Skocz do zawartości
MONTIPORA600

Mały zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam prośbę do osób, którzy świecą PC, chcę zrobić taką kostkę 40/40/40 T5 nie wejdą, czy jest duży wybór tych świetlówek PC, czy są jakieś lampy, czy trzeba kupić statecznik, oprawki i samemu coś kminić?

Fajnie by było znaleźć coś w stylu tl03, jakieś superaktyniki, dam radę?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka,

ja mam zbiornik 38x38x35(wys) i samemu zrobiłem oświetlenie:

2x24W Power Compact firmy Aquamedic Reef Blue Actinic

1x24W Power Compact firmy Aquamedic Reef White 10000K

1x18W Power Compact firmy Aquatic Nature Spectra-LUX Blue-White 12000K / 7100K

do tego oczywiście sam musiałem majsterkować pokrywę, stateczniki, kabelki, oprawki oraz wiatraki do chłodzenia, bo całość dość mocno nagrzewała wodę.

Rozważałem też wmontowanie świetlówek Power Compact 36W na skos (zmieściłyby się u mnie max. 2 sztuki), ale wtedy miałbym problem z doświetleniem boków, więc zrezygnowałem z tego pomysłu.

Mogę jeszcze dodać, że na pudełku świetlówki Aquatic Nature 18W są dostępne też wersje:

świetlówka dzielona REd-WHITE 8000K / 7100K

świetlówka biała WHITE 6500K

A i jeszcze, że świetlówki Aquatic Nature mają wklejony taki specjalny kołnierz, bo są dostosowane do firmowych lampek Aquatic Nature. Kołnierz ten musiałem w brutalny sposób wyciąc, połamać i wykroić rozgrzanym nożem, żeby świetlówka weszła w standardową oprawkę.

Pozdrawiam,

michal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są gotowe lampy ATMAN'a na PC 18W, ale nie wiem dokładnie jak jest z ich długością. Tutaj w opisie jest napisane, że długość lampy to 38 cm, ale ona ma jeszcze te przesuwane nóżki, na których się opiera o górną krawędź zbirnika, musiał byś dopytać czy 38 cm to też rozstaw tych nóżek, czy są delikatnie szersze i wejdą na 40 cm akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, miałem zmienić na 45/45/45, z tych 15W znalazłem tl03, super światełko;) Widziałem też kilka do morskiego, a z tych PC wybór jest mizerny.

Dzięki Tomek za linka lampa spoko, tylko pytanie czy znajdę jakieś fajne żaróweczki do tych PC. Lubię niebiesko i aktynicznie, jeśli coś znajdę to pewnie się na to zdecyduję.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dobrymi 18W kompaktami do solniczki może być niestety mały problem.

Nie wiem jak ta lampa wygląda od spodu, gdyby nie była zabudowana pod 18W pc, to być może po lekkiej modyfikacji wszedł by tam kompakt 24W, ma 32 cm długości.

Jeżeli zmienisz wymiar na 45 to bez problemu 36W kompakty wejdą (trzeba tylko odpowienią lampę kupić/zrobić), przy 36W już nie ma problemu z kupieniem świetlówek AM czy Arcadii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie podłączyć sie pod temat, robie taki bardzo nietypowy projekt i szukam lampy która nie przekroczy 40cm.(wraz z obudową) atman byłby idealny ale wczoraj dostałem taką informacje że wszystkie tego typu lampy są wycofywane z produkcji,i w hurowniach już ich nie ma ,chodzi o jakiś nowy przepis (dokładnie nie wiem ...) Coś o tym wiecie ? i czym można to zastąpić ? dodam że niebardzo moze być to DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balon wlasnie tez robie dwa zbiorniki o tych samych wymiarach zreszta robisz do jednego z nich ceramike :) pamietasz ? i tez mam ten problem

W jednym z nich wstawie 2 sztuki PC 24w ale tam bedzie to DIY ale do drugiego musze znalesc jakas lampe i niestety to ogromny problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakaś firmówka HQi 150W bez aktyniki czyli coś w stronę 20kk . Giesemann nova , aqua art chyba kiedyś miął takie okrągłe oprawy. AM tez pewnie coś będzie miał niedużego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balon wlasnie tez robie dwa zbiorniki o tych samych wymiarach zreszta robisz do jednego z nich ceramike :) pamietasz ? i tez mam ten problem

W jednym z nich wstawie 2 sztuki PC 24w ale tam bedzie to DIY ale do drugiego musze znalesc jakas lampe i niestety to ogromny problem

Pewnie że pamiętam:) wszystko będzie na czas ,tak jak się umawialiśmy....

fajne te t5 i tylko 29cm.:) temat do przemyslenia ....

Ponoć wyszła żarówka na standartowy gwint łamana 20000/14000 tylko jak narazie nigdzie jej nie moge znależć....:mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balon extra :)

Co do tych zarowek ja spotkalem sie z tymi ale co to jest warte nie mam pojecia :

http://stores.ebay.pl/Passione-Acquario_Lampade-risparmio-energetico_W0QQcolZ2QQdirZ1QQfsubZ15236508QQftidZ2QQtZkm

Jak by sie znalezli chetni mozna zrobic sciepe i zamowic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taką lampkę DIY 3x8W T5

2xPhilips Aquarelle 10000K

1xOsram CoolWhite 6500K

Ale w PL można dostać tak ,że 8W actinic koszt to coś koło 40zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi