Skocz do zawartości
falco66

Likwidujesz - podziel sie przyczyną swej decyzji...

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli w momencie, gdy doszlismy juz do magicznej wartosci 1W/l z LED (choc ja stosuje 0,7 i SPS rosna na dnie jak szalone) a nie jak na samym poczatku nas przekonywano ~ 0,5 W/l to "zyskiem" jest tylko koszt wymiany swietlówek :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca ,

Bo nie mamy porównania, jest możliwe że potrzebowałbym w świetlówkach 1,2 w/l aby uzyskać tyle co ty przy 0,7 przy ledach.

Kwestia kto co potrzebuje , można prowadzić akwarium drogo lub oszczędnie :_)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmowa troche bez sensu wydaje mi sie. Mozna przyjac na start 1zl/litr.

Nie ma jasnej metody okreslenia kosztow. To jak z alkoholem,. Jedni lubia tanie wina lub prosta wodke a inni kilkunasto-letnia whiskey lub wyszukane sof-drinki. Kazdemu wedle potrzeb. Ja osobiscie z tanich win wyroslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... można prowadzić akwarium drogo lub oszczędnie :_)

O! I TU chyba dochodzimy do sedna :D Wiec 1zl/l czy 3zl/l obie kwoty moga byc prawdziwe. Tylko, ze gornej granicy pewnie nie ma, a dolna - IMHO taniej sie juz nie da :thumbsup:

Ja jeszcze raz napisze to, co mialo byc tematem postow w tym topic'u:

Zmniejszam szklo poniewaz:

1. CHCE miec akwarium morskie

2. NIE chce placic za jego utrzymanie tyle co do tej pory

3. NIE chce sie denerwowac, czy po zaniku pradu (np.gdy jestem na wakacjach) wszystko sie podniesie, czy bedzie zupa z owocow morza

4. NIE chce mi sie tak bardzo chciec jak 3 lata temu

5. lubie zmiany :wink:

Edytowane przez AdamB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam lampę 177W led z soczewkami, akwarium jest w kształcie kostki. Skała ułożona po środku - wyspa - jej wymiar tak mniej więcej 60x60xcm i tu skupia się światło. Na skale SPSy (dumnie powiedziane), obrzeża skały LPSy, po kątach niedobitki miękkich. Grzałka ciągnie 90W/h, do tego pompy Tunze 36W, odpieniacz 16w, obieg 56W - wszystko mierzone miernikiem. W poprzednim akwarium 280L w ledach było 120W i też szafa grała. Grzałka zużywała 46W, również badane miernikiem. Aha temperatura w domu: zimą 22C, latem: 25C (tzn jak jest za.ty upał). Pomysł na akwarium ma łączyć powierzchnię dla koralowców, która nie zabije mnie finansowo i przestrzenią do pływania dla większych nieco rybek. Może TOTM z tego nie wyjdzie ale domownikom sie podoba i jest ogólnie fun. Jedyne co w większym litrażu stanowi kłopot to podmiany i ich koszt :(.... Ale suplementacja i światło idzie jak na na akwa 160L

Adam jeśli w twoim akwarium 150 litrów grzałka zaiwania na okrągło to jest jakiś problem z temperaturą w pomieszczeniu, albo akwarium stoi w przeciągu i stygnie intensywnie.

Edit: audyt pomiaru skały wykazał przeszacowanie LOL

Edytowane przez nanorafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sypialni mam ok 18 st (teraz) w zbiorniku 25 st, akwa stoi w samym narozniku, wiec nie ma mowy o przeciagu, ale za to jest otwarte = duze parowanie wody. Nowe tez bedzie otwarte, wiec tu nic sie nie zmieni.

Do tego jeszcze dochodzi ksztalt samego awka i tak sie zastanawiam w tej chwili, czy dziala na plus czy na minus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, no to to jest to. 7 stopni różnicy między temperaturą akwarium i pomieszczenia. Ilość uciekającego ciepła jest proporcjonalna do powierzchni akwarium i różnicy teperatur, czyli: współczynnik lambda czy inne Q razy powierzchnia akwarium razy "różnica temperatur". Zauważ że każdy stopień różnicy zwielokrotnia ilość traconego ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy musisz wogóle coś stosować ??

Czy siebie traktujesz tak samo jak akwa i bierzesz wszystkie reklamowane leki, witaminy, minetały i inne pierdoły... ??

Z zamierzenia akwarium miało chodzić na dopalaczach,coś w rodzaju prowadzenia jak na produktach KZ. Sebastek prowadzi zbiornik prawie tak samo jak ja i ma zarąbisty baniak.Do utrzymania NO3 i PO4 w ryzach jest ProF i ProbioS,reszta do dodatki witaminowe na wzrost i kolor korali.Od jakiegoś czasu tych ostatnich nie leję.

Jak oglądam szafki lub sumpy różnych kolegów to u każdego jest jakiś zestaw dopalaczy typu Grotech,KZ,Fauna Marin czy jeszcze innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, tylko, że to nie działa tak, ze lejesz i jest sukces. To byłoby zbyt proste.

Obserwcje wpływu tego co lejesz musisz prowadzić sam. I wnioski z tych obserwacji też musisz wyciągać sam. Oczywiście sa fora, na których możesz szukać pomocy i rady, ale nadal to Ty sam musisz wyciągnąć wnioski ze swojego działania.

Podam przykład:

Piszesz, że "....Do utrzymania NO3 i PO4 w ryzach jest ProF i ProbioS....". Dla mnie to wierutna bzdura i przykład jak bardzo zabiegi marketingowe producentów mogą wpłynąć i wypaczyć działania prowadzącego akwarium. Zapewniam Cię, że spokojnie bez jakichkolwiek rpoduktów/dopalaczy utrzymasz w ryzach NO3 i PO4 stosując się tylko do kilku podstawowych zasad.

Te czy inne produkty mogą co najwyżej wspomóc Cię w Twoich działaniach. A Twoje działania muszą być ostrożne, wyważone, "cierpliwe", a przede wszystkim nie mogą polegać tylko na stosowaniu się do załączonej do produktu instrukcji obsługi.

Pozdrawiam

T

PS - ja też mam dopalacze... :) Teraz np jest to TM K+ A-. Ale nigdy nie lałem tego zgodnie z instrukcją.

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna dyskusja na zupełnie odmienny temat zamienia się w sekciarski bełkot pełen nazw relikwi wiadomej sekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna dyskusja na zupełnie odmienny temat zamienia się w sekciarski bełkot pełen nazw relikwi wiadomej sekty.

Możesz napisać coś więcej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam ,

oświetlenie 6 x 54 wat x 10 godzin = 3,24

pompa obieg około 40 wat x 24 = 0,96

Odpieniacz podobnie = 1

Pompy cyrkulacyjne , 30 wat = 0,72

Grzałki nie posiadam .

Łącznie 5,92 x 30 = 177,60 x cena około 0,60 gr to daje nam 106 zł

ps. Tomcio i falco proszę Was na tą chwilę o spokój .

z tą stawką to przesadziłeś stawka podstawowa to 0,28 co daje dużą różnicę...................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tą stawką to przesadziłeś stawka podstawowa to 0,28 co daje dużą różnicę...................

o

Moze za sama energie. A co z przesylem , licznikowym itp. itd

Cena za calosc to 0,55-0,63 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest stawka za energie bez oplaty dystrybucyjnej i jeszcze kilku innych skladowych

Wejdź już w dokumenty opłat:

"Sprzedawca stosuje w rozliczeniu z Odbiorcami:

a) w zakresie obrotu energią elektryczną, ceny tej energii wy-

nikające z niniejszej Taryfy,

B) w zakresie dystrybucji energii elektrycznej, stawki opłat

oraz warunki ich stosowania wynikające z Taryfy Operato- ra, do którego sieci przyłączony jest dany Odbiorca."

czyli do ceny dodajesz koszty dystrybucji - u mnie np. to RWE czyli + 0,1403 zł/kWh

To taniej mam w RWE

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - za chwilę zaczniecie wymieniać ceny poszczególnych dystrybutorów energii. Chyba nie o to chodzi. Odchyłka +- 10% to żaden powód do udawadniania kto tu ma rację. Wykazaliście już że prąd w całej zabawie z rafką jest istotny. Mamy jeszcze inne koszty. Równie dobrze można przeanalizować koszt pokarmu, wody, wymiany zużywajacego sie sprzętu. itd itd. Istotny jest koszt sumaryczny. Dla tego uważam że koszty Inmara, udokumentowane w jego zapiskach dają do myślenia właśnie globalnie. Jednak zakładając ten temat chodziło mi nie tylko o koszty - choć widać że są najistotniejsze, ale również o inne przyczyny końca przygody z morszczyzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe w tej zabawie najkosztowniejsze sa błędy i wychodzenie z nich

Jednym ze sposobow jest sprzedaż baniaka hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi