Skocz do zawartości
falco66

Likwidujesz - podziel sie przyczyną swej decyzji...

Rekomendowane odpowiedzi

i tak pingwinowi wychodzi prawie 1zł/ l. moze nawet tego nie zauważył bo tak zaabsorbowany jest w wykresach matematycznych.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pogdybajmy

np.

gdyby Smithowi chcialo sie wyliczyć i podać koszt utrzymania jego 1 litra sps na zeo... a ja wszedłbym na forum by cokolwiek sie dowiedziec o morszczyznie - pewnie jego wyliczenie kosztow by mnie wystraszylo. A tak ewoluuję od niskobudżetowego małego zbiorniczka, poprzez mały ale wypchany cukierami baniak, potem większy... do... zobaczymy jakiego pułapu (na myśli mam m.in. drogie ryby).

także powiem Wam szczerze, że w rozmowie z potencjalnym kandydatem na morszczaka rozmawiam co chce i jak wyobraża sobie koszty obslugi i jakie posiada. Wazne zeby nie tylko system w baniaku zaskoczył, ale i jego właściciel :) Czyli nie robił głupot bo nagle nie ma kasy i musi zmniejszac baniak, albo sprzedawać, albo jeszcze inne rzeczy, których bedzie żałować, czy siać famę, że morszczyzna to coś nie do ogarnięcia :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z grubsza przy sporej obsadzie spsów , jeśli nie wyskoczylo coś nieplanowanego :) też wychodzi mi ok 1 zł na litr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlasnie podjalem decyzje o likwidacji... ku mojemu zaskoczeniu spotkalem sie z silnym oporem domownikow :) powody? brak czasu wynikajacy przede wszystkim z wyparowania tego "czegos"... ale chce wieksze :) znow nowe. znow wyzwania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dal dobra tematu chętnie bym to uczynił. Przede wszystkim by "nowicjusze" poznali skalę cenową. Bo właśnie tych naciągniętych na morskie na prawdę mi żal. Co mam powiedzieć. Nie kontroluję swych wydatków na tę przyjemność. Mój prąd z "przewidywaniem" to ok 6000 zł, ile w tym kosztów akwa. - nie wiem. Ale tak sobie że prócz prądu myslę że ok 2-3tyś to dodaję do tego "biznesu wliczając w to wprowadzanie życia nowego i obsługę". Wiem że to nie prawdziwy koszt utrzymania. Bo jeśli wszystko będzie żyło to zakupów już nie będzie. Jednak koszt i tak pozostanie spory.

Adam nie chcesz wieloryba do akwarium ? Chętnie popływam w Twoim zbiorniku :P Przy takich kosztach nie zauważysz mnie , mam już pakować kąpielówki ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet gdybyś sie przeistoczył jak Pani A. Grodzka, to i tak miałbym wrażenie że tam pływa Posejdon a nie piękna syrenka - a tylko tej ostatniej pozwoliłbym zamieszkać.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ani ta Pani, ani Posejdon,

może to sushi ze swoją maską? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co, 1zł na litr jest jak najbardziej na miejscu czy nie? Bo mi się wydaje, że nie do końca - można zrobić zapas soli i żarcia. Gdzie przy ogólnej zasadzie więcej = taniej(rabaty, etc). Wtedy jest jeden miesiąc gruby a kilka za sam prąd.

Tak mi się wydaję chyba, że źle to wymyśliłem:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dobrze ale bardzo dobrze.... a 1zł/l to odnośnik który może się wahać nie wiele w dół ale znacznie w górę.... to zależy od stwórcy własnego baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światło, pompy i grzanie, to jest to co wpyla w głównej mierze pieniądze pod postacią prądu, więc tu warto zastosować "oszczędne" urządzenia (kurcze czy to w ogóle możliwe) no ale można próbować :). Ja się właśnie skłaniam do baterii słonecznych na dachu, teoretycznie mogłyby się zwrócić w trzy lata :).

Edytowane przez nanorafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ot - mądrala - też w tym kierunku me myśli idą.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poruszalem juz wielokrotnie tematy energii odnawialnej i za każdym razem mnie ktoś krytykował, ze to be i w ogóle nieopłacalne. Chociaż przyznaje, ze i ja daze do ogniw lub wiatraka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz po prostu ogniwa nabrały normalnych cen, i tak np. można kupić ogniwo o wydajności 200W (powierzchnia 1.2m2) za 1000zł. To już jest do zaakceptowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz po prostu ogniwa nabrały normalnych cen, i tak np. można kupić ogniwo o wydajności 200W (powierzchnia 1.2m2) za 1000zł. To już jest do zaakceptowania.

Hej, to zapodaj jakiegos namiara ;) , bo cóś mi sie wierzyc nie chce ze tak w dół poleciało ...chyba ze piszesz o uzywkach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez ten 1zl/l sie mniej wiecej sprawdza. Przy akwa ok 150l prad w zeszlym m-cu to 63 zl. Reszta to sol, woda, bakterie.

Moje akwa tez wyladowalo na targowisku. Powdy byly 3:

koszt,

juz mi sie tak nie chce jak kiedys (mam jeszcze CR, jaszczurki itp)

stres. Tak, stres tez. Jak negle wylecial prad w calej dzielnicy i nie bylo ponad 2h to swierdzilem, za jakie grzechy?

Ale z morskim sie nie rozstaje. Szklo bedzie mniejsze, bez SPSow, pradu pewnie ok 40%mniej. Po za tym mysle, ze juz wiem na tyle duzo, ze moge sobie na mniejsz pozwolic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zasilanie awaryjne do pomp sterowalnych się nada,bo w naszym klimacie stalego zasilania się nie uzyska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi