FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 posiadam odpieniacz tunze ,ale nie ma on jednego elementu-połączenia wężykiem +zbiorniczka.Przepraszam za prozaiczne dla niektórych pytanie,ale do czego słuzy to połączenie i czym zastapic ten zbiorniczek-moze jest jakas prosta metoda?tam chyba przy wejsciu nr2 powinien byc zaworek jakis poniewaz jest jeszcze malutka dziurka .Prosze o podpowiedz-chciałbym go uruchomic ale nie wiem co z tym zrobic:( Jaki ma byc poziom wody w tym odpieniaczu?Na pierwszym zdjeciu mój odpieniacz a na nast fota z zassana z neta.Pozdrawiam Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 Podlącz wężyk bezposrednio,będzie działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 ok:) A do czego to jest potrzebne?tam jeszcze jest zaworek,który postaram sie zainstalowac,ale co ma na celu jego przykręcanie i odkrecanie? Zainstaluje tak jak radzisz sam węzyk,ale orientujesz sie po co to pudełko jest na tym węzyku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 pudełko na wężyku to nic innego jak tłumik wyciszający pokrętło jest do regulacji ilości powietrza ale powiem ci tylko tyle ,zrobiłeś najgorszy zakup życia te odpieniacze nie maja igły tylko zwykły wirnik , to badziew gorszy od chińczyka nic z nim nie zrobisz i nie będzie pienił szukaj nowego dobrze ci radzę odpieniacz na kostkę lipową zrobi dużo więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 Rewelacja nie sa te odpieniacze,ale 250l pociagnie z miekasami i lps,o sps'ach zapomnij. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 No widzisz-początki takie bywaja-kiedys go kupiłem za niewielkie pieniądze na etapie kompletowania sprzętu.teraz doczekał sie instalacji .chyba mam chwilke czasu na zmiane bo etap dojrzewania troche trwa:) ale mówisz ze naprawde tak dałem ciała z zakupem?dałem za niego chyba ok 150zł.faktycznie to tak jakby go niebyło ,taki marny?pompa ma 14l/min-na te moje 250l +ok 50l sumpa nie pyknie tematu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 Podlacz ten,jak nie da rady to zmienisz na inny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 poprowadziłem węzyk z otworu 1 do otworu2,zaslepiłem otworek na regulator tak aby był swobodny przepływ powietrza w tym węzyku.Zanurzyłem odpieniacz tak aby poziom wody był minimalnie powyrzej tej poziomej rury,ale węzykiem nie leci powietrze tylko pompa pompuje w niego wode i nic tam sie nie spienia:(( Raczej tak nie powinno byc-co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 Wrzuc foto jak to podlaczyłes bo cos jest nie tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 poziom wody idealnie zakrywa żółtą poziomą rurę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 Odłącz wężyk od 1 i sprawdź czy zasysa powietrze. Jeśli nie zwężka pewnie jest zapchana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 rozkreciłe i patrzyłem na tą zwęzke(3)-dmuchałem w nią i tam nie jest nic zapchane.odłączyłęm węzyk od 1 ale pcha nim wode.W momencie kiedy wyciągnąłem delikatnie włączony odpieniacz tak aby zassało troszke powietrza,w rurce pojawiło sie spienianie:(ale na chwile bo to za niski poziom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 A może zwężka jest odwrotnie założona ? Spróbuj podłączyć ją odwrotnie ? Tak strzelam bo nie znam za bardzo tej konstrukcji Zacznij od początku czyli od pompy ,sprawdź czy nigdzie nic nie siedzi i tak po kolei do samego końca. Spróbuj też z samą pompą(bez podłączania do odpieniacza) wtedy zobaczysz czy sama pieni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 zwezka jest ok!ale przed nią od str pompy do węza cały czas leciała woda-chyba tam cos powinno byc jeszcze-dorobiłem jakas prowizoryczna zwezke(na rys nr1) przed ta główną firmową i wpakowałem kawałek rurki,żeby wydłużyc droge wody do zwęzki nr 2.Narazie działa -spienia cos tam-zobaczymy jak w praniu bedzie:) Kiedy powinny sie pojawic jakies brudy w miarce na samej górze?j jest 3dzien po zasoleniu,wczoraj dolałem 60ml microbe-lift special blend-parametry z wczoraj-kh-9,ph7,6,no2-1,no3-10,nh4-2,po4-03,ca-400,mg-1100.pomiary przy tp 24st i zaosleniu1,021.? podałem parametry i pytałem kiedy te brudy maja byc żeby wiedziec czy odpieniacz jest ok? ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach