Skocz do zawartości
Sushi

gobiodon okinawae

Rekomendowane odpowiedzi

Od 10 dni mam Gobiodon citrinus (XL) , nie chce jeść żadnego pokarmu , zjadł wszystkie polipy z dwóch szczepek Acro ...

Ogólnie Gobiodony ciężko przestawić na mrożonki , wcześniej miałem parę Okinawae, również nic nie jady i zdechły po tygodniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w tej chwli dwa - okinave i hystrio.

oninave zdecydowanie upodobal sobie akropory natomiast hystrio zielone montipory.

okinave jest u mnie od lutego, hystrio od wrzesnia.

oba maja sie swietnie.

moim zdaniem kluczem i podstawa utrzymania gobiodonow jest stworzenie im perfekcyjnych warunkow bytowych.

ryba przede wszystkim musi miec gdzie mieszkac, czyli system rozbudowanych galezi sps-ow gdzie czuje sie doslownie jak w domu.

ze swoich ulbionych miejsc przesiadywania wyskakuje po przeplywajacy z pradem pokarm, czyli latajace mrozonki.

tylko zdrowa ryba bedzie pobierala pokarm.

zdrowe ryby robia sobie takze wieczorne wycieczki na srodek baniak w toń i tam po pokazaniu muskulow szybciutko pryskaja w swoje galezie.

okinave mimo swojej mikrowielkosci to moim zdaniem jedna z bardiej efektowych ryb przt zbiorniku sps-owym.

natomiast nie zauwazylem zadnych negatywnych efektow przesiadywania gobiodonow w koralach. moze tylko ulubione akry mniej polipuja, bo montipory wcale nie reaguja.

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie te maluchy to rzadko kiedy pozwalają się zobaczyć. Bardzo sprawnie się ukrywają. Osobiście nie zauważyłem po koralach że im w jakiś tam sposób szkodzą. Bardzo fajne rybki i jak już je widać to stanowią ciekawostkę i "je.. jakie fajne!!"... Ale tak mam u nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w tej chwli dwa - okinave i hystrio.

oninave zdecydowanie upodobal sobie akropory natomiast hystrio zielone montipory.

okinave jest u mnie od lutego, hystrio od wrzesnia.

oba maja sie swietnie.

moim zdaniem kluczem i podstawa utrzymania gobiodonow jest stworzenie im perfekcyjnych warunkow bytowych.

ryba przede wszystkim musi miec gdzie mieszkac, czyli system rozbudowanych galezi sps-ow gdzie czuje sie doslownie jak w domu.

ze swoich ulbionych miejsc przesiadywania wyskakuje po przeplywajacy z pradem pokarm, czyli latajace mrozonki.

tylko zdrowa ryba bedzie pobierala pokarm.

zdrowe ryby robia sobie takze wieczorne wycieczki na srodek baniak w toń i tam po pokazaniu muskulow szybciutko pryskaja w swoje galezie.

okinave mimo swojej mikrowielkosci to moim zdaniem jedna z bardiej efektowych ryb przt zbiorniku sps-owym.

natomiast nie zauwazylem zadnych negatywnych efektow przesiadywania gobiodonow w koralach. moze tylko ulubione akry mniej polipuja, bo montipory wcale nie reaguja.

Zgadzam się całkowicie.(okinawe)

U mnie nie wywołał żadnych strat ani stresów u  korali.

To mój ulubieniec.

Musi mieć więcej jak jeden sps bo często zmienia lokum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi