Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Yo, rybki co nie chą spać Dawno, dawno temu bodajże w 2010 roku pańskim, na zlocie w Milówce, ludzie z grupy Shark Project poruszali temat shark finningu, wykład bardzo wszystkich zainteresował. Dziś przychodzi taki moment, ze mogę co nieco o tym napisać w mojej pracy semestralnej. W której rozważa się wpływ bioróżnorodności ekosystemów morskich na dochody z turystyki w krajach rozwijających się. Chciałem tam nawiązać do znaczenia jakie odgrywa populacja rekinów, i osławionej zupy z płetwy rekina. Prowadzący wykład (w Milówce), wspominał coś że przez nadmierne wymieranie rekinów z powodu tego nielegalnego procederu zagrożona jest równowaga w oceanie, ponieważ..... Ktoś jest w stanie przypomnieć albo ma informacje na ten temat? Z tego co ja pamiętam, to chodzi o to że im mniej rekinów tym więcej czegoś co może spowodować drastyczne zmiany i chyba chodziło o fotosyntezę glonów czy coś takiego. Dobrzy ludzie poratuje a będzie wam dane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Nie wiem co to Shark finning, bo na tym zlocie mnie nie było, ale fakt jest taki że płaczemy nad zupą z płetwy rekina, a tymczasem w tlewizorni po legalu jest reklamowany tran czy tam olej z wątroby rekina przecież z żywego nie da się zrobić oleju z jego wątroby... Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Im mniej rekinów ,tym więcej strzępieli a przez to mniej pokolców.Mniej pokolców to więcej glonów zarastających rafy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Seb, w shark finning z grubsza chodzi o odłownienie rekina ucięcie mu płetw i często na żywca wyrzuceniu do oceanu, gdzie może żyć nawet kilka godzin, zjadany żywcem przez inne zwierzaki. W krajach azjatyckich, zjedzenie "zupy" z płetwy rekina to takie przedłużenie męskosci, często pojawia się na weselach zamożnych ludzi. Sama zupa nie ma smaku, bo niby z czego, ani tez żandych walorów odżywczych, poza odrobiną tłuszczu, więc kucharze dodają bulion żeby jako tako to smakowało. Jak się domyślasz, amatorów czegoś mniej więcej jak u nas "flaczków" jest wielu a wagowo z jednego rekina dużo tego nie ma. Więc odnotowuje się drastyczny spadek tych źwierzy w oceanie, co raz że może doprowadzić do ich wymarcia to dwa, że jakoś negatywnie to tam wpływa na resztę łańcucha pokarmowego, a koniec końców i nas. To tak po krótce ;] Im mniej rekinów ,tym więcej strzępieli a przez to mniej pokolców.Mniej pokolców to więcej glonów zarastających rafy O to to to, dzięki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sailfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2013 If you haven't already, you should see the action documentary "Sharkwater", by Rob Stewart. It contains just the information you are searching for. It is truly an amazing documentary, which is reflected on it's 38 official awards and award nominations. The idea is that if the shark is manually removed from the world oceans ecosystems, by humans, this may cause an extreme increase in plankton consuming shark prey, such as many species of ray. Since this would not be a natural process, where predator and prey populations gradullay increases and decreases in relation to each other, this may lead to an extreme decrease in the population of plant plankton. When we consider the fact that 60-80% of our atmospere's oxygen is produced by these plant planktons, through the process of photosynthesis, the risk is obvious. To compare, the Amazon rain forest of South America only produces about 5% of our atmosphere's oxygen... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach