chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 pomijajac wypadki losowe (jak utrata pracy, rozwod, itd) kazde tlumaczenie sie zbyt wysokimi kosztami to sciema. od tego jest hobby, ze musi kosztowac. a kazdy z nas, ktorzy temat lizneli glebiej wie, ze wlasciwie w kazdym budrzecie da sie zmiescic. absolutnie w kazdym prawdziwej pasji nic nie przeszkodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 Ja zasze sobie tłumaczę,że nie palę fajek więc jakieś 300zł mam na utrzymanie akwarium.Moja Inga też nie pali więc ma 300zł na swoje hobby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 Popalam epapierosa wiec mam 200zl na baniak ehehehehehehe pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 (edytowane) Nie, nie,... dałoby się . Trzeba wpakować jeszcze kasę w odpowiednie akumulatory i panele o powierzchni ok 4m2 (akurat koszt 3kPLN). W półroczu zimowym mamy w centralnej Polsce ok 200kWh energii słonecznej padającej na m2 (w sumie nie dziennie oczywiście), tak więc lampę led i pompy tunze sterowalne można by pociągnąć nawet przez zimę na takiej instalacji . Ale koszt to pewnie ok 6kPLN. Natomiast suma energii słonecznej w centralnej Polsce przez pozostałe pół roku to coś około 700kWh/m2, więc może jeszcze i telewizor by się na tym pociągnęło a może i laptopa . Ostudzę Twoje zapały, bo mam instalację pilotażową, która ma dać odpowiedź na pytanie czy to się opłaca. Mam 3x100W panele o zmiennym kącie nachylenia, nie automatycznie tylko ręcznie ale to wystarczy żeby ustawiać w zależności od pory roku kiedy słońce znacząco zmienia wysokość nad horyzontem. Od 20.09.2012 system ten wyprodukował 25 KWh czyli jakieś 13 zł a kosztował 1400 zł. (poprawka, sprawdziłem własnie licznik, 27,1 kWh) zobaczymy jak sezon letni poprawi wyniki. W szczycie słonecznego dnia zimowego daje on 130-140 W ale tyle to mamy 1 godzinę max. Edytowane 10 Luty 2013 przez jacek_1970 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 Tak, ja też już zweryfikowałem swój zapał, zamiast zaglądać w mydlące oczy statystyki znalazłem stronę (link kilka postów wcześniej), na której można podliczyć sobie to dokładnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 pomijajac wypadki losowe (jak utrata pracy, rozwod, itd) kazde tlumaczenie sie zbyt wysokimi kosztami to sciema. od tego jest hobby, ze musi kosztowac. a kazdy z nas, ktorzy temat lizneli glebiej wie, ze wlasciwie w kazdym budrzecie da sie zmiescic. absolutnie w kazdym :)/> prawdziwej pasji nic nie przeszkodzi :)/> Gdyby wszystko bylo tak piekne jak napisales, nie musialbym sprzedac motocykla :/ Live is brutal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2013 No teraz mogę napisać Likwiduję bo: 1)brak kasy 2)straciłem zapał z powodu zbyt wielu niepowodzeń 3)braku wiedzy 4)ogólnemu rozgoryczeniu 5)przez 2 ludzi na forum (żart ? ) 6)zbyt dużego stresu 7)braku przyjemności z hobby To chyba wszystko. Z drugiej strony szkoda bo wiem że już nigdy nie wrócę do tego pięknego hobby. Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
presidento 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2013 ech , jak by sie ktoś kiedyś o coś pytał .... to właśnie tak sie kończy świat . kto następny .... po kolei , nie pchać się . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 To na pewno koniec małego fragmentu mojego świata.Ale da się żyć, chociaż naprawdę wielka szkoda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 Nie marudz,znajdziesz dobra prace i postawisz nowe,teraz jesteś zfrustrowany brakiem roboty to tak gadasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 Na chwilę obecną horyzontu nawet nie widać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 (edytowane) Znajdziesz pracę, to horyzont się pojawi. A jak już zalejesz to wpadaj po szczepki;) i głowa do góry Edytowane 16 Luty 2013 przez silver200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 Dzięki wielkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kristofer 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2013 Mariuszu tak łatwo się nie wywiniesz z tego hobby. Wrócisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 Wiem , to siedzi głęboko pod skórą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 A ja się cieszyłem, że pod nosem mam ziomala, który będzie mi doradzał - tym czasem dowiaduję się o likwidacji - to nie fer. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 Służę pomocą wiesz gdzie mieszkam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2013 Służę pomocą wiesz gdzie mieszkam No dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach