Skocz do zawartości
mareko1

Plany 212 l - prośba o ewentualne poprawki i rady.

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt nie doradzi :(. ponawiam ostatnie pytania. Chciałbym zamówić akwarium a tu niestety dylemat :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego - nikt ci nic mądrego nie powie....Mnie sie wydawało że jak "dopływ" będzie rurą 32 to odpływ tę samą średnicą nadązy. Niby logicznie. Jednak pompa - u mnie ciśnieniowa - potrafiła w brew logice - więcej "wydać" niż powrót był w stanie "odebrać". To co piszę jest dziwne -wiem. Ale obecnie by spływ nadążał to woda płynie i powrotem i rewizją....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

falco66 dzięki za odpowiedź. Zawsze to mi trochę rozjaśniło i niestety dało dalej do myślenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje osobiste zdanie - bez naukowych dowodów. sump pojemność 1/4 do 1/5 pojemności baniaka. pierwsza komora wata/gąbka - filtracja mechaniczna, a w pewnym stopniu i biologiczna bo gąbki nie musisz stale wymieniać. 2 komora- osobiście polecam piach/skała/glony - filtracja biologiczna. 3-komora - tam całe cuda techniki- odpieniacz/reduktor fosforanów/wegiel-ew. co polecam - reaktor+mikser.tam też uv a ozon do miksera. Stabilizacja parametrów zadowalająca. a to podstawa morskiego. 4 komora - może i zbyteczna? ale znów wata + gąbka co chroni pompę. 5 komora pompa cyrkulacyjna. Długo nad tym pracowałem by wszystko się zmieściło. teraz jestem zadowolony. Myślę że nie baniak - jego pojemność jest ważna ale właśnie pojemność tych badziewi filtracyjnych. Im większe zaplecze tym większy spokój i stabilizacja. Nastawiając się na chemię - bez odp. zaplecza filtracji idziesz w kierunku którego nikt dokładnie nie zna. Kiedy czegoś za dużo a kiedy za mało. stworzenie w miarę biologicznego obiegu materii zapewnia w moim mniemaniu większe prawdopodobieństwo sukcesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi