falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Panowie - może sprowadźmy rozmowę na merytoryczne tory. Ogólnie stwierdzacie że główną przyczyną likwidacji baniaczków to koszty utrzymania. Więc może "przedstawcie" się w proporcji; pojemność baniaka wraz z tym co hodujecie( np lps/sps/mieszane) a koszty jego utrzymania/m-c. To może być wielce pouczajace dla nas wszystkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 czy brak wypowiedzi znaczy że nikt tego nie kontroluje? Dopiero jak padamy po prostu stwierdzamy ze nas to przerasta? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Jam mam 200l mieszane lps,miękasy, 4 ryby. Po długich obliczeniach wyszło mi że nie kosztuje mnie więcej niż 200 zł miesięcznie . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 można stwierdzić że u kolegi przy sps 1 zł/l - to koszt.... kto następny odważny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Falco to podziel sie z nami ile Ty wydajesz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Dal dobra tematu chętnie bym to uczynił. Przede wszystkim by "nowicjusze" poznali skalę cenową. Bo właśnie tych naciągniętych na morskie na prawdę mi żal. Co mam powiedzieć. Nie kontroluję swych wydatków na tę przyjemność. Mój prąd z "przewidywaniem" to ok 6000 zł, ile w tym kosztów akwa. - nie wiem. Ale tak sobie że prócz prądu myslę że ok 2-3tyś to dodaję do tego "biznesu wliczając w to wprowadzanie życia nowego i obsługę". Wiem że to nie prawdziwy koszt utrzymania. Bo jeśli wszystko będzie żyło to zakupów już nie będzie. Jednak koszt i tak pozostanie spory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Noo to u Ciebie wychodzi koszt duży, ale przy tym litrażu i tak wydaje mi się ten koszt i tak nie jakiś straszny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Trzeba sobie policzyć prąd 0.6zł za kilowat, 10-15zł za kilo soli przy podmianach, 10-20zł/msc balling, karmiąc nieluksusowo z 10zł/msc. To trochę wychodzi. Jeszcze jakieś bakterie może, dodatki typu ABC aminokwasy itp, jednorazowe materiały filtracyjne jak wata... Trochę tego jest. Ale fajki chyba wychodzą podobnie LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 nie istotne bo nie potrafię określić kosztu do litrażu - bo stale coś wprowadzam. - To nie jest wskaźnik kosztów. Ale chętnie zapoznałbym się z kosztami kolegów co wcześniej byli tak aktywnymi w tym temacie. Szczególnie z naszym moderatorem..... wydaje się że on wie ile trza dać by mieć jakbym nie palił to daw Trzeba sobie policzyć prąd 0.6zł za kilowat, 10-15zł za kilo soli przy podmianach, 10-20zł/msc balling, karmiąc nieluksusowo z 10zł/msc. To trochę wychodzi. Jeszcze jakieś bakterie może, dodatki typu ABC aminokwasy itp, jednorazowe materiały filtracyjne jak wata... Trochę tego jest. Ale fajki chyba wychodzą podobnie LOL Jak bym nie palił to dawno bym ten baniak kilofem rozpierdzielił bez łezki w oku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 No koledzy lub koleżanki chwalić sie chwalić ile kasy ładujecie w hobby ?? falco bardzo mądry temat zacząłeś tylko brak chętnych niestety ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Al_Bundy 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Największym bledem osoby poczatkującej jest to ze nie liczy sie z kosztami pozniejszego utrzymania, jest zajarany wiec tego nie bierze pod uwage, tłumaczy sobie ze jakos to bedzie. Ma jakas kwote i za nia chce postawic jak najwiekszy litraz. Z tym utrzymaniem to jest troszke jak z samochodami najpierw cała kase przeznaczy na auto z duzym silnikiem i milionem koni mechanicznych a potem nastepuje płacz ze auto duzo pali a benzynka droga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Ale dalej wszyscy odbiegacie od tematu. Hmm... ciekawe dlaczego ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 U mnie to cieżko stwierdzić bo lubie wydawać na zabawki :-) Akwarium 360l - SPS - wyliczyłem że akwa pobiera jakieś 120-150 zł prądu miesięcznie ( tak myślę - jakieś 1/3 tego co zużywam ogólnie w domu ) Do tego preparaty, pokarm sól - myślę że spokojnie 200-300 miesięcznie + zabawki które sobie wymyslam :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Al_Bundy 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Ja ci nie odpowiem ile kosztuje, bo dopiero zakładam ale na 64l wychodzi mi za prad jakies 70 zł miesiecznie, chyba ze cos zapomniałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 100% zgody - tylko w salonie poznajesz normy spalania i cenę zakupu. W naszych sklepach poznajesz cene zakupu a o "spalaniu" nikt cię nie poinformuje już.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 Falco po to jest kalkulator, cena za jednostke pradu i matematyka z podstawowki aby policzyc sobie zuzycie miesieczne pradu. Albo... miernik elektroniczny z allegro za 30zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 czy za twą wiedzę mam się pokłonić już dziś czy wytrzymasz do jutra bo coś mnie w krzyżu boli???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Al_Bundy 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2013 3 min to moze wytrzyma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach