Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jotef, nie odbieraj tego tak osobiście. Po prostu minęło od 2002 roku jakies 11 lat i to nie moda się zmieniła a po prostu dopracowano rozwiązanie. Skoro dopracowano to po co cofać się o 11 lat do tyłu, lepiej chyba dla nas używać rozwiązań sprawdzonych i mniej problematycznych :-) To tak celem wyjaśnienia :-)

Mam drugie pytanko.... poszukuje takich zakończeń jak te na fotce tylko o srednicy wlotu 100-120mm:

post-368-0-46994600-1357667005_thumb.jpg

Skąd to brałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadnej wojny tylko wymiana zdań.

Ale te kopie PF500 / PF600 są całkiem zgrabne :)

W nich był tylko problem z recyrkulacją, piaskiem pod sitem no i mnie osobiście wkurzał ten wąski wlot.

W 501/601 jest zdecydowanie lepiej ten wlot rozwiązany, tylko żeby jeszcze poprawili to dokręcanie i odkręcanie kopuły. Jedną już urwałem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl, to zwykły śrubunek odpowiednio spreparowany obróbką skrawaniem - zdaje się, że Budmech > Effast

jednak średnica, której potrzebujesz tania nie będzie na pewno ...

edyta: ten z foty jest na rurze PMMA fi 110, to śrubunek dla fi 63 mm.

Edytowane przez jotef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie balem sie ze tanio nie jest. Chcialem zrobic jak w oryginale desaco ma tez nakretke bo to wygodne jest ale chyba ekonomicznie znow bedzie trzeba zrobic wyciete na cnc i na sruby :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

W 501/601 jest zdecydowanie lepiej ten wlot rozwiązany, tylko żeby jeszcze poprawili to dokręcanie i odkręcanie kopuły. Jedną już urwałem :(

w życiu nie miałem w rękach rektora Deltec'a, więc jedynie mogę zgadywać po przyjrzeniu się rysunkowi w instrukcji.

tam zdaje się jest taki stożkowy twist z uszczelnieniem - może spróbuj smarować to uszczelnienie przed dokręceniem płyty górnej. wapno robi swoje ...

jakiś smar silikonowy może - ja zawsze smarowałem wazeliną białą o obojętnym pH. w aptece za parę groszy :)

smithpl, w ogóle bym się nie przejmował na Twoim miejscu.

średnica zewnętrzna zakrętki śrubunku dla średnicy rury komory reakcyjnej > 110 - 120 mm będzie duża/nieporęczna.

nie mam przy sobie katalogu, więc nie podam ale popatrz jak wygląda proporcja śrubunku fi 63 na rurze fi 110 ...

rozkręcanie bez smarowania takiego gwintu po jakimś czasie eksploatacji, też do łatwych czynności nie będzie należało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na smarowanie już za późno już urwałem taki ząbek na pokrywie 601s

Dzięki za przypomnienie o smarze, skiba kiedyś mi przysłał taki specjalny do uszczelek - silikonowy tylko gdzie ja go schowałem ?

A to obok reaktora na zdjęciu po prawej stronie to mikser ?

Dobry pomysł z elektrodą :)/> Tego zawsze mi brakowało w deltecach.

Tylko te pompy o ile to mikser chyba miały krótki żywot?

A tak pozatym czy kolega nie miał kiedyś innego konta chyba na dawnym NR? :) te zdjęcia już chyba kiedyś widziałem.

Edytowane przez jjablonski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Tylko te pompy o ile to mikser chyba miały krótki żywot?

A tak poza tym czy kolega nie miał kiedyś innego konta chyba na dawnym NR? :) te zdjęcia już chyba kiedyś widziałem.

maszynka diy nie mogła być droga w 'produkcji', więc to MJ'ty były. trochę pokręciły, a później grzechotka ... :crazy:

do miksera najlepiej na ceramicznych panewkach, np., AquaBee 500.

konto istnieje, tylko się nie udzielam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonanie I klasa, robisz coś jeszcze ?

AB500 też padnie, to nie to co deltec z mieszadełkiem.

Pozdrawiam

JPJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jotef - szkoda, że Twoja strona www już nie istnieje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jjablonski, parę rzeczy się u mnie zmieniło i mój 'warsztat' jest 300 km od aktualnego miejsca 'postoju' ;)

w związku z tym, nie bardzo mam kiedy i czym ...

joopa, dzięki :) filozoficznie rzecz ujmując wszystko co się zaczyna ma swój koniec ...

cieszy, że ludzie pamiętają, więc zakładam optymistycznie, że skorzystali jak działała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotkie pytanie:

jakie powinny byc parametry wody z odcieku Ca ,KH ,M (jest okg10% zasypu Mg grotecha)?

pozdr

W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi