seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Mariusz, moim zdaniem obieg powinien (przy "sensownej" pompie) wynosić około 10x objetości brutto zbiornika głównego, więc przy 300 litrowym baniaku dałbym pompę 3500-4000l/h, jeśli myslisz poważnie o sps-ach to pompę w odpieniaczu zmieniłbym na 9420, o ile body APF-a da radę taką wydajność przerobić. Przy za małym obiegu woda dotleniona dobrze przez odpieniacz nie będzie w pełni wykorzystywana przez korale w zbiorniku głownym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) Mariusz tu się zgadzam z Sebem co do pompy ( bo tego odpieniacza nie znam ) Zobacz aby cala moja wode przewalić, pompa 4500l/h robi to 12 razy na godzine ( teoretycznie oczywiscie ). Czyli ta sama woda do odpieniacza trafia 12 razy na godzine. Przyjmujac ze pewnie w realiach akwariowych skutecznosc oczyszczania dawki wody jest na poziomie 10% to reasumujac 1 raz na godzine woda czysci sie w 100% a w tym czasie... rybki sraja dalej :-) Wiec przy pompie o polowe mniejszej bylo by .... Stad uwazam ze pompa obiegowa MUSI swoje tloczyc miedzy zbiornikiem a sumpem. Moim zdaniem przy pompie 1500 nigdy nie oczyscil bym wody tak jak tego potrzebuja SPSy. I nie teoretyzuje - moja pompa ma wlasnie 1500/2500/4500 l/h i testowalem kazdy przeplyw. Edytowane 13 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) Fajnie Seb że wpadłeś Generalnie samą zasadę znam.Znalazłem wątek o wielkości komory pod odpieniacz i zastanawiałem się nad tym. @boogiee pisał o proporcjach mocy pompy w odpieniaczu do obiegu.Ale tak się chyba nie da Apf dał by radę z mocniejszą Tunze ale przy mniejszym zanurzeniu,lub podpięciu pompy niżej. Mariusz tu się zgadzam z Sebem co do pompy ( bo tego odpieniacza nie znam ) Zobacz aby cala moja wode przewalić, pompa 4500l/h robi to 12 razy na godzine ( teoretycznie oczywiscie ). Czyli ta sama woda do odpieniacza trafia 12 razy na godzine. Przyjmujac ze pewnie w realiach akwariowych skutecznosc oczyszczania dawki wody jest na poziomie 10% to reasumujac 1 raz na godzine woda czysci sie w 100% a w tym czasie... rybki sraja dalej :-) Wiec przy pompie o polowe mniejszej bylo by .... Stad uwazam ze pompa obiegowa MUSI swoje tloczyc miedzy zbiornikiem a sumpem. Moim zdaniem przy pompie 1500 nigdy nie oczyscil bym wody tak jak tego potrzebuja SPSy. I nie teoretyzuje - moja pompa ma wlasnie 1500/2500/4500 l/h i testowalem kazdy przeplyw. Więc może stąd moje załamania systemu.Odpieniacze miałem wydajne,a po jakimś czasie źle się działo ? Edytowane 13 Styczeń 2013 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Jeśli miałes za słabe obiegówki to mogło byc przyczyną, baniak póki młody dawał radę, w miarę wzrostu biomasy moglo zacząć brakować tlenu, a potem juz reakcja łańcuchowa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Baniaczek stoi już od 2009r I dwa razy w ciągu tego okresu system miał załamanie. Cholerka może faktycznie to była przyczyna ?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Przyczyn mogło być wiele ale za mały obieg na pewno nie pomagał. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Jakoś kiepsko to widzę.Słaba pompa słabe podnoszenie,a co z odpieniaczem? zmieniać pompę. Mam odpieniacz na pompie o wydajności 900l/h obiegówkę 2300 ale realnie może jest z 1000l/h Co w takim przypadku radzisz ?? Zmienić obieg,czy dać o wiele mocniejszą pompę do pienidła ??! Zmienić obie pompy, a zwłaszcza tą od pienidła. Pamiętasz może jak kiedyś dyskutowaliśmy o Tunze 9420 ??? Od początku mówiłem, że jest dużo za słaba do odpieniacza z body o średnicy 200 mm (taki DIY chyba wtedy miałeś, a potem go sprzedałeś). Ta tunze tylko teoretycznie podawała 800 litrów powietrza na godzinę a w praktyce może około 400 - 500. Wymieniłem tamten shit na pompę, która podaje 2200 litrów powietrza na godzinę i coś około 2500 - 3000 litrów wody i mogę powiedzieć, że teraz to to działa jak należy. Obiegówka to AM OR 3500. Do pomiarów używałem rotametru elektronicznego (chyba ATI, dołączany do nowych odpieniaczy). Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Jak to człowiek żyje w niewiedzy Byłem przekonany że wszystko jest ok a tu zonk !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tomcio, "zdrowa" 9420 powinna brać jakies 600-700 l/h powietrza, może coś z nią było nie tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Zmienić obie pompy, a zwłaszcza tą od pienidła. Pamiętasz może jak kiedyś dyskutowaliśmy o Tunze 9420 ??? Od początku mówiłem, że jest dużo za słaba do odpieniacza z body o średnicy 200 mm (taki DIY chyba wtedy miałeś, a potem go sprzedałeś). Ta tunze tylko teoretycznie podawała 800 litrów powietrza na godzinę a w praktyce może około 400 - 500. Wymieniłem tamten shit na pompę, która podaje 2200 litrów powietrza na godzinę i coś około 2500 - 3000 litrów wody i mogę powiedzieć, że teraz to to działa jak należy. Obiegówka to AM OR 3500. Do pomiarów używałem rotametru elektronicznego (chyba ATI, dołączany do nowych odpieniaczy). Pozdrawiam T u siebie mam pompe 9430.04 w body 200mm. i to daje radę, aczkolwiek dolozylem jej mesha na wirnik. Piana jest drobna i jest jej okolo 13-14 cm wysokosci rury o srednicy 200mm, swoja drogą jak ktoś ma BK o takiej srednicy to jaka jest wysokość u Was mlecznej spienionej wody nad klarowną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tomcio, "zdrowa" 9420 powinna brać jakies 600-700 l/h powietrza, może coś z nią było nie tak? To była nówka sztuka, kupiłem chyba w reefshopie (musiałbym sprawdzić paragon) - chodziła u mnie może 4-5 miesięcy, ale od początku była słaba. Zostawiłem ją i potestuję z body o średnicy 140 mm. @jacek_1970 Oczywiście też w końcu założyłem jej mesha i było dużo lepiej ale nadal bez porównania z tym co jest teraz. T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tomcio, "zdrowa" 9420 powinna brać jakies 600-700 l/h powietrza, może coś z nią było nie tak? Przy rozwierconym dolocie powietrza bierze realnie 900l/h powietrza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tylko żeby wirnik zmielił to co pompa zassa, inaczej rozwiercanie nie ma sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Szkoda, że nie zmierzyłem poboru powietrza tej tunze 9420, ale przy okazji testów z mniejszym body postaram się to zrobić. I zobaczymy.... Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tylko żeby wirnik zmielił to co pompa zassa, inaczej rozwiercanie nie ma sensu. Zmieli,zmieli To naprawdę niedoceniona pompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 mariusz oczywiście te 1500 l/h to jest niezbędne minimum do 300 litrów wody w całym obiegu. policz wode netto w sumpie i akwarium, pomnóż x 3 i to jest minimum pompy obiegowej. Tak jak koledzy radzą lepiej dać silniejszą. Pamiętaj też żeby w sumpie o cyrkulacji nie zapominać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Panowie wiem co w trawie piszczy Temat był poruszony w kwestii wielkości komory odpieniacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 komora ma byc taka, zeby odpieniacz wlazl, nie dotykal scianek bo bedzie brzeczec i buczec a jak cos spadnie do tej komory mozna bylo wyciagnac ot i cala tajemnica ))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach