maxxneo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Od 10 dni mam Gobiodon citrinus (XL) , nie chce jeść żadnego pokarmu , zjadł wszystkie polipy z dwóch szczepek Acro ... Ogólnie Gobiodony ciężko przestawić na mrożonki , wcześniej miałem parę Okinawae, również nic nie jady i zdechły po tygodniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 (edytowane) ja mam w tej chwli dwa - okinave i hystrio. oninave zdecydowanie upodobal sobie akropory natomiast hystrio zielone montipory. okinave jest u mnie od lutego, hystrio od wrzesnia. oba maja sie swietnie. moim zdaniem kluczem i podstawa utrzymania gobiodonow jest stworzenie im perfekcyjnych warunkow bytowych. ryba przede wszystkim musi miec gdzie mieszkac, czyli system rozbudowanych galezi sps-ow gdzie czuje sie doslownie jak w domu. ze swoich ulbionych miejsc przesiadywania wyskakuje po przeplywajacy z pradem pokarm, czyli latajace mrozonki. tylko zdrowa ryba bedzie pobierala pokarm. zdrowe ryby robia sobie takze wieczorne wycieczki na srodek baniak w toń i tam po pokazaniu muskulow szybciutko pryskaja w swoje galezie. okinave mimo swojej mikrowielkosci to moim zdaniem jedna z bardiej efektowych ryb przt zbiorniku sps-owym. natomiast nie zauwazylem zadnych negatywnych efektow przesiadywania gobiodonow w koralach. moze tylko ulubione akry mniej polipuja, bo montipory wcale nie reaguja. Edytowane 17 Listopad 2013 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 U mnie te maluchy to rzadko kiedy pozwalają się zobaczyć. Bardzo sprawnie się ukrywają. Osobiście nie zauważyłem po koralach że im w jakiś tam sposób szkodzą. Bardzo fajne rybki i jak już je widać to stanowią ciekawostkę i "je.. jakie fajne!!"... Ale tak mam u nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 ja mam w tej chwli dwa - okinave i hystrio. oninave zdecydowanie upodobal sobie akropory natomiast hystrio zielone montipory. okinave jest u mnie od lutego, hystrio od wrzesnia. oba maja sie swietnie. moim zdaniem kluczem i podstawa utrzymania gobiodonow jest stworzenie im perfekcyjnych warunkow bytowych. ryba przede wszystkim musi miec gdzie mieszkac, czyli system rozbudowanych galezi sps-ow gdzie czuje sie doslownie jak w domu. ze swoich ulbionych miejsc przesiadywania wyskakuje po przeplywajacy z pradem pokarm, czyli latajace mrozonki. tylko zdrowa ryba bedzie pobierala pokarm. zdrowe ryby robia sobie takze wieczorne wycieczki na srodek baniak w toń i tam po pokazaniu muskulow szybciutko pryskaja w swoje galezie. okinave mimo swojej mikrowielkosci to moim zdaniem jedna z bardiej efektowych ryb przt zbiorniku sps-owym. natomiast nie zauwazylem zadnych negatywnych efektow przesiadywania gobiodonow w koralach. moze tylko ulubione akry mniej polipuja, bo montipory wcale nie reaguja. Zgadzam się całkowicie.(okinawe) U mnie nie wywołał żadnych strat ani stresów u korali. To mój ulubieniec. Musi mieć więcej jak jeden sps bo często zmienia lokum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach