z Acropory Teraz po obecnym kursie nie jest to tania nakladka http://www.riffhaus.ch/sure-flow-1600-maxijet-upgrade-p-1495.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Dokładnie Frank szwajcarski jest po jakies 2,40 wiec wychodzi 120zł troche drogo mysle ze zrobienie samemu bedzie taniej . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Mialem tez zestaw,po kilku miesiacach oska skorodowala i pekla na pol,takze badziewo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Jaro37 miałes dokładnie ten sam zestaw co pokazał thcskiba?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 thcskiba, a moglbys umiescic DIY info z twojego projektu DIY wave boxa a la Tunze? Nie mam niestety dostepu do Tunze wave boxa aby sobie go obejrzec w srodku i zwymiarowac, w sumie urzadzenie nie skomplikowane w budowie wiec mozna sobie wykonac tylko trzeba podpatrzec oryginal :-) Bylbym wdzieczny .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Ja próbowałem kiedyś wykonać samemu taką nakładkę. Przyznam się że cug z mj 1200 na śrubie jest niesamowity - niestety kręci się ona raz w jedną raz w drugą stronę i tu jest problem. Gdyby nie to wave-box już by śmigał w akwarium a tak leży całe ustojstwo w piwnicy. Jak ten problem rozwiązali producenci tej nakładki to ja nie mam pojęcia = byśmy mieli falownik za góra 150pln a tak d.....a. Może ktoś wie jak temu zaradzić - próbowałem z zapadkami i mechanicznymi blokadami śruby - nic z tego - pompa staje i nie rusza z miejsca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 R.I.P dobrze ze sie odezwałes bo jest dojscie do czpienia taki jaki powinien byc czyli kwasiak polerowany przekaznik czasowy 1sek tez jest teraz tylko to poskładac w całosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 R@F@L dokladnie ten sam.Gdyby oska byla z lepszego matalu albo jeszcze lepiej ceramiczna to nawet mogl bym go polecic,bo niezle mi dmuchal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Własnie napisałem ze materiał na oske jest wiec mozna cos pomyslec w tej sprawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 tu sa filmiki z pracy MJ http://pl.youtube.com/watch?v=Jgc7PvOR6Rs http://pl.youtube.com/watch?v=5bGKTdXdrvE&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=PpNaWj6-8vo&feature=related Mysle ze tu dobrze to widac http://pl.youtube.com/watch?v=FPyZFqORSoA&feature=related Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Wszystko się zgadza // mój mj śmiga tak jak ten z linków a może i lepiej ( śruba ma 40mm śr.i ma trzy łopaty) ale ... jak zrobić aby pompa po wyłączeniu i ponownym załączeniu poszła w tą samą stronę ?? Zegar też polutowałem (praktycznie sekundowy) /// ale te cholerne obroty - to jest silnik 220V i na oryginalnej łopatce jest obojętne w którą stronę się zakręci - na śrubie niestety nie. Ja zrobiłem trzpień ze srebrzanki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 wiec trzeba zrobic to tak jak napisał thcskiba na sztywno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Jaro37 oska ceramiczna odpada przy pracy on-off moment i bysmy ja wykonczyli pekla by od naprezen Najlepsza byla by tytanowa lub dobry polerowany kwasiak Smith.pl to co ja zrobilem to wsadzilem pompe w rure w ktorej byl otwor na wylot pompy zrobilem to tak na szybko w celach edukacyjnych Zalaczam pare fotek oryginalu oraz linka do duzego waveboxa http://www.arofanatics.com/forums/showthread.php?t=250715 Wavebox to nic innego jak zamknieta plastikowa skrzynia w ktorej umieszcza sie pompe wazne aby byla dosc szczelna i zeby pompa byla tak dopasowana aby raz jej wylotem zasysalo wode w trybie off a w trybie on wypychalo wode reszte robi fizyka Dol pudelka musi byc szczelny a gora musi miec swobodny dostep do powietrza aby woda mogla byc wypychana bez efektu prozniowego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach