MixEEr 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 Hej, zrobiłem obudowę akwarium, i po zainstalowaniu jej całość w środku niesamowicie grzeje, temp w akwa z 26 stopni wzrosła do 27,5 . . . natomiast w szafce dochodziła temperatura do 30 stopni . . . na ten moment odinstalowałem szafkę, i jest bez, bo takie temp są niedopuszczalne! moje pytanie, czy zainstalowanie wentylatorów w szafce załatwi problem ? a może jakiś inny patent do chłodzenia systemu ? a może wentylatory w koronie by pomogły ? ale z drugiej strony chciałem akwa przykryć szkłem, i teraz nie wiem czy to dobry pomysł . . . myślałem tez aby drzwiczki od takiej lodówki turystycznej wmontować w jeden bok szafki http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-25l-mocny-agregat-12-230v-hit-i2838881368.html co o tym myślicie ? nie ukrywam że zależało by mi na możliwie cichym rozwiązaniu . . . ale jednak temp musi się obniżyć, a wydatek na chłodziarkę mi się nie uśmiecha. . . Pozdrawiam Mikołaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 jeden wentylator z tych cichych 12 dB w zupelnosci wystarczy. ma wyciagac powietrzez z szafki bedzie git Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 a czy jak będzie wyciągał to wystarczy ? czy może lepiej jak by pchał, a z drugiej strony zrobić jakiś otwór ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 Zacznij od tego co najtańsze. Wentylator lub dwa do szafki i powinno być lepiej. Powinien wyciągać powietrze, szafka hermetyczna nie jest (tak podejrzewam ), więc swieże powietrze znajdzie sobie drogę do wewnątrz. Drzwiczki od lodówki wmontowane w szafke na niewiele się zdadzą. Większość lodówek turystycznych chłodzi dzięki zastosowaniu ogniwa Peltiera. Być może przy użyciu ogniwa udałoby się zbudować mini-chłodziarkę, ale za dużo przy tym kombinowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 Jak będzie wyciągał powietrze a nie wdmuchiwał to szlag go trafi dość szybko moim zdaniem... Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 poltora roku chodzi wentylator komputerowy za 8 zyli (u mnie) chocbys mial go wymieniac co pol roku to raczej nie zbiedniejesz a, wentylator powinien WYCIAGAC, Tomek ma racje, szafka,szczelna nie jest jak bedziesz wdmuchiwal to wilgoci i temperatury nie wyciagniesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 U mnie wyciaga juz od roku i zyje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Panowie Seb ma rację.Jak szafka jest dokładnie zrobiona,tak bez fuszerki to może być nieszczęście.Pozasysa ściany do środka,pozrywa zawiasy i szlag go trafi moim zdaniem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 hehe... ale za to jakie ssanie w kominie jak w szafce panuje podcisnienie )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Dajemy mocniejszą pompę obiegową i po problemie ,moim zdaniem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cromags 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Jeden wiatraczek z PC wystarczy ale musisz mieć drugi otwór wentylacyjny w szafce aby z jednej strony powietrze zasysał a drugim odprowadzał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 no wlasnie z tego sie smiejemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Na NR napisałem ci,ma wyciągać.W poprzednim baniaku wytrzymał ponad 3,5 roku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 taki wentylatorek komputerowy to u mnie za wentylacje całego pokoju robi... także jeden spokojnie na wyciągu da rade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Piszesz,że zamierzasz przykryć zbiornik szkłem,to raczej nie jest dobry pomysł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 jeśli już to zamiast szkła wziąłbym plexi 2-3mm ja kupiłem w 0bi 0,5 m2 chyba za 30zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Wcale bym nie przykrywał,szkło czy plexi znacznie ograniczy światło.Nawet gdybyś to czyścił dwa razy dziennie to i tak będzie zaparowywało,to raz,a dwa będzie jeszcze cieplej w zbiorniku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Dokłanie, ludzie nie potrafią zrozumieć, że parowanie to najlepszy sposób na odprowadzenie nadmiaru ciepła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach