Skocz do zawartości
urz

200l bez sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dawna zbieram informację i planuje jak założyć swoje 1 akwarium morskie. Mam już szkło 100x40x50 czyli standardowe 200l. Przeczytałem książkę niemieckiego autora Baumeister bodajże się nazywał, do tego fora internetowe i inne publikacje. Ale im więcej czytałem tym większy mętlik w głowie mi się robił. Mam swego rodzaju problem. Ponieważ szafka na której stoi akwarium ma inne przeznaczenie. Tak więc postawienie pod nią sumpa jest niemożliwe. To samo się tyczy odnośnie metrażu na którym mogę postawić akwarium. I tu mam kilka pytań jako początkujący odnośnie sprzętu i nie tylko. Dodam, że w akwa chcę hodować mikkie i lps'y na początek a z czasem sps'y. Z góry dziękuję za odp na tych moich kilka pytań.

1. Czy odpieniacz zew. i kubełek zasypany siporex'em wystarczy?

2. Jak dobrać odpowiednie oświetlenie ( w grę wchodzi led i t5)?

3. Jak dopasować barwę świetlną (ilość i kolor świetlówek / led)?

4. Jak poprawnie ustawić cyrkulację i jakich pomp najlepiej użyć?

5. Czy stosować żywy piasek / gruz koralowy?

Jeszcze raz z góry dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od dawna zbieram informację i planuje jak założyć swoje 1 akwarium morskie. Mam już szkło 100x40x50 czyli standardowe 200l. Przeczytałem książkę niemieckiego autora Baumeister bodajże się nazywał, do tego fora internetowe i inne publikacje. Ale im więcej czytałem tym większy mętlik w głowie mi się robił. Mam swego rodzaju problem. Ponieważ szafka na której stoi akwarium ma inne przeznaczenie. Tak więc postawienie pod nią sumpa jest niemożliwe. To samo się tyczy odnośnie metrażu na którym mogę postawić akwarium. I tu mam kilka pytań jako początkujący odnośnie sprzętu i nie tylko. Dodam, że w akwa chcę hodować mikkie i lps'y na początek a z czasem sps'y. Z góry dziękuję za odp na tych moich kilka pytań.

1. Czy odpieniacz zew. i kubełek zasypany siporex'em wystarczy?

2. Jak dobrać odpowiednie oświetlenie ( w grę wchodzi led i t5)?

3. Jak dopasować barwę świetlną (ilość i kolor świetlówek / led)?

4. Jak poprawnie ustawić cyrkulację i jakich pomp najlepiej użyć?

5. Czy stosować żywy piasek / gruz koralowy?

Jeszcze raz z góry dziękuję i pozdrawiam

jak szkło stoi suche , nie zalane , to bym wkleił dwie szybki w narożnik akwarium tworząc z nich wewnętrzny panel tak aby zmiescił sie tam jakiś odpieniacz ( nawet na kostkę lipową ) i pompka obiegowa . dookoła panela przykleić grzebień przelewowy .

ad.5 żywy piasek tak z 2-3cm na dno , gruz koralowy można sobie darować , skała żywa lub sucha odpowiednio dobrana do kształtu zbiornika .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrobil tak-kupił pudełko przelewowe,zrobił sump i dal przyzwoity odpieniacz,pienidla na kostke lipową to lipa.

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrobil tak-kupił pudełko przelewowe,zrobił sump i dal przyzwoity odpieniacz,pienidla na kostke lipową to lipa.

tylko cza czytać uważnie a później radzić , powyżej stoi jak byk :

"Ponieważ szafka na której stoi akwarium ma inne przeznaczenie. Tak więc postawienie pod nią sumpa jest niemożliwe. "

osobiście mam od poł roku akwarium 450 l z panelem a w nim odpieniacz schuran na kostkę lipową i jakoś sobie radził u poprzedniego właściciela ponad 2 lata i u mnie też nie ma tragedii , mimo 15 ryb , w tym spory żółtek i jeszcze większy hepatus i para błazenków plus para clarków , wyrośnięta babka piaskowa , centopyga loriculum , auriga , dwa doktorki , a wszystko nienażarte - cza karmić , bo jak nie to stukają w szybkę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaloz wewnatrz zbiornika UAPS, zainstaluje do filtracji mechanicznej kubelek z podtrzymaniem na przekazniku aby się nie zalaczal po zaniku zasilania.

Edytowane przez Jaczal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie taką info też uzyskałem. Żeby nie dopuścić do tego by wróciły się te wytwory procesu beztlenowego. Znajomy który kiedyś miał solankę dał mi dziś odpieniacz na kostkę lipową i powiedział, żeby wewnątrz za skałą go postawić i nie bawić w jakieś tam skomplikowane klejenia bo to i tak nie ma sensu. A jak ładnie go skałą obłożę to nie będzie go widać, będzie więcej miejsca i wszyscy będą zadowoleni. Przynajmniej on twierdzi, że tak miał. A tak nawiasem to jakiej mocy musi być brzęczyk aby ten odpieniacz dawał sobie spokojnie radę? Znaczy, żeby wykorzystać na 100% jego możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzeczyk w odpieniaczu? Ja szczerze sie z tym nigdy nie spodkalem i watpie ze ktos tak ma.. Pompa w odpieniaczu sama zasysa powietrze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi powiedział, żebym podłączył brzęczyk o kostki lipowej i starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś były odpieniacze na kostkę lipową i brzęczyk (do dziś malutkie modele AquaMedic takie są) ale takaie konstrukcje są mało wydajne. Choć mają swoje zalety.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie ten odpieniacz na kostkę.Kup porządny odpieniacz zewnętrzny ,jakiegoś Delteca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu byłbym za a nawet przeciw.... :wink:

Kasę zawsze zdążysz wydać... a na start może być i na kostkę.

Ale na pewno dobrze będzie jak poczytasz, dużo poczytasz... :)

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi