Skocz do zawartości
falco66

Likwidujesz - podziel sie przyczyną swej decyzji...

Rekomendowane odpowiedzi

Tak podliczyłem sobie koszty i wyszło mi około 150zł za prąd,sól około 50zł,woda około 30 zł to z podstawowych kosztów stałych.

Falco przytaczasz przykład inmara wiec na tym przykładzie sobie policz

230/1000l= 0,23gr/l

Dodajmy drugie tyle na pokarmy i suplementy i mamy ~0,50gr/l

Powiesz a gdzie życie? Stworów nie powinno sie doliczać do kosztów miesięcznych gdyż nie ma konieczności ich kupowania, mamy kase kupujemy a jak nie mamy to nie.

Moje koszty to

prąd woda sól ~0,22gr/l

suplementacja i pokarmy ~ 13gr/l

Swietlówki wymieniam co 8msc więc ~0,21gr/l

RAZEM ~0,55gr/l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam wpis o kosztach za prąd, akwarium 200l, oświetlenie led 180W, w nocy oświetlenie 4x3W led w refugium, pompa obiegowa Tunze silence 2400l/h pompa do odpieniacza eheim 1250, grzałka 150W cyrkulacja jedna pompa 6055 tunze, dolewka. Kupiłem miernik kosztów energii elektrycznej podłączyłem, przy koszcie prądu który podałem do urządzenia 0,6 zł za kWh (w zaokrągleniu w górę) po 6 dniach mam 12,3 złotego co daje powiedzmy średnią na dzień lekko ponad 2 zł. Miesięcznie jest to więc ok 65zł - jestem pozytywnie zaskoczony sądziłem, że będzie więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nowa, choć jestem od 20 lat akwaholiczką.Mam od tygodnia 35 l i planuje moje 270 słodkiego zamienić na morskie.Czytam i czytam i się wystraszyłam.Uświadomiłam sobie jakie koszty ponoszę na wszystkie moje zwierzaki :2 duże psy, 2małe, 1 koń w pensjonacie papugi akwarium.Szok.I zastanowiłam się dlaczego przez tyle lat nie zwracałam uwagi na koszty.Odpowiedź jest prosta. Te zwierzakisprawiają tyle radości!Jest zapie....ale cóż jest też wesoło i satysfakcja.Jedyne czego się boję to tego,że mi coś nie wyjdzie, że zabraknie prądu.,akwarium się rozklei,albo inne nieszczęście, więc trzymajcie za mnie kciuki. Ps.Parę lat temu miałam tak, że przez 3 dni nie było na mojej ulicy prądu. Co wtedy robić z solniczką.? W dodatku była zima.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Snake, pewnie około 2zl za kg masy zwierzęcia na miesiąc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas są pensjonaty od 500-750 zł na msc plus czasem szczepienie, odrobaczanie i podkowy. Średnio jeszcze 50 zł. Tylko żeby było taniej i koń się nie nudzil jeździ na nim jedna dziewczyna która płaci połowę kosztów. Mnie to kosztuje300 zł.Tofik swoją drogą ciekawy pomysł.Wezmę go na wagę na złomie i napisze ile za kg. ;)Mam pytanie -ile dni może leżeć żywą skała zamknięta w boksie do transportu gdzie na dnie jest trochę wody, czy będzie wilgotna? Czy zachowa swoje właściwości.?Bo koszty są i się martwię .Czy 4 dni to dużo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie 4 dni to dużo, sporo żyjatek może paść. To że będzie wilgotno nie znaczy że skała będzie mokra.

Zalanie jej wodą też wiele nie da. Najlepiej jak umieścisz ją w pojemniku, i zapewnisz dobrą cyrkulację, - silną. choć trochę światła.

Skała w tym pojemnwiku, nie może być ciasno ubchana, bo woda nie będzie cyrkulować wszędzie i moga porobić sie "martwe strefy"

A dla czego chcesz ją trzymać 4 dni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ja wysyłam tylko tyle muszę czekać na przesyłkę, wczoraj została niestety wyciagnieta z akwarium i zapakowana, dotrze do mnie we wtorek. Martwię się że zapłacę a nic z niej nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ja wysyłam tylko tyle muszę czekać na przesyłkę, wczoraj została niestety wyciagnieta z akwarium i zapakowana, dotrze do mnie we wtorek. Martwię się że zapłacę a nic z niej nie będzie.

Edytowane przez Marcinus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smutna decyzja ale też koncze z tym pieknym hobby,może nie na zawsze,ale napewno dopuki płace alimenty na dziecko, to akwarium mnie za bardzo obciąża finansowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykro czytać takie posty :(

Ja znowu jestem na krawędzi ,wszystko wskazywało że idzie ku lepszemu a tu bum

znowu dół

Ah to życie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz ty daj se pokój z tymi postami kończącymi z tym hobby bo to już nudne jest!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz że cieszę się z tego ?

Ja w tej chwili stoję na krawędzi ,ale dalej mam nadzieję że nie będę musiał likwidować

I naprawdę nie życzę Tobie takiej sytuacji. Dzisiaj miałem bardzo przykrą przygodę i to mogło by skłonić mnie do ostatecznego kroku. Ale sie jeszcze nie poddaję

Wiec nie pisz że ktoś jest smieszny jak nie jesteś w czyjejś skórze.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo Ci współczuje!! Nigdzie nie napisałem, że jesteś śmieszny!! :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas mam taką nadzieję , ale nadzieja Matką .......

Każda matka kocha swoje dzieci, może się wkrótce wszystko odmieni :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi