Skocz do zawartości
mareko1

Plany 212 l - prośba o ewentualne poprawki i rady.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję założenie drugiego większego zbiornika; na chwilę obecną posiadam RM, ale po siedmiu miesiącach prowadzenia zbiornika o pojemnośći 80 l + panel przyszedł czas na coś większego. Stanęło na 212l + sump . Wymiary akwarium to 85x50x50, szkło 8mm OW, w lewym rogu komin o wymiarach 12 cm głębokości, 15 cm szerokośći i 45 cm wysokośći. Czy Waszym zdaniem komina nie będzie za wysoki? W kominie trzy otwory spływ i rewizja 25 mm oraz powrót 20 mm. Za obieg planowałem NJ 3000 ale już się dowiedziałem, że będzie za mocny, więc stanęło na NJ 2300 ewentualnie jej odpowiednik Tunze Silence. Co do cyrkulacji to chciałem wykorzystać swoje Tunze 6015, które mam obecnie w RM i dołożyć jedną JVP 101. Największy problemem dla mnie jest odpieniacz, bo im więcej czytam tym mniej wiem - chciałem coś tak do 1100 zł maksymalnie i stanęło na Deltec SC 1455 ewentualnie jak by mi się udało w dobrym stanie dostać używkę Deltec AP/F 600 to pewnie bym się na niego skusił pomimo lekkich obaw jakie zawsze mam przy używanym sprzęcie. Kolejna sprawa to sump; wymyśliłem sobie sump połączony z miejscem na dolewkę, czyli sump o wymiarach 60x40x45 h, w sumpie trzy komory: piewrsza 30 cm na odpieniacz, druga 14 cm na Siporax i trzecia 14 cm na pompę. Na długości drugiej i trzeciej komory ( czyli na długosci 30 cm sumpa) chciałbym wstawić przegrodę podłużną na szerokości 10 cm i tam mieć autodolewkę. Dla zobrazowania poniżej rysunek:

b49bb9.jpg

Jak myślicie czy wszystko to sobie dobrze poukładałem. Prośba o komentarze i ewentualne rady, gdyż chciałem zamawiać już akwarium z sumpem.

Pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłbym akwarium te 5 cm dłuższe, jeżeli chcesz oświetlać T5, bo nie wspomniałeś jakie oświetlenie planujesz. Co do sumpa to nie jestem zwolennikiem połączenia zbiornika na dolewkę z sumpem, chociażby dlatego, że zbiornik na dolewkę od czasu do czasu trzeba umyć. Tę przegrodę 2 cm możesz zwiększyć do 3 cm i dodaj jeszcze jedną przegrodę, żeby woda płynęła jak po literze U (w przeciągu 2-3 ostatnich dni wrzucałem 2 razy zdjęcie na forum o co mi chodzi), bo pompa powietrze będzie Ci łapać.

Co do cyrkulacji to 6015 to zdecydowanie za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dziękuje za poradę. Co do oświetlenia to planuję chińskie ledy 120W, wiem że to niewiele, ale narazie musi wystarczyć, jak by było za mało to dołożę drugiego chińczyka. Co do sumpa to kombinuje tak, aby w szafce zmieścił się jeszcze dozownik i komputer i nie wiem jak to ugryźć aby wszystko do szafki upchnąć.

Ps. A jak z kominem, otwory i wysokość dobra?

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez mareko1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny rysunek sumpa - zrezygnowałem jednak z dolewki w sumpie i zmieniłem rozstawienie komór. S_Y_N_E_K czy o to chodziło z tym zasysaniem powietrza?

6p86yh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale małe te komory Ci trochę wyjdą:( Przeliczyłeś czy sump Ci przyjmie całą wodę jak prąd wyłączą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny rysunek sumpa - zrezygnowałem jednak z dolewki w sumpie i zmieniłem rozstawienie komór. S_Y_N_E_K czy o to chodziło z tym zasysaniem powietrza?

zerknij na moje rozwiazanie

http://aqua-reef.pl/topic/4078-sushis-reef/#entry47169

taki uklad dziala juz w moim 2 zbiorniku i jak dla mnie sprawdza sie idealnie i daje duze mozliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump wodę powinien raczej bez problemu przyjąć. Z moich wyliczeń wynika, że pojemność całego sumpa to108l, przy wyłączonym obiegu w biorąc pod uwagę najwyższą przegrodę będzie 53l, natomiast przy spiętrzeniu wody 4cm w razie wyłączenia prądu spłynie 17l + woda w hydraulice jakieś 8l (tutaj strzelam z tym 8l, ale więcej chyba nie będzie), czyli spłynie jakieś 25l. S_Y_N_E_K a z tymi małymi komorami to chodzi Ci o drugą i trzecią? Bo odpieniacz będzie Deltec AP 600, więc może zmniejszyć pierwszą komorę, czyli odpieniacza,o jakieś 5cm ( Deltec-owi AP600 powinno chyba wystarczyć komora o wymiarach 25 cm szeroka i 40cm głęboka, jak myślicie). Sushi Twój wątek przeczytałem cały kilka razy:rolleyes:, fajny patent ale nie wiem czy mi w sklepie będą chcieli taki zrobić>_>.

Pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sklepie zamowisz zwykle akwarium a u pobliskiego szklarza listwy szklane za 10 zl :) i sam sobie to zrobisz.

a co do poziomu wody i przelania to zalejesz akwarium pod sam grzebien, zalejesz sump do pelna, wlaczysz pompe, ustawisz plywak autodolewki i bedziesz pewien, ze w systemie jest tyle wody, ze ci sie nic nie przeleje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tak dla upewnienia się, czy wymiary otworów w kominie, czyli spływ i rewizja po 25 mm a powrót 20 mm są dobre, czy lepiej zrobić spływ i rewizja po 32 mm a powrót 25 mm. Pompa obiegowa tak jak pisałem będzie NJ 2300, ewentualnie odpowiednik z Tunze Silence a odpieniacz Deltec AP 600.

Pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem przy tej pompie 25 mm na spływie bez problemu da radę. Powrót też będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ponownie,

Na początku chciałem Wszystkim podziękować za wszelkie rady. Przechodząc zaś do tematu, jako że odpieniacz już kupiony, akwa z sumpem będzie zamówione na dniach przyszła teraz pora na szafkę. Szafkę będzie mi robił stolarz, więc jemu zostawiam wszystkie wytyczne odnośnie grubości blatu itd. Ja jedynie mam mu przygotować projekt, a jako, że będzie to moja pierwsza szafka pod akwarium robiona na zamówienie mam prośbę, abyście mi doradzili czy dobrze ją sobie wymyśliłem. Blat szafki ma mieć wymiarspodu akwarium, czyli 85x50 cm. W szafce chcę zmieścić 60 cm sump oraz 10 cm pojemnik na dolewkę. Chcę też sobie zrobić półkę pod ewentualne dozowniki, komputer, inne szpargały, etc. I tutaj mam największy dylemat; mianowicie czy zakładając, że półka będzie miała wymiary 40 cm szerokości, 15 cm wysokości i 40 cm głębokości i będzie umieszczona bezpośrednio pod blatem to czy na pozostałych 20 cm dzielących półkę od sumpa i dolewki nie będę miał problemów ze zrobieniem hydrauliki powrotu od pompy obiegowej? Poniżej przedstawiam schemat jak miało by to wyglądać.

25rgmr8.jpg

Pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie bo nigdzie nie doczytałem; czy biorac pod uwagę, że komin będzie w lewym rogu akwarium jest różnica w której komorze w sumpie będzie odpieniacz i obiegówka - ja myślałem, żeby zrobić od lewej strony odpieniacz, później Siporax i po prawej stronie pompa obiegowa. Myślę, że pewnie nie ma znaczenia, ale zapytać nie zaszkodzi :rolleyes:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bigwalker dzięki Edit: Czyli będzie tak: od lewej obiegówka, środek Siporax i po prawej odpieniacz :)

EDIT: Kurcze, ale to burzy całkowicie konspekt mojej szafki w której chciałem mieć półkę :( - nie zmieści mi się odpieniacz i półka. A nie może jednak zostać odwrotnie, czyli najpierw od lewej odpieniacz?

Pozdrawiam

Edytowane przez mareko1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może, ale będziesz miał więcej kolanek i rurek co zaowocuje spadkiem wydajności pompy jak kolega wyżej pisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może, ale będziesz miał więcej kolanek i rurek co zaowocuje spadkiem wydajności pompy jak kolega wyżej pisał.

Czyli wystarczy dać mocniejszą pompę, tak? Nie chciałbym rezygnować z tej półki bo planuję jakiś dozownik i pewnie komputer w przyszłości a prawdę mówiąc nigdzie indziej miejsca na te rzeczy w szafce nie wymyśliłem :(. I jeszcze jedno pytanie tak przy okazji, bo dzisiaj właśnie mnie olśniło na temat komina. Otóż akwarium będzie widziane z trzech stron z tym, że z lewej nazwijmy to najmniej widoczną, nie mam miejsca na komin zewnętrzny, gdzie lepiej zrobić komin - po lewej stronie czy na środku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrobił z tej strony, z której najmniej będzie go widać czyli lewej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie chciałem zamawiać akwa; jak w końcu robić przeloty? Spływ i rewizja na 32 a powrót na 25, czy spływ i rewizja na 25 a powrót na 20. W sumie jak będą większe to zawsze będę mógł przytłumić spływ na zaworze , czyli im większe tym lepsze, dobrze myślę? Pompa będzie Tunze Silence 1073.020. I jak z kominem - 5 cm od krawędzi akwarium to nie za dużo?; może lepiej dać jakieś 7 cm? I jak oceniacie sump: wymiary 60x40x45h - warto robić trzy komory, czyli pierwsza 25cm, druga i trzecia po 14 cm czy może lepiej będzie jednak zrobić dwie.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi