R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2008 Mam pytanie - czy jedna lampa hqi 400W plus dwie aktyniki wystarczą do oświetlenia akwarium 120xh60x50 z samymi sps i lps'ami ?? Jak uważacie - czy lepiej 2x250W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2008 Wydaje mi sie, ze zalezy od tego jak zaplanujesz akwarium ( czy mozesz sobie pozwolic na niedoswietlone boki) i w co wlozysz te lampy. 250Wowki spokojnie dadza rade na taka wysokosc, ale jednak 400W wzgledem ilosci swiatla robia niesamowite wrazenie. Ja bym glosno myslal nad 400W zarnikiem. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2008 Wiadomo - chodzi też o koszty - dwa żarniki 250W nie będą tańsze niż jeden 400W. Myślę o oprawie Powerlug http://www.allegro.pl/item464502320_oprawa_metalohalogenkowa_powerlug_400w_najlepsza.html lub Kanlux http://www.allegro.pl/item465912786_oprawa_lampa_metalohalogen_250w_400w_naswietlacz.html Zdaje mi się że ta druga lampa ma większą pow. świecenia. Zdaję sobie sprawę że to mało profesjonalne oprawy do akwarium ale znam ludzi którzy ich używają z bardzo pozytywnym skutkiem. Doradzcie jeszcze jakich żarników użyć ( przy 400W) aby było bardziej błękitno niż biało żółto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2008 Zarnik dałbym Reefluxa 12k ma naprawdę przyjemne światełko, zresztą najlepiej podpytaj użytkowników tych żarników. W wersji na 400W jest na forum conajmniej dwóch. Co do tego czy jeden czy dwa żarniki tak jak pisał Ocelocik wszystko zależy od pomysłu na akwarium. Jak chcesz upchać korali na maksa to jednak 2x250W jak, kompozycja raczej minimalistyczna to 400W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2008 @ R.I.P, lepsza będzie właśnie ta z większym symetrycznym odbłyśnikiem. Mam bardzo podobne i świeci to piekielnie. Nie miałem porównania do układów z elektronicznym balastem, ale porównywałem u siebie odbłyśnik Lumenarc "sklep Acropora" ze zwykłym układem zapłonowym i w porównaniu do tej lampy, jest o wiele większa powierzchnia oświetlona, około 80 na 80 cm chyba będzie, w zależności na jakiej wysokości się go powiesi. Więcej blików jest widocznych, bo ten odbłyśnik nie jest młoteczkowany i wydaje się, że jest jeszcze więcej światła. Namawiałbym Cię na dużego Lumenarca, jeśli ma być jeden żarnik, ale jeśli zdecydujesz się na tą lampę z allegro, na pewno będziesz bardzo zadowolony, koralowce rosną pod nimi jak "głupie". Po bokach, zostanie ci jeszcze ciemniejsze miejsce na lps-y. Sam mam dylemat nad oświetleniem nowego baniaka, jeśli nie będę miał kasy na mega wypas- Lumenarki z elektronicznymi balastami, to może będzie mnie stać na Lumenarki ze zwykłymi balastami, a jeśli i na taka opcję zabraknie miedzi, to bez najmniejszego wyrzutu sumienia kupię takie lampy, jakie mam w tej chwili. Mają naprawdę spore odbłyśniki, większe niż w niejednych lampach dedykowanych akwarystyce i są bryzgoszczelne. Możesz poszukać takich opraw, jak te na zdjęciu. Odbłyśnik, ta szersza cześć jest młoteczkowana, a te mniejsze części odbłyśnika są gładko wypolerowane, co daje trochę więcej blików niż w całości młoteczkowany odbłyśnik. No i Reefluxa 12k faktycznie mogę polecić, z tym że jeszcze dorzuciłem świetlówki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2008 Widzialem stronke jak zrobic odblysnik ala lumerac z kawalka blachy ocynkowanej. Tnie sie latwo, sklada sie na nity a odblysnik bez porownania. Nie jestem specjalista, ale zeby wykrzesac z zarnika to co najlepsze i obciac troche rachunek za prad, elektroniczny zaplon to podstawa i dobra inwestycja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2008 To zależy jaki masz pomysł na kompozycję, ja na przykład wykombinowałem małą ilość skały- taka kupka, gęsto obsadzona spsami i dodatkami, zawiesiłem nad tym 250W i zamontowałem po bokach odbłyśniki, tak, że strumień światła jest wąski- wygląda super, widoczny snop światła oświetla tylko tą skałę, jak dla mnie bomba. Nie wiem czy to wina mojego egzemplarza, czy ogólnie magnetycznych stateczników, ale mój reeflux 12k świeci gorzej od AM 13k, w mojej opinii porażka biało-żółta barwa jak na 12k przystało. Zamontowany w oprawie AM, żarnik kompletnie nowy. Jakby coś mogę podesłać fotki- ale to być może wina lampy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2008 Dzięki wszystkim - pytam bo obecnie mam 10xt5-39w i zaczynają mnie denerwować pochlapane odbłyśniki , skorodowana obudowa ( wisi max 10cm nad lustrem wody - utrudniona też jest manipulacja przy akwrium) i częsta wymiana lamp. Chciałbym mieć jeden żarnik i góra dwie świetlówki. Obecne światło t5 ma super barwę ale zbyt dużo tych klamotów , wiatraków aby to śmigało. = nowy zarażony = jeżeli możesz to poszukaj tego linku do odbłyśnika diy - z góry ci dziękuję. Ale co z filtrem UV nie trzeba w żarnikach 400w ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2008 Mają w sobie filtr UV, te E 40 bańki z gwintem. No właśnie, gdzie można kupić taką blachę na odbłyśnik ? To chyba nie jest tylko wypolerowana blacha, tylko jest tam jakaś specjalna powłoka naniesiona. Przy 400w będziesz mógł spokojnie manipulować w baniaku i nic się nie pochlapie, ja w tej chwili mam 45 cm od żarnika do lustra wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2008 Tu masz link do odbłyśników diy http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1434493 http://www.reefdiversity.com/DIYPage/DIY_HTML/DIY_Reflector/DIY_Reflector_ProtoTypeBuild.htm tylko blacha ocynkowana nie specjalnie się nadaje,lepiej aluminium lub kwasówka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2008 Właśnie, gdzie można kupić taką blachę ? Chyba aluminium, z gotową warstwą wypolerowaną, czy naniesioną powłoka odblaskową, ofoliowaną. Chodzi o dokładnie taką jak na Lumenarkach Po wycięciu kształtu, dopiero zrywa się folię z odbłyśnika. Jak bym miał ten materiał, to bym sobie zrobił odbłyśniki we własnych wymiarach Można by się pokusić o zrobienie jednego odbłyśnika na dwa żarniki, blisko siebie, jeden powiedzmy 20k i jeden 12k. Światełko by się wymieszało i może fajny kolorek by powstał, koralowce pewnie też by były zadowolone. Np: zamiast jednej 400w plus świetlówki, dać dwa razy 250w, w jednym dużym odbłyśniku 20k i powiedzmy 10k bez świetlówek. Tak sobie głośno myślę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2008 Ja kupilem w tej firmie www.jamrozek.pl zrobilismy z niej chyba z 5 al'a lumenarcow tylko o wymiarach 75x75 R.I.P co do tego czy starczy jedna 400 to zalezy jaka chcesz umiescic kompozycje ze skaly Jesli dasz cos w stylu piramidy to 400 starczy napewno i tak najwazniejszy obszar bedzie oswietlony jesli zas dasz skale rozciagnieta na calosci to pokusil bym sie rozdzielenie zrodla swiatla na 2 punkty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2008 R.I.P w Częstochowie kupisz w firmie Hart za Filharmonią . nierdzewke i alu polerowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2008 - miki - kurde zapomniałem o nich a tyle razy tam byłem. Najprawdopodobniej będą dwa punkty może nawet po 400W / rozdzielę świecenie 6h/ na żarnik - w sumie 12h z zazębieniem na 1h. W tym układzie będę chciał zrezygnować ze świetlówek - i tu pytanie = czy próbował ktoś oświetlić akwarium samym 400W żarnikiem aby było przyjemne błękitne światło?? Jakie żarniki wchodzą w grę ?? Przyznam się że wolę światło bardziej niebieskie niż białe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2008 Czy można świecić bezpośrednio samym żarnikiem 400W ?? - bez szyby z filtrem UV- ( myślę o wyskrobaniu sobie samemu odbłyśników w stylu Lumenarc'a) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2008 Można świecić samym żarnikiem, one mają filtr w samej bańce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2008 Dokladnie potwierdzam slowa Jaroslawa mozna swiecic samym zarnikiem Jak wyskrobiesz lumenarca wystarczy wsunac tylko hartowana szybe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2008 A gdzie takową dostać ?? Są na wymiar czy jakieś standardy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach