Skocz do zawartości
MixEEr

Klimatyzacja szafki pod akwarium :)

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, zrobiłem obudowę akwarium, i po zainstalowaniu jej całość w środku niesamowicie grzeje, temp w akwa z 26 stopni wzrosła do 27,5 . . . natomiast w szafce dochodziła temperatura do 30 stopni . . .

na ten moment odinstalowałem szafkę, i jest bez, bo takie temp są niedopuszczalne!

moje pytanie, czy zainstalowanie wentylatorów w szafce załatwi problem ? a może jakiś inny patent do chłodzenia systemu ? a może wentylatory w koronie by pomogły ? ale z drugiej strony chciałem akwa przykryć szkłem, i teraz nie wiem czy to dobry pomysł . . .

myślałem tez aby drzwiczki od takiej lodówki turystycznej wmontować w jeden bok szafki :)

http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-25l-mocny-agregat-12-230v-hit-i2838881368.html

co o tym myślicie ? nie ukrywam że zależało by mi na możliwie cichym rozwiązaniu . . . ale jednak temp musi się obniżyć, a wydatek na chłodziarkę mi się nie uśmiecha. . .

Pozdrawiam

Mikołaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden wentylator z tych cichych 12 dB w zupelnosci wystarczy.

ma wyciagac powietrzez z szafki

bedzie git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jak będzie wyciągał to wystarczy ? czy może lepiej jak by pchał, a z drugiej strony zrobić jakiś otwór ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od tego co najtańsze. Wentylator lub dwa do szafki i powinno być lepiej.

Powinien wyciągać powietrze, szafka hermetyczna nie jest (tak podejrzewam :)), więc swieże powietrze znajdzie sobie drogę do wewnątrz.

Drzwiczki od lodówki wmontowane w szafke na niewiele się zdadzą. Większość lodówek turystycznych chłodzi dzięki zastosowaniu ogniwa Peltiera. Być może przy użyciu ogniwa udałoby się zbudować mini-chłodziarkę, ale za dużo przy tym kombinowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będzie wyciągał powietrze a nie wdmuchiwał to szlag go trafi dość szybko moim zdaniem...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poltora roku chodzi wentylator komputerowy za 8 zyli (u mnie)

chocbys mial go wymieniac co pol roku to raczej nie zbiedniejesz

a, wentylator powinien WYCIAGAC, Tomek ma racje, szafka,szczelna nie jest

jak bedziesz wdmuchiwal to wilgoci i temperatury nie wyciagniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie Seb ma rację.Jak szafka jest dokładnie zrobiona,tak bez fuszerki to może być nieszczęście.Pozasysa ściany do środka,pozrywa zawiasy i szlag go trafi moim zdaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... :D

ale za to jakie ssanie w kominie jak w szafce panuje podcisnienie ;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden wiatraczek z PC wystarczy ale musisz mieć drugi otwór wentylacyjny w szafce aby z jednej strony powietrze zasysał a drugim odprowadzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na NR napisałem ci,ma wyciągać.W poprzednim baniaku wytrzymał ponad 3,5 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki wentylatorek komputerowy to u mnie za wentylacje całego pokoju robi... także jeden spokojnie na wyciągu da rade :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz,że zamierzasz przykryć zbiornik szkłem,to raczej nie jest dobry pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli już to zamiast szkła wziąłbym plexi 2-3mm ja kupiłem w 0bi 0,5 m2 chyba za 30zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale bym nie przykrywał,szkło czy plexi znacznie ograniczy światło.Nawet gdybyś to czyścił dwa razy dziennie to i tak będzie zaparowywało,to raz,a dwa będzie jeszcze cieplej w zbiorniku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokłanie, ludzie nie potrafią zrozumieć, że parowanie to najlepszy sposób na odprowadzenie nadmiaru ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi