Skocz do zawartości
R.I.P

ZeoSpur2 - ???

Rekomendowane odpowiedzi

Czy orientujecie się lub przypuszczacie co to za chemia ZeoSpur2 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- oczywiście dziękuję za info /// chociaż nie wiem czy nie pomyliłem preparatów - chodzi mi o ten który reguluje ilość zooxanteli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preparat jest dokładnie ten ZEOspur2 redukuje ilość zooxanteli i rozjaśnia korale:) Przez jednego z moich znajomych nazwany "lekiem na kolory":good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki - muszę pogłówkować i poszperać co to za pierwiastki śladowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko trzeba uważać z tym preparatem , jeli PO4 jest wyzej niz 0.04 to zdecydowanie odradzam stosowanie go. Ryzyko uszkodzenia korali , działa zbyt drastycznie.

Praktycznie jest to preparat do stosowania tylko w ustabilizowanych zbiornikach .

Działa tylko na SPS-y oczywiscie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja leję do akwa nie stosując metody zeo , 2 ml na 200l wody co 8-10 dni , faktycznie można nazwać lekiem na kolory .Chociaż nie wszystkie spsy reagują tak samo , najbaedziej podatne sa "włochacze" wszelkie digity z czerwonej z białym pniem np robi sie róż bardzo intensywny , acropora millepora ładniej se wybarwia na tipach .Accry takie jak loripes i inne , które mają mało polipów nie reagują wcale lub tego nie widzę .Montipora peltiformis z jasno zielonego pnia dostaje max żółty taki prawie "oczojeb" :) intensywny efekt trwa jakieś 4 dni potem wraca do normy z dnia na dzień wszysto .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko trzeba uważać z tym preparatem , jeli PO4 jest wyzej niz 0.04 to zdecydowanie odradzam stosowanie go. Ryzyko uszkodzenia korali , działa zbyt drastycznie.

Praktycznie jest to preparat do stosowania tylko w ustabilizowanych zbiornikach .

Działa tylko na SPS-y oczywiscie :)

Czy to oznacza, że ten preparat w krótkim czasie obniża PO4? Czy też uszkodzenie korali będzie skutkiem innego procesu?

Pozdrawiam

Kosek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszkodzenie korala bedzie wynikiem stresu , poniewaz przy podniesionym PO4 szybko zaczną powracac zooxantielle i po takich wahaniach pojawi sie RTN czyli bielenie korala od spodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi