nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 (edytowane) Nie, nie,... dałoby się . Trzeba wpakować jeszcze kasę w odpowiednie akumulatory i panele o powierzchni ok 4m2 (akurat koszt 3kPLN). W półroczu zimowym mamy w centralnej Polsce ok 200kWh energii słonecznej padającej na m2 (w sumie nie dziennie oczywiście), tak więc lampę led i pompy tunze sterowalne można by pociągnąć nawet przez zimę na takiej instalacji . Ale koszt to pewnie ok 6kPLN. Natomiast suma energii słonecznej w centralnej Polsce przez pozostałe pół roku to coś około 700kWh/m2, więc może jeszcze i telewizor by się na tym pociągnęło a może i laptopa . Edytowane 7 Luty 2013 przez nanorafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 (edytowane) 1zł na litr na suple, podmiany i prąd? i jedzenie? Edytowane 7 Luty 2013 przez luft Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Co to znaczy "na suple" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 suplementacja - dodatki do wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 (edytowane) Pewnie suplementy. Edytowane 7 Luty 2013 przez jaro37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 U mnie bez suplow, na duzych podmianach i na mrozonkach + reefperls ta zlotowka starczala. Przy koszcie energi srednio ok 50 zl (w lecie przeciez grzalka nie leci), podmianki powiedzm 15l x 4 tyg x (az) 1zl/l , mrozonki to PanPikus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 (edytowane) Mam 180l z SPS,ami ( w obiegu jakieś 230). Jadę na pełnym ZEO. Lampa LED 200W, podmiany co tydzień na RC. Wymiana Zeolitu raz na 6-8 tyg. Stosuję: Zeobak ZS3 SpongePower CoralBooster CV, AAC K - balance B - balance Xtra Fe, Jod. Mi wychodzi koszt na miesiąc 291zł W tej kwocie nie ma testów i kasy na wymianę zepsutego sprzętu. Nie ma też kasy na zakup życia. Edytowane 7 Luty 2013 przez ragoo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Dokladnie, ja podawalem koszty bez suplementacji itp. Jak dla mnie 1,4-1,8zł/l :-) (bez życia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 To może nie ma sie co oszukiwać, 2zł/miesiąc/litr dla przeciętnego akwarium to norma. Da się taniej, da się drożej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Moje zawsze bylo lowtech'owe, to fakt. Zobaczymy o ile spadnie mi zuzycie pradu przy dwukrotnie mniejszym litrazu. Zakladam, ze ok 40% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Niesamowite to o czym piszecie; Przy akwarium 420 litrów . Prąd 100 zł , Podmiana wody około 10 % 15 zł za sól . Pokarm mix 10 zł . Wymiana świetlówek 1/2 świetlówki na miesiąc 35 zł O czymś zapomniałem ? To daje kwotę 160 zł na miesiąc . To samo miałem w większym 600 litrowym akwarium co dawało około 200 zł na miesiąc . Więc uważam że spokojnie się da prowadzić za normalna kasę. Owszem jak kogoś stać to wymyśla zeo sr.. itp / sorry zapomniałem o balingu 10 zl :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 (edytowane) Ja też policzyłem 180zł/msc przy 500L. Gdzie wchodzi 120zł prąd, podmiany ~20% na soli za ~13zł/kg (opakowanie 25kg). Ca, kH, Mg. ~10-20zł. Pewnie z 10% w tym błędu.... Edytowane 7 Luty 2013 przez nanorafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 wrócę do tematu paneli - byłem przeciwnikiem solarów i nadal jestem -chodzi o koszt i potem zwrot nakładów w czasie wraz z koniecznymi kosztami eksploatacji - tu wydaje się pompa ciepła być ciekawszym rozwiązaniem. Ale przy ogniwach jestem juz co raz bardziej na tak... Odpowiednia powierzchnia tego wraz z możliwością "wejścia" z tym do sieci energetycznej pozwala wyeliminować koszt akumulatorów a to jedno z droższych jeśli nie najdoższych składowych całego systemu. Mogę zużywać prąd gdy mi go trzeba a nadwyzkę mogę odsprzedać do "sieci".... Przy takim systemie to nawet 10 000l, można by poprowadzić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Coś więcej możesz opowiedzieć o ogniwach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 A po ile oni czyli elektrycy kupią ten prąd? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 to "zielona energia" - trzeba podpisać stosowne umowy z energetyką i uzyskać certyfikat poświadczający że energia "produkowana" jest w sposób ekologiczny.... Podobno, jak wszystko w tym kraju - długa droga ale do przejścia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 To czytałem że do przejścia ale cene jaką sie uzyskuje przy skupie jest chyba 1/3 wartości po jakiej sprzedają. Mogę się mylić ale na pewno płacą mało :_) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 chyba przyjacielu źle czytałeś. Do zielonej jest dopłata. w jaworznie ksiądz pokrył dach ogniwami. podobno są zdjęcia w internecie. ogrzewa kościół a naddatek odsprzedaje tauronowi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach