Skocz do zawartości
falco66

Likwidujesz - podziel sie przyczyną swej decyzji...

Rekomendowane odpowiedzi

pomijajac wypadki losowe (jak utrata pracy, rozwod, itd) kazde tlumaczenie sie zbyt wysokimi kosztami to sciema. od tego jest hobby, ze musi kosztowac. a kazdy z nas, ktorzy temat lizneli glebiej wie, ze wlasciwie w kazdym budrzecie da sie zmiescic. absolutnie w kazdym :) prawdziwej pasji nic nie przeszkodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zasze sobie tłumaczę,że nie palę fajek więc jakieś 300zł mam na utrzymanie akwarium.Moja Inga też nie pali więc ma 300zł na swoje hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popalam epapierosa wiec mam 200zl na baniak ehehehehehehe pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie,... dałoby się :). Trzeba wpakować jeszcze kasę w odpowiednie akumulatory i panele o powierzchni ok 4m2 (akurat koszt 3kPLN).

W półroczu zimowym mamy w centralnej Polsce ok 200kWh energii słonecznej padającej na m2 (w sumie nie dziennie oczywiście), tak więc lampę led i pompy tunze sterowalne można by pociągnąć nawet przez zimę na takiej instalacji :). Ale koszt to pewnie ok 6kPLN.

Natomiast suma energii słonecznej w centralnej Polsce przez pozostałe pół roku to coś około 700kWh/m2, więc może jeszcze i telewizor by się na tym pociągnęło a może i laptopa :).

Ostudzę Twoje zapały, bo mam instalację pilotażową, która ma dać odpowiedź na pytanie czy to się opłaca.

Mam 3x100W panele o zmiennym kącie nachylenia, nie automatycznie tylko ręcznie ale to wystarczy żeby ustawiać w zależności od pory roku kiedy słońce znacząco zmienia wysokość nad horyzontem.

Od 20.09.2012 system ten wyprodukował 25 KWh czyli jakieś 13 zł a kosztował 1400 zł. (poprawka, sprawdziłem własnie licznik, 27,1 kWh)

zobaczymy jak sezon letni poprawi wyniki.

W szczycie słonecznego dnia zimowego daje on 130-140 W ale tyle to mamy 1 godzinę max.

Edytowane przez jacek_1970

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ja też już zweryfikowałem swój zapał, zamiast zaglądać w mydlące oczy statystyki znalazłem stronę (link kilka postów wcześniej), na której można podliczyć sobie to dokładnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomijajac wypadki losowe (jak utrata pracy, rozwod, itd) kazde tlumaczenie sie zbyt wysokimi kosztami to sciema. od tego jest hobby, ze musi kosztowac. a kazdy z nas, ktorzy temat lizneli glebiej wie, ze wlasciwie w kazdym budrzecie da sie zmiescic. absolutnie w kazdym :)/> prawdziwej pasji nic nie przeszkodzi :)/>

Gdyby wszystko bylo tak piekne jak napisales, nie musialbym sprzedac motocykla :/

Live is brutal :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz mogę napisać :)

Likwiduję bo:

1)brak kasy

2)straciłem zapał z powodu zbyt wielu niepowodzeń

3)braku wiedzy

4)ogólnemu rozgoryczeniu

5)przez 2 ludzi na forum (żart ? )

6)zbyt dużego stresu

7)braku przyjemności z hobby

To chyba wszystko.

Z drugiej strony szkoda bo wiem że już nigdy nie wrócę do tego pięknego hobby.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech , jak by sie ktoś kiedyś o coś pytał .... to właśnie tak sie kończy świat .

kto następny ....

po kolei , nie pchać się .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie marudz,znajdziesz dobra prace i postawisz nowe,teraz jesteś zfrustrowany brakiem roboty to tak gadasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdziesz pracę, to horyzont się pojawi. ;) A jak już zalejesz to wpadaj po szczepki;) i głowa do góry

Edytowane przez silver200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się cieszyłem, że pod nosem mam ziomala, który będzie mi doradzał - tym czasem dowiaduję się o likwidacji - to nie fer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi