Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Musiałbyś zapewnić cyrkulację za tą przegrodą.Ja bym jej nie robił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 2 tygodnie temu zastartowałem moje akwa 70x40x40 chodzi na kaskadzie aquaclear(24/h) oraz biostarflotor(wyłączany na noc) i śmiga:) wczesniej prowadziłem metodą na partyzanta 45l bez odpienka na samej kaskadzie i super śmigało:) ale 100L to już za dużo na same podmianki według mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2012 Cześć Piotrku. I witam was wszystkich. Jeśli chodzi o kaskadę to myślę ,że wyłączać ją można ale tylko jeśli niema żadnych innych wkładow poza apsorbentami. ( Procesy gnilne i słaba aktywność bakteri podczas wyłączania za tym przemawiają. ) Jeśli chodzi o odpieniacz to tak jak rozmawialiśmy u mnie w pracy. Pożyczę Ci mini lub midiflotora (ale to przesada to takiego akwa.) mam do niego bardzo Cichą pompę powietrzną i po sprawie. Po co wydawać set złotych na kilka miesięcy. Lepiej wydać te pieniądze na jakieś fajne zwierzaki czy porządne cylkulatory Tunze. Jeśli chodzi o sól to kup sobie odrazu Ref Cristal ponieważ jak wiesz ja mam młody zbiornik i już braki z Instant ocean są widoczne. Na 8kg opak to jakieś 10zł różnicy wiec niewarto pakować sie w instant. Czy się myle? Jeśli chodzi o światło to faktycznie forumowicze mają rację. Lepiej kupic odrazu lampę na 4 św. niż później kombinować z dokładkami. a palić wszystkich od razu nie muśisz. Pozdrawiam Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Styczeń 2013 Witam wszystkich i przy okazji składam wszystkim życzenia Noworoczne. No dobra wraz z Nowym Rokiem zaczynam powoli kompletować sprzęt do mojej pierwszej solniczki. Jak sobie coś zakupię to Was poinformuję - liczę oczywiście cały czas na Waszą pomoc. Dzięki Michał za propozycję wypożyczenia sprzętu - na pewno skorzystam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2013 Witam ponownie. A czy moglibyście mi polecić jakąś w miarę tanią lampę led o mocy 40 - 60 W - led jako jedyne źródło oświetlenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2013 http://aqualed.pl/product.php?id_product=27 lepszej za te pieniądze nie znajdziesz:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2013 A czy może ktoś używa tej lampy - jakieś zdjęcie oświetlonego zbiornika żeby zobaczyć jakie światło daje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 A czy może ktoś używa tej lampy - jakieś zdjęcie oświetlonego zbiornika żeby zobaczyć jakie światło daje ? OK - widzę że to zupełna nowość - a czy może ktoś mi podać nad jaką wysokością nad zbiornikiem powinna znajdować się taka lampa i czy ew.powinno się stosować szybę nakrywową na zbiorniku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 (edytowane) Może nie nowość tylko nikt nie używa lampy o tak małej mocy Więc zdjęć też może nie być. Jeśli lampa jest zabudowana,czyli teoretycznie szczelna to niema konieczności stosowania szyby. Edytowane 8 Styczeń 2013 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 (edytowane) Kumpel ma na sprzedaz zestaw 45/45/45 kompletny gotowy do startu(sump,odpieniacz Blau,pompa obiegowa NJ2300,lampa led 36w od Lubusika,koralia nano)moge ci podac nr tel do niego na priv. Jest z Piastowa kolo Warszawy. Edytowane 8 Styczeń 2013 przez jaro37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 jaro37 - dzięki bardzo ale jakoś nie podobają mi się takie kwadratowe akwaria na morszczyznę - ja jestem staroświecki i wolę tradycyjny/prostokątny baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Witam ponownie. Znowu mam pytanie co do lepszego odpieniacza. Który byście polecili: 1. Hydor Slimskim Nano 135 czy (ten jest super co do wymiarów) 2. Tunze 9004 Zastanawiałem się jeszcze nad większym bratem Hydora Nano - lecz niestety ze względu na wysokość nie da rady Pozdrawiam Hydor Performer 800 128600zł szczegóły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Jak chcesz wydać tyle kasy na taki odpieniacz to bierz Tunze , ale ja bym się mocno zastanowił nad tym zakupem Ps: Sprawdź PW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2013 Witam wszystkich posolonych. 1,5 tygodnia temu odpaliłem w końcu moją solniczkę. W międzyczasie miałem spore problemy ze skompletowaniem sprzętu, ale jakoś się udało. Akwarium ma wymiary 68x35x35 całe OW. Wystartowałem na suchej skale i czekam cierpliwie aż zacznie się coś dziać. Zainteresowanych zapraszam - link poniżej. http://aqua-reef.pl/topic/6141-slony-zakatek-83l/ Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach