thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 A wlasnie niech kolega R.I.P wrzuci swoje foty ja to widzialem i bylo gitara mieli byscie wtedy lepszy poglad jak to wyglada w wersji diy Tu link jak to pracuje tak z grubsza wykonanie na mj bez przystawki http://pl.youtube.com/watch?v=Zl5fuTVlBC0&feature=related Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 Tu link jak to wyglada wersja diy http://www.bostonreefers.org/forums/showthread.php?t=37745 i filmik co ten wavebox potrafi MJ z przystawka warto zobaczyc http://pl.youtube.com/watch?v=vwIF1Mi-KyA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2008 thcskiba, dzieki o to mi chodzilo :-) bo w sumie nie wiedzialem na jakiej zasadzie to buja :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2008 Moim wzorcem był ten falownik http://pl.youtube.com/watch?v=dCfdVDEWVak = ale jak gość to zrobił że MJ startuje tylko w jedną stronę ??? Wieczorem wrzucę fotki mojej konstrukcji ... ale zastanawiam się czy to wszystko ma jeszcze sens i czy drgnie coś do przodu. Wszystkim moim znajomym elektrykom i elektronikom zawracałem z miesiąc gitarę i nic z tego nie wyszło. Myślałem też o Resunie 15000 ale tam trzeba się pobawić z elektroniką >>> ale da radę. Niestety fotek nie wrzucę bo nie umiem - jak się ktoś podejmie to zrobić za mnie to wrzucę komuś na maila a ktoś tu na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2008 No ładnie buja ta woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2008 R.I.P a co dokladnie sie tobie dzialo ? Wyrzucalo wode nie przodem tylko bokami gdzie ma zasysac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2008 Jak sterowałem to ręcznie to po kilkunastu razach dobrego kierunku pompy ( tak się zdarzało) woda w brodziku ( 90cm) miała odchyłkę ok ( na przeciwnej ściance) 10cm ale jak podłączyłem pod zegar to częściej pompowała do wewnątrz pudełka ( woda przelewała się górą) . Przekładka śruby nic nie dała bo była ta sama sytuacja - 10 startów w stronę przeciwną a 3 w dobrą. Jak wiadomo w wave-maker"ze musi byc to bardzo cykliczne inaczej nie ma to sensu. Jak ma ktoś pomysł na ukierunkowanie startu tej pompy to piszcie na priv - będzie tani falownik. Kiedyś pracowałem nad falownikiem Sfiligoi i praktycznie jest do zbudowania za małe pieniądze ale niestety na chwilę obecną nie mam czasu aby się tym poważnie zając- może koło świąt nad tym popracuję - jak coś wyjdzie to dam znac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2008 R.I.P moze miales podobna sytuacje jak jak tez wczesniej kombinowalem i mialem podobnie tez pompowalo wode nie w ta strone co powinno defektem okazalo sie to ze sruba napedowa miala luz na osi wzdluzny i co jakis czas odbijalo ja do glowicy wtedy wlasnie wszystka wode walilo do srodka Masz foty Sfiligoi jak co mozesz zapodac na emaila Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2008 R.I.P popatrz na foto 1 zaznaczona jest tulejka dystansowa ktora oryginalnie przychodzi z kompletem Na foto 2 jest zaznaczona w ktorym miejscu wchodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2008 no to jedzie do mni epompa , wkrótce DIY - zobaczymy czy sie uda :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2008 Spróbuję zrobić taki dystans i zobaczę jaki będzie efekt. ... jeśli chodzi o link do Sfiligoi to ten chyba jest najciekawszy... http://glassbox-design.com/2008/sfiligoi-xenus-wavemaker-review/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2008 thcskiba, powiedz tylko , masz jakis pomysl jak wyliczyc rozmiar box'a ? wiadomo ze inny do 300l inny do 136l jak moj cube :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2008 Wymiar waveboxa nie jest az tak wazny Cala role odgrywa tu wielkosc zastosowanej pompy aczkolwiek nie mozna zrobic zbyt malej kasty poniewaz pompa mogla by wypompowac z niego cala wode w trybie on Tunze wavebox wykorzystuje pompy 6100 wiec kasta jest spora a juz przy nano waveboxie kasta zmniejsza sie dwukrotnie poniewaz uzyta jest pompa o polowe mniejszym wydatku cykl pracy w trybie on trwa 0,8-1,5 sekundy wtedy uzyskuje sie najlepsze efekty jesli chcesz aby fala byla mniejsza ustwiasz wiekszy czas trybu on Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2008 OK, ja to bede robil na pompie 15000 ale jak wiesz moje akwa nie jest za duze i nie chce sobie go zawalic .... boxem. Tak sie zastanawiam czy w nastepnym akwa nie wyciac sobie otworu w szkle aby zrobic wave boxa zewnetrzengo ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2008 Smithpl nie przesadziles z pompa wzupelnosci starczyla by pompa o wydatku 5000-6000 l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2008 Tak na szybko wykonany nano wavebox nie czepiac sie tylko pocieta plexi bez polerowania bokow i poklejona Wykonanie typowo dla celow pogladowych Naped glowica MJ 250 ! plus przystawka Niestety nie mam zadnego wlacznika migowego z nastawa od 0 do powiedzmy 5 sekund wiec tyby on off robilem recznie i rozbujalem calosc na okolo 3 cm Na ostatniej fotce pokazuje jaki ma rozbryzg ta glowica Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2008 wiesz co, taka byla akurat wolna pompka, zobacze jak chodzi. Mam pompe od resun'owskiego wave box'a przystosowana do takiego typu pracy ( zalaczania ) Nie moglem innej znalezc, ciekawe czy na JVP dalo by sie to zrobic, bo zaraz bede mial dostawe :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2008 JVP tez mozna zaciagnac do tej pracy Caly wyc polega na dwuch rzeczach : Pierwsze to wytrzymalosc zalozonej pompy czyli jak dlugo wytrzyma takie katowanie najbardziej chwalone i wytrzymale sa ponoc MJ Druga sprawa pompy typu jvp mj czy tez obojetnie jakie glowice nie maja funkcji miekiego startu zamiast tego wiekszosc ma sprzegielko na wirniku co niestety przelozy nam sie na oglos pukniecia podczas startu czyli pompa bedzie slyszalna i moze to byc denerwujace dla wielu uzytkownikow Dobrze by bylo pokombinowac z pompami na niskie napiecie np. Koralia sterowanymi potrzebny byl by tylko odpowiedni sterownik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach