Skocz do zawartości
dcieslik

Znalazłem skałę

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w ogrodzie dwa spore kamolce wyglądające jak skała rafowa, czy spece mogą rzuć okiem i się wypowiedzieć. Jeden 5kg a drugi około 12kg

Zdjęcia są w pełnej rozdzielczości by lepiej zobaczyć szczegóły

Łupać się na jeden większy kawałek nie dały, po uderzeniu ostrym młotkiem sypały się jak piaskowiec

Zdjęcie z miejsca uderzeń młotka

r1.jpg

I reszta zdjęć:

r2.jpg

r3.jpg

r4.jpg

r5.jpg

r6.jpg

r7.jpg

r8.jpg

r9.jpg

r10.jpg

Teraz kwestia najważniejsza jeśli to skała refowa to jak to wyczyścić z mchów roślin i żyjątek? I czy jest sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, zostaw te skały tam gdzie je znalazłeś, niech leżą sobie dalej w ogrodzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja,

to zerodowany zlepieniec. nic dobrego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram słowa Marcina. Jednak jak chcesz przeprowadzić nowatorski eksperyment na skalę coamjmniej krajową i założyć buźliwy wątek to decyzja leży po Twojej stronie.

Edytowane przez adam_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dzięki za szybką odpowiedź, wracają skały do ogrodu :D

To jeszcze z innej beczki, gdzie podjechać Poznań/Wrocław by kupić suchą i żywą skałę? Czy w ciemno zamawiać przez neta? Bo planuje 2/3 skały suchej a reszta żywą

Edytowane przez dcieslik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pomysł :teehee: .

Pod poznaniem masz AquaMedic'a tam skałę na pewno znajdziesz ewentualnie Reefspot. Zdecydowanie lepiej pojechać, pomacać i wybrać fajne kawałki niż kupić w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dzięki za szybką odpowiedź, wracają skały do ogrodu :biggrin:/>

To jeszcze z innej beczki, gdzie podjechać Poznań/Wrocław by kupić suchą i żywą skałę? Czy w ciemno zamawiać przez neta? Bo planuje 2/3 skały suchej a reszta żywą

nigdy w zyciu nie kupuj skaly przez neta bez ogladniecia.

podjedz do erybki do zabrza, daleko nie masz i caly czas autobanem lecisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja am odradzam, uważam, że to kiepski jakościowo sklep. Może akwaria mają fajne ale skały tam już nigdy nie kupię ani tym bardziej nic z życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoja wola niekolego tofik

ja polecam, bo wg mnie skale maja b.dobra.

mam taka w obecnym baniaku i mozna ja obejrzec na fotach. zreszta pare osob tez ja widzialo wiec moga sie wypowiedziec.

moze po prostu pokaz swoja i powiedz skad jest....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na podstawie materialu zdjeciowego, struktury skały równiez mocno nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że tak wtrącę... Masz już jakiś pomysł na ułożenie skały ? Jeśli nie to nie kupuj skały w ciemno.Nakupujesz kamulcy a potem nie będziesz wiedział co z tym zrobić.Właśnie ja popełniłem taki błąd podczas pierwszego zalewania.Nikogo nie słuchałem a potem tłukłem młotem żeby coś wybrać rozsądnego :) Więc pomysł lub jakiś projekcik a potem do sklepu i własnymi łapkami wybierać skałę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem,widziałem skałę Sushi"ego,skała rzeczywiście pierwsza klasa.Może Tofik coś żle trafiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem,widziałem skałę Sushi"ego,skała rzeczywiście pierwsza klasa.Może Tofik coś żle trafiłeś.

Fakt, Bigwaker widzial, a on widzial wiecej skaly z zyciu niz ja makaronu zjadlem :))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł mam, naoglądałem się w galerii zbiorników parę o podobnym litrażu, tak więc mniej więcej wiem co szukać. A po skałę na pewno wybiorę się osobiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kupiłem w erybce zdalnie przez neta i pogadałem z Pawłem jaką chcę i taką dostałem (kształty)

Ułożyłem z tego to co chciałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł mam, naoglądałem się w galerii zbiorników parę o podobnym litrażu, tak więc mniej więcej wiem co szukać. A po skałę na pewno wybiorę się osobiście.

No i gitara :)

A ja kupiłem w erybce zdalnie przez neta i pogadałem z Pawłem jaką chcę i taką dostałem (kształty)

Ułożyłem z tego to co chciałem :)

Ja jednak jestem zdania że jak sam wybiorę to potem nie będę miał pretensji do nikogo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi