Skocz do zawartości
Al_Bundy

40x40x40 ocena sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie dajcie spokój.Szkoda energii na takie rozmowy. Więcej treści. Ja powiem ci tak,bez odpieniacza bym się bał ale to moje zdanie.Reszta na takiego malucha chyba jest ok. No może zamiast jednego jvp dałbym dwie koralie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Al boi się że jak coś spartoli to straci mniej niż 10K :P

Myślę że to nie najgorsze podejście.Nauczy się czegoś na maluszku,zacznie od miękkich,na low cost.Jest jeszcze jedna sprawa nie wiadomo jak długo potrwa fascynacja. Jak złapie bakcyla to sam dojdzie do odpowiednich wniosków.Oczywiście jak ktoś wcześniej go nie zniechęci :D

Mariusz nikt nie będzie musiał go zniechęcac,On sam się zniechęci zanim dojdzie do tego,że low cost często wychodzi bokiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz nikt nie będzie musiał go zniechęcac,On sam się zniechęci zanim dojdzie do tego,że low cost często wychodzi bokiem ;)

Nie tak łatwo mnie zniechecic, mam pare dobrych lat słodkowodne i tez sporo z tym j..... bylo. przezylem chyba wszystkie mozliwe plagi glonow i teraz mam ładne roslinne akwa. No ale słonowodne to inna bajka i strach jakis jest.

Sushi ..... no to zes pomogł, juz lepiej było nic nie pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami ludzie muszą przekonać się na własnej skórze. Przy naszym hobby często kończy się to rozwodem z solniczką. Sam miałem nie jedną chwilę zwątpienia. A wy ? :P

Nie tak łatwo mnie zniechecic, mam pare dobrych lat słodkowodne i tez sporo z tym j..... bylo. przezylem chyba wszystkie mozliwe plagi glonow i teraz mam ładne roslinne akwa. No ale słonowodne to inna bajka i strach jakis jest.

Sushi ..... no to zes pomogł, juz lepiej było nic nie pisać.

Słodkie przy solniczce to "Walk in the park" ;)

Edytowane przez mariuszduch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Al ;) ,ale po co już od startu utrudniać sobie życie ?

bo taka mam nature:D a pozatym lubie akwarystyke. I czy to sie komus podoba czy nie słone bedzie :D zobaczymy tylko w jakim wydaniu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale marudzicie... Chłopak podał sprzęt, wszystko ok, a Wy się czepiacie. Chyba lepiej, że podchodzi rozsądnie do tematu i rozważa wydatki, niż miałby wszystkie oszczędności władować w jak największe akwa, a potem się modlić, aby wyszło, bo na błędy go stać nie będzie. Sama przerabiam słodkowodne na morskie, bez sumpa i innych rzeczy - jak mi ktoś powie że robię byle jak, to nie będzie mi zbyt miło... Podobnie jak autorowi wątku.

Mariuszduch holenderskie nie jest jak spacer po parku, możesz mi wierzyć ;) Zresztą jak Ci się glony przyplączą, to czy masz słodkie czy słone to jeden pieron - bo walczyć musisz. Różnica jest w kasie, bo o ile nie szkoda wyrzucić roślin za kilkadziesiąt, kilkaset złotych to korale są duuużo kosztowniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile parametrów kontrolujesz w słodkim holendrze ? Jak przegniesz z ziemią ogrodową to glony się pokażą na bank :P

Są pewne zasady w prowadzeniu słonego jak i słodkiego akwarium. Jeśli ktoś chce robić rewolucje niech ją robi, jego kasa jego zmartwienie.

Ale nikt nigdy w tym temacie nie chciał źle doradzić.Jedna źle odebrana odpowiedź i buuum już się zaczyna :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W holendrze tez jest troche tych parametrow do kontroli ( ph, TWW, TWO , NO2, NO3, Fe, Po4 i jeszcze inne) z tym ze musimy skupic sie generalnie na stosunku Po4 do NO3 aby nie było glonów, do tego Fe i K zeby roslo a reszta to jakos ujdzie, chociaz ja mam taka mała manie i musze wszystko kontrolowac aby miec prawie ze idealne warunki. Ziemia ogrodowa? dobra ale do low tech bez nawozenia:)

No ale wg mnie słone to zdecydowanie co innego, wydaje mi sie ze wyzsza szkoła jazdy albo tylko tak sie tylko wydaje. Zeby sie dobrze do tego przygotować trzeba zasiegnąć rad na forach i jak slyszysz odpowiedz ze masz zle nastawienie po 1 poscie nie tlumaczac dlaczego no to chyba słabo. Zero konkretu i pomocy a chyba ta pomoc jest najwazniejsza :)

Pozdrawiam pomocnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Pompa cyrkulacyjna JVP101 na magnes - 80 zł

2. Pompa obiegowa New Jet 1200 - 110 zł

3. Grzałka Jager 50 W - 70 zł

4.Hydromet JBL - 80 zł

5. Sól INSTANT OCEAN 8kg -90 zł

6. Filtr RO+DI -350 zł

7. Lampa i tu jest powazny problem bo mały wybór jest, zastanawiam sie http://allegro.pl/la...2904093729.html

lub 90W bo nie jest duza róznica w cenie

8. Odpieniacz, na poczatku chciałbym bez, jak okaze sie ze musi byc to napewno kupie, za 500 zl cos sie wybierze

9. test No3 jakis czyscik podłoze - 200 zł

10. 6 kg zywej skały -240 zł

A ni się Twoje podejście prawie podoba. Też zdecydowałem się na 64 żeby sprawdzić z czym to się je i albo pokochać, albo znienawidzić :) Pokochałem i właśnie zmieniam na 300L w obiegu :) A piszę, że prawie bo wybrałeś pewne rzeczy na które ja bym się nie zdecydował. Więc

1. Jest bardzo duża i w kostce wyglądać będzie źle. Na targowisku tu, albo u siąsiadów widziałem używane koralie 1600 za podobne pieniądze. Ja mam dwie, ale kup jedną a drugą dołożysz jak będzie mało. Są mniejsze i cichsze.

3. Masz doświadczenie to wiesz jaką moc dobrać, Ja bym kupił 75W

5, Zdecydowanie tak, Ja po ponad pół roku przeszedłem na RedSea tą zwykłą, ale mam już pełne akwa korali

6. Bez tego nie podchodź :)

7. u mnie lampka LED od Lubusika ma 72W i chodzi na ok 40W. Kup mocniejszą to przyda CI się na większy baniak. Ja teraz do akwarium głównego 205L zostawiam swoją LED i dołoże 2x39W T5. Powinno być git :)

8. Kup odpieniacz koniecznie. Ja mam Hydor SlimSkim Nano, ale nie mam panela więc oprócz dobrej wydajności musiał jeszcze wyglądać. Jest bardzo dobry, ale Ty masz panel więc spróbuj coś do niego zmieścić. Nie pożałujesz, a od tego może zależeć czy się zniechęcisz do morszczyzny czy nie :)

9. Na razie testy PO4 i NO3, a jak już będą korale to polecam Saliferta KH, Ca i Mg

10. Odpowiednia ilość :)

Ja w swoim mam 4 ryby. Przez pół roku miałem ukwiała Quadricolor, ale jak się do niego błazny wprowadziły to w ciągu miesiąca urósł kilkukrotnie i musiał odejść :)

POWODZENIA i do zobaczenia za rok w kolejce po większe akwaria :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile parametrów kontrolujesz w słodkim holendrze ? Jak przegniesz z ziemią ogrodową to glony się pokażą na bank :P

No proszę Cię, jaka ziemia... To już nie te czasy ;) A komplet nawozów mam cały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi