Skocz do zawartości
falco66

Likwidujesz - podziel sie przyczyną swej decyzji...

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe, znalazłem stronę, która pozwala obliczyć wydajność paneli, i wyszło że musiałbym mieć ich 20 (słownie dwadzieścia paneli, każdy po 1.25m2) żeby zimą to ciągnęło sprawę. Latem trochę lepiej, bo ich ilość spada do 6 LOL... Może jeszcze trzeba trochę poczekać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To czytałem że do przejścia ale cene jaką sie uzyskuje przy skupie jest chyba 1/3 wartości po jakiej sprzedają.

Mogę się mylić ale na pewno płacą mało :_)

Ile by nie było to i tak jestes ta 1/3 do przodu. W UK są montowane specjalne liczniki w domu, w dzień jak produkuje nadwyżkę to elektrownia ja okupuje a w nocy jak mi potrzeba to biorę od nich normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mają balkonik o pow 2m2 to co niektórzy niech się nie rozpisuja Tu chodzi o inwestycję. Średni dach spadzisty to ma 10x 3-5m. to daje powierzchnię na której można już coś zrobić. Jak masz g. to bedziesz miał g. Jak stworzysz sobie miejsce i nie koniecznie własne i poniesiesz koszty to i w perspektywie będziesz miał zysk. Co za naród- chcieć to chcą ale jak trzeba coś z siebie dać to nic nie maja do zaoferowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja prowadzę pamietnik w którym piszę także koszta zakupów.Poprzedni zbiornik 360L,który miał start 27 października 2008 a zakończył 2 stycznia 2012 pochłoną 46030 zł i w tym nie ma tylko wody i prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż to przeliczyłem... zaokrąglając działanie baniaka to 38m-cy, koszt - 46000zł, pojemność 360l. Podzieliwszy koszt przez miesiące i przez litraż wyszło..... 3,36 zł/ 1l? Niech o tym dowie się świat..... Może nowi zanim sie zdecydują pojmą co ich czeka i czy warto. Dzieki Inmar - to wielka wskazówka dla początkujących a o to mi w tym temacie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podliczę nowy projekt to też napiszę a rok właśnie mija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam,18840 zł dalej nie licząc wody i prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar, kup jeszcze trochę specyfików i dolej do akwa.... :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomcio - coś taki skromny? napisz od siebie ile ty wydajesz- ale szczerze? stać cie na szczerość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znów ci się FALCO wątki pojeb....popierniczyły, ani to wątek o szczerości ani o wydatkach.

Wogóle dla mnie jesteś ......., który nie ma nic do powiedzenia w żadnym wątku a w każdym ma wiele posów... ot przyroda mnie nadal zadziwia....

Trochę delikatniej proszę

Snakecharner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje preparaty kupiłem chyba z 10 miesiecy temu,nie leję/lałem dużo a poza tym są wydajne.Jak by stosował KZ to było by OK ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy musisz wogóle coś stosować ??

Czy siebie traktujesz tak samo jak akwa i bierzesz wszystkie reklamowane leki, witaminy, minetały i inne pierdoły... ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż kolego tomciu - jakbyś nie zauważył ten temat to ja napisałem....ziemia nosi różne organizmy na sobie, nawet takie jak Ty, które nie warte stąpania po niej. Jednak nawet pasożyt jest potrzebnym by inni widzieli jakie zagrożenie on niesie. Nie każdy organizm mógł ewoluować, nie każdemu dane było uzyskać poziom pewnego rozwoju. Ostatnio udowodniono że jednak pewne cechy my rozumni niestety dziedziczymy po neandertalczykach , którzy podobno krzyżowali się z homo sapiens. Różne geny różnie się rozchodzą. Tobie jak widzę bliżej do tych co wyginęli więc nie dziwi mnie twa wypowiedź. Prostactwo łatwo wywnioskować po wypowiedzi danych osób. Więc zastanów się kto tu jest prostakiem. Mnie przyroda również zadziwia że w drodze ewolucji nie wyeliminowała osobników twego pokroju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@snakecharner, @nanorafa, mysle, ze nie doszacowaliscie kosztow energii elektrycznej. W Waszym przyladku samo swiatlo powinno kosztowac ok 100 zl, zakladajac, ze macie 1W/l. A gdzie grzanie, pompy?

[(450Wx12hx30dni)/1000] x 0,6 zl

Edytowane przez AdamB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam ,

oświetlenie 6 x 54 wat x 10 godzin = 3,24

pompa obieg około 40 wat x 24 = 0,96

Odpieniacz podobnie = 1

Pompy cyrkulacyjne , 30 wat = 0,72

Grzałki nie posiadam .

Łącznie 5,92 x 30 = 177,60 x cena około 0,60 gr to daje nam 106 zł

ps. Tomcio i falco proszę Was na tą chwilę o spokój .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzales to watomierzem/licznikiem?

U mnie akwa jest na stale podpiete przez licznik energii. Teraz, zima, pobiera ok 4kWh/dobe, grzalka 150W leci prawie caly czas. Swiece 12h/dobe lampa LED 100 W na ok 70 % mocy. Ale to nie znaczy, ze jest to 70W. Przy pelnej mocy lampy watomierz wskazuje prawie 130 W

Nie wyobrazam sobie u mnie akwa bez grzalki :/ Fakt, ze akwa stoi w sypialni, gdzie kaloryfer mam zawsze zakrecony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę przez weekend ile pobiera .

Ja mam akwarium zamknięte i świetlówki które ładnie grzeją wodę .

Dlatego nie potrzebuje grzałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi