Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sushi pisze o pompie reaktora aby wlaczac ja na noc ,jjblonski aby dzialala 24/h....

Wydaje mi sie ,ze bezpieczniej jest tak jak pisze Sushi ...

Zrobie tak:

Co2 ODŁĄCZONY , pompka podająca wodę do reaktora WŁĄCZONA 24/h (odciek na max. otwarty), natomiast pompa w reaktorze (mieszająca) załączana tylko na NOC (z ustawionym odciekiem 20-30 kropli na min).

Do czasu aż Ph reaktora ustabilizuje się po zabiegach j.w. do poziomu ph akwarium NIE puszczam Co2.

Gdy już Ph się wyrównają ,zapodaję na odcieku 1 kroplę na sek. i 1 bąbelek na sek. Co2 oczywiście na komputerze ustawiam ph 6.5.

Od tego momentu zaczynam mierzyć MG,Ca,KH w akwarium rano i wieczorem (dwa razy na dobę).

Po ustawieniu reaktora mam reaktor wyłączać na noc ? (zostawiając tylko zasilająca pompkę właczoną)???

Czy mam zostawić 24/h ? (podkreślam ,że reaktor jest ponad dwa razy przewymiarowany a moja obsada to glownie lpsy ,jednak Mgi Ca mam bardzo niskie..;/)

pozdr. i dziękuje za wszelkie podpowiedzi

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amen :)))

zobaczysz, ile wzrasta pH jesli odlaczysz odciek z reaktora i wtedy zdecydujesz.

moze sie okazac, ze nawet podajac w nocy pH nie bedzie przyjmowalo jakis minimalnych wartosci i reaktor bedzie mogl pracowac caly czas.

kiedys robilo sie to tak, ze w dzien pracowal reaktor a w nocy mixer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega susi wprowadza w błąd.

Bez cyrkulacji w kolumnie reakcyjnej reaktor nie ma prawa działać.

Susi pokaż swój reaktor bo mam wrażenie że juszcze go nie podłączyłeś skoro piszesz takie rady.

Każdy manual jakiejkolwiek firmy robiącej reaktory mówi wyrażnie pompa ma działać, pokaż który producent zaleca wyłączenie cyrkulacji na noc w reaktorze.

Chyba poplątało się koledze z wyłączaniem podawania co2 w nocy , Deltec tak proponuje jeśli spadki PH w akwarium są duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem o odcieku z reaktora a nie o pompie cyrkulacyjnej.

czytaj ze zrozumieniem.

fotki poszuam wieczorem w domu bo w reaktor bawilem sie z 7 czy 8 lat temu i uwazam go za malo bezpieczna metode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zaraz - mam wlaczyc obie pompy 24 /h na dobe? Odrazu wlaczajac co2?

i tylko regulowac odciekiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie masz delikatnie przeplukac zloze celem wyplukania mleczka aragonitowego.

ociek normalnie

jak juz sie wyplucze wlaczysz pompe cyrkulacyjna w srodku zeby wyplukac resztki mleczka aragonitowego

jak juz bedziesz pewien, ze wszystko ze srodka sie wyplukalo i cyrkulacja w srodku nie bedzie podnosila pH zaczniesz podawac CO2

albo mozesz to zrobic inaczej.

wywalic cale zloze i plukac recznie w RO

jak wypluczesz i juz nie bedzie tej zoltomlecznej wody tylko same kamyki to wszystko spowrotem do reaktora i dzialasz juz normalnie, czyli wlaczasz odciek, wlaczasz wewnetrzna cyrkulacje i wlaczasz podawanie CO2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok Sushi tak wlasnie robie....

Narazie chodzi pompa ladujaca wode na odcieku na maxa....za jakis czas mam wlaczyc cyrkulacje i na maxa odciek zostawic az do momentu obnizenia Ph do tego w akwarium -po tym wziac sie za regulacje i podlaczajac CO2 ,tak?

pozdr.

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie tak :)

mozesz tez przed rozpoczeciem podawania zakrecic na chwile odciek tak, zeby uzyskac w reaktorze 6,3 i jak juz ta wartosc uzyskac otworzyc odciek juz kropelkowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo -a to nie strzeli ten reaktorek -jak mu zamkne droge "ucieczki"(zamkne odciek podlacze CO2) -to czy cisnienie nie rozwali korpusu??

pozdr

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawaj żadnych zaworków na wylocie reaktora bo ciśnienie go rozsadzi.

Zaworek regulacyjny do odcieku tylko na zasilaniu reaktora w wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

No mam dwa zaworki na zaislaniu w wode i na odcieku (ten do regulacji) . W skelpie mi powiedzano abym tego na zasilaniu nie ruszal (ma byc 100% otwart )caly czas,natomiast mam regulowac tylko tym na odcieku...

Ale nie wyobrażam sobie aby go calkowicie zamknąc bo reaktor mogly tego nie wytrzymac (ewentualnie wezyki do CO2)....

pozdr

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakos dziwnie ci powiedzieli.

Swoja droga skoro zamykasz zawor wody na wejsciu to co ma niby "odciekac" ? Automatycznie zamkniesz tez odciek bo nie ma wody na zasilaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawaj żadnych zaworków na wylocie reaktora bo ciśnienie go rozsadzi.

Zaworek regulacyjny do odcieku tylko na zasilaniu reaktora w wodę.

a jak wyrgulujesz potem ilosc kropli odcieku jak ci cisnienie w reatorze skacze i raz leci szybciej jak cisnienie jest wieksze a raz wolniej jak cisnienie spada ?

moim zdaniem kranik powinen byc na odcieku i tak zawsze mialem.

na dolocie wody do reaktora zakladasz zaworek jednokierunkowy a cisnienie w reaktorze nie jest na tyle duze zeby go mialo rozwalc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Susi pokaż swój reaktor bo mam wrażenie że juszcze go nie podłączyłeś skoro piszesz takie rady.

to moj reaktor dzialajacy w 2004 roku. reaktor dwukomorowy konstrukcji Janka Fitasa :) ze sterowaniem opartm na Lyonie i elektrodzie pH AM

post-654-0-63964000-1357581180_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nietrywialna kontrukcja, szczególnie ten przepływ z góry na dół :)

Zgaduję że po kilku miesiącach używania na dole było białe błotko i moim zdaniem taki reaktor mógł przyprawic trochę siwych włosów :)

Odwrócenie cyrkulacji i grubszy zasyp dużo by mu pomogło, nie mówiąc o pełnej butli CO2 :)

Wolę nie myśleć jak wygląda czyszczenie tego i wymiana wkładu. Płukanie samych gąbek co kilka miesięcy , koszmar.

Obecne konstukcje od ładnych kilku lat używają przepływu z dołu do góry dzięki czemu nie zbija się złoże. Może i ta konstrukacja działała z zaworkiem na wyjściu, od dawna się tego nie stosuje bo w przypadku zabrudzenia się zaworek się zapychał i rozszczelniało reaktor. Zobacz że np Deltec stosuje specjalnie szerszą średnicę wylotu po to by nie zapychał się podczas dłuższej eksploatacji. Nie wspomnę tu o tzw strzale Co2 które po otwarciu elektrozaworu zawsze następuje (chyba że elektrozawór przykręcisz nuplem bezpośrednio do reduktora).

Całkowicie Cię rozumiem, jakbym mial taki to teraz unikałbym reaktorów jak ognia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam Panowie 1 sprawa to jak reaktor ma działać bez co2 ,od początku zasypać reaktor zalać woda z akwarium ,wlączyć obieg wewnętrzny pompy niech miesza ph ustawić na 6,5-6,2 taki ma być aby włączał i wyłączał podawanie co2 ,podać co2 tak aby dobiło do tego stanu na mierniku ,odciek ma być zamknięty około 2 dni kręci się sam w sobie potem odciek dopiero do akwarium kropelkowo bo kh wywali w kosmos ,jak nie chce się wam czekać to do reaktora mozna podać nie wielką dawke ph- aby szybciej zakwasić i 1 dzień ,najpierw ma się zawartość reaktora zakwasić i zacząć rozpuszczać wkład tyle jeśli chodzi o reaktor i zasady uruchomienia :P:ru:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie -wiec po wizycie u specaod akwarystyki i po przeczytaniu Waszych podpowiedzi -reaktor wczoraj wieczorem odpalony ....

Testy w reke i juz dwa pomiary zrobione .

Odciek 1 kropla/sek Co2 1 babel /sek - pompa obiegowa , cyrkulacyjna wlaczone , komputer Ph i elektrozawór działają 24/h.

Po ok 12 h dzialania reaktora poziom Kh 7.0 , Ca 330 Mg 1120 (przed wlaczeniem Kh 7.0 Ca 320 Mg 1100 )

Testuje dalej .....

dziekuje wszystkim raz jeszcze za pomoc:)

pozdr

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nietrywialna kontrukcja, szczególnie ten przepływ z góry na dół

he he, kolega koniecznie chce Sushi'ego 'ugryźć' ale w sumie moja osoba 'obrywa' ;)

wydłubałem tą i podobne maszynki i to było dawno - okolice 2002. tak wtedy było można - własne rączęta, troche plastiku i pomysł.

jjabłoński, czy w tym czasie też w baniaku kręciła się u Ciebie słona woda ?

jakie by nie były, maszynki działały - odciek miał ~ 30 dkH i 350 Ca. ... rzecz jasna zasyp miał znaczenie ...

później moda się zmieniła. efektem były konstrukcje, które aktualnie chwalisz, czyli z odwróconym przepływem:

6ee78b32c2f1cd10.jpg972124ebd2a59064.jpg

a miało być na tym forum tak fajowo, bez wojen. chyba, że niewłaściwie rozumiem lekturę, która ostatnio jest tutaj rozwijana ... :teehee:

całe szczęście autor wątku doszedł do jakiejś konkluzji i jemu powodzenia w eksploatacji maszynki życzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi