Skocz do zawartości
kRisss

problem z Montiporami

Rekomendowane odpowiedzi

witam ,,,lecą montipory, pomimo wybarwienia i polipowania tracą tkane ,schodzi jak skóra po oparzeniu słonecznym u człowieka .Parametry nie zmienne od dwóch lat :

*Ca 460 wiem wysoko, może stresować korale ale chyba przywykły bo jest tak od początku (salifert)

*Kh 6,5 (salifert,TM)

*Po4 0,06 (hanna)

Nic nie dozowałem do zbiornika ,NIGDY żadnych bakterii,pożywek ,ulepszaczy ,suplementów ,podmiany co dwa tygodnie niecałe 10% na soli AF ,kończę drugie 25 kg. wiadro. Żadnych zmian, jedynie światło ale nie sądzę żeby to był problem świeci 3 dzień na programie aklimatyzacyjnym Hyperion 2x150 ,wcześniej było 2x150 hqi,4x54 t5post-3090-0-20022800-1357129985_thumb.jpgpost-3090-0-42064100-1357130005_thumb.jpgpost-3090-0-73318200-1357130021_thumb.jpg

żadnych ślimaków w nocy nie dostrzegłem tkanka leci tez w dzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dasz radę to zobacz pod spód monti talerzowej czy nie siedzą tam ślimaki nagoskrzelne.Na digitatach mogą być niewidoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to zaczęło się po zmianie oświetlenia to podnieś wyżej lampę.

I napisz jeszcze jakie masz NO3.

Edytowane przez Włodzimierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ślimaków nigdzie nie widać .No3 Seifert nie wykrywa ,,ale na pewno nie jest zerowe pływa 12 ryb. Po4 nie jest obniżane żadnymi adsorberami a nie rośnie .nie jest to typowy system probiotyczny nie dodaje bakterii i pożywek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi