Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 OK męska decyzja podjęta :)/> śrubunki 25mm i komin jednak prostokątny, czy są jakieś wytyczne ile otwór powinien być od krawędzi akwarium oraz jakie odstępy powinny być między otworami? takie, zebys swobodnie zmiescil pierscienie srubunkow i mogl je podokrecac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Wydrukowałem sobie okręgi z kartonu o średnicy 5cm, czyli tyle ile maksymalnie maja śrubunki w najszerszym miejscu i w suchym akwarium sobie ustawiam, by policzyć jakie powinny być ściany komina by było wygodnie przy ewentualnym grzebaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Proszzzę Może się przyda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Rozumiem, że niebieskie okręgi to średnica otworów w szkle, wewnątrz tych niebieskich to średnica wewnętrzna rurek a zewnętrzne czarne to cały śrubunek? U siebie myślałem o odstępach otworów w szkle od krawędzi szyby 5cm i po 5cm na odstępy miedzy otworami, nie za duże odstępy przyjąłem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Zależy jaką masz łapkę Ale to chyba jednorazowa akcja z kręceniem, więc po co robić takie wielkie odstępy ? Ten projekt podobno się sprawdza.Jeśli masz jakieś zastrzeżenia zawsze możesz zwiększyć wszystkie wymiary. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 To jeszcze tak dla pewności w otwór w szybie wkładamy ta część z gwintem, co na rysunku jest oznaczone jako "d2" i na górę przychodzi nakrętka z uszczelnieniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Kiedyś gdzieś słyszałem że uszczelnienie dawał ktoś od spodu ? Ale sam nie wiem,może za miesiąc sam zadam to pytanie.Ja jadę na overflow box. Spływ, rewizja wszystko gra i buczy a co najważniejsze wypełnione do połowy powietrzem nie zapowietrza się Mój patent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Uszczelnienie daje się od góry,od spodu podkładka teflonowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Widocznie jakiś debil zrobił odwrotnie a ja powtarzam takie bzdury.Wstyd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Można jeszcze tak dla pewności przesmarować gumową uszczelkę cienką warstwą sylikonu - patent przejęty od Skiby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Czyli czarne od góry białe od dołu i jeżeli "2d" ma wymiar 32 to robiąc otwór na 35 będzie dobrze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Średnic otworów nie pamiętam,ale z tym czarnym na górze tak jak mówisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 (edytowane) W sprawie średnic przelotów, to tu masz podpowiedzi http://erybka.pl/pro...unek-25-mm.html A co do mocowania, to ussczelka gumowa oczywiście na górze. Inną sprawą, jest to czy nakrętka ma być u góry czy na dole. Z przyczyn praktycznych i ewentualnego demontażu, to najlepiej dać nakrętkę u góry. Ale ze względów na dobre uszczelnienie, to technicznie nakrętka powinna być na dole, tak, żeby dokręcając całość, górna uszczelka była dociskana, a nie "dokręcana". Edytowane 7 Styczeń 2013 przez Mystik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Czyli wynikało by, że otwór 35mm będzie w sam raz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 kiedys byly dokladne wymiary na stronie sklepu skiby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 (edytowane) 20 mm 28 mm 25 mm 35 mm 32 mm 45 mm 40 mm 56 mm 50 mm 62 mm 50 mm 67 mm 63 mm 78 mm 75 mm 92 mm Edytowane 7 Styczeń 2013 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2013 Tak mi to wyszło, szafkę mam grubą po bokach więc od bocznych szyb i tak wyszło 5cm od krawędzi do otworów, między otworami 4cm, Na fioletowo są zaznaczone otwory, brązowe to szafka, niebieskie akwarium. Największe koło to uszczelka śrubunku, wewnętrzny okręg to średnica rury. Komin będzie o wymiarach 180x 110 z szyby 5mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2013 Sprawa otworów prawie załatwiona w poniedziałek będę wiercił. Pytanie co do sumpa, tak to sobie wymyśliłem. Będzie OK czy jakieś zmiany zasugerujecie? Pierwsza komora spływ i odpieniacz Druga komora będzie wypełniona skałą lub siporexem Trzecia komora na pompę obiegową Pomiędzy drugą komorą a trzecią chciałbym wsadzić jakąś gąbkę lub watę by lepiej wodę przefiltrować Taki układ komór musi zostać, jedynie mogę zmienić wielkości ich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach