Skocz do zawartości
pietrucha

Porady przy pierwszym morszczaku 98L

Rekomendowane odpowiedzi

2 tygodnie temu zastartowałem moje akwa 70x40x40 chodzi na kaskadzie aquaclear(24/h) oraz biostarflotor(wyłączany na noc) i śmiga:):) wczesniej prowadziłem metodą na partyzanta 45l bez odpienka na samej kaskadzie i super śmigało:) ale 100L to już za dużo na same podmianki według mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Piotrku. I witam was wszystkich.

Jeśli chodzi o kaskadę to myślę ,że wyłączać ją można ale tylko jeśli niema żadnych innych wkładow poza apsorbentami. ( Procesy gnilne i słaba aktywność bakteri podczas wyłączania za tym przemawiają. )

Jeśli chodzi o odpieniacz to tak jak rozmawialiśmy u mnie w pracy. Pożyczę Ci mini lub midiflotora (ale to przesada to takiego akwa.) mam do niego bardzo Cichą pompę powietrzną i po sprawie. Po co wydawać set złotych na kilka miesięcy. Lepiej wydać te pieniądze na jakieś fajne zwierzaki czy porządne cylkulatory Tunze.

Jeśli chodzi o sól to kup sobie odrazu Ref Cristal ponieważ jak wiesz ja mam młody zbiornik i już braki z Instant ocean są widoczne.

Na 8kg opak to jakieś 10zł różnicy wiec niewarto pakować sie w instant. Czy się myle?

Jeśli chodzi o światło to faktycznie forumowicze mają rację. Lepiej kupic odrazu lampę na 4 św. niż później kombinować z dokładkami. a palić wszystkich od razu nie muśisz.

Pozdrawiam

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich i przy okazji składam wszystkim życzenia Noworoczne.

No dobra wraz z Nowym Rokiem zaczynam powoli kompletować sprzęt do mojej pierwszej solniczki. Jak sobie coś zakupię to Was poinformuję - liczę oczywiście cały czas na Waszą pomoc.

Dzięki Michał za propozycję wypożyczenia sprzętu - na pewno skorzystam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

A czy moglibyście mi polecić jakąś w miarę tanią lampę led o mocy 40 - 60 W - led jako jedyne źródło oświetlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy może ktoś używa tej lampy - jakieś zdjęcie oświetlonego zbiornika żeby zobaczyć jakie światło daje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy może ktoś używa tej lampy - jakieś zdjęcie oświetlonego zbiornika żeby zobaczyć jakie światło daje ?

OK - widzę że to zupełna nowość - a czy może ktoś mi podać nad jaką wysokością nad zbiornikiem powinna znajdować się taka lampa i czy ew.powinno się stosować szybę nakrywową na zbiorniku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie nowość tylko nikt nie używa lampy o tak małej mocy :) Więc zdjęć też może nie być.

Jeśli lampa jest zabudowana,czyli teoretycznie szczelna to niema konieczności stosowania szyby.

Edytowane przez mariuszduch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel ma na sprzedaz zestaw 45/45/45 kompletny gotowy do startu(sump,odpieniacz Blau,pompa obiegowa NJ2300,lampa led 36w od Lubusika,koralia nano)moge ci podac nr tel do niego na priv.

Jest z Piastowa kolo Warszawy.

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaro37 - dzięki bardzo ale jakoś nie podobają mi się takie kwadratowe akwaria na morszczyznę - ja jestem staroświecki i wolę tradycyjny/prostokątny baniaczek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Znowu mam pytanie co do lepszego odpieniacza. Który byście polecili:

1. Hydor Slimskim Nano 135 czy (ten jest super co do wymiarów)

2. Tunze 9004

Zastanawiałem się jeszcze nad większym bratem Hydora Nano - lecz niestety ze względu na wysokość nie da rady

Pozdrawiam

Hydor Performer 800

128600zł szczegóły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz wydać tyle kasy na taki odpieniacz to bierz Tunze , ale ja bym się mocno zastanowił nad tym zakupem

Ps: Sprawdź PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich posolonych.

1,5 tygodnia temu odpaliłem w końcu moją solniczkę. W międzyczasie miałem spore problemy ze skompletowaniem sprzętu, ale jakoś się udało. Akwarium ma wymiary 68x35x35 całe OW. Wystartowałem na suchej skale i czekam cierpliwie aż zacznie się coś dziać. Zainteresowanych zapraszam - link poniżej.

http://aqua-reef.pl/topic/6141-slony-zakatek-83l/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi