Skocz do zawartości
pietrucha

Porady przy pierwszym morszczaku 98L

Rekomendowane odpowiedzi

zaden nie jest ;)

No strasznie mnie martwicie z tym odpieniaczem.

A może jednak jest ktoś na forum, kto prowadzi podobnej wielkości zbiornik bez odpieniacza i do tego ładnie wyglądający :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez dwa lata miałem 100l z miękasami i 3-4 ryby bez odpieniacza i nie było problemów. Jeszcze raz powtórzę , choć chłopaki się ze mną nie zgodzą: w małym litrażu podstawą są regularne podmiany wody, odpieniacz w takim litrażu przy obsadzie miękasowej jest zbędny. Warto zainwestować w kaskadę ,żeby mieć gdzie wrzucić np. węgiel lub jakiś adsorber na fosforany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez dwa lata miałem 100l z miękasami i 3-4 ryby bez odpieniacza i nie było problemów. Jeszcze raz powtórzę , choć chłopaki się ze mną nie zgodzą: w małym litrażu podstawą są regularne podmiany wody, odpieniacz w takim litrażu przy obsadzie miękasowej jest zbędny. Warto zainwestować w kaskadę ,żeby mieć gdzie wrzucić np. węgiel lub jakiś adsorber na fosforany.

A jaką kaskadę byś proponował coby jej słona woda od razu nie załatwiła ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem Aquaela FZN3, o dziwo działa do dzisiaj :)

No to jeszcze pozostaje mi sprawdzić czy jest w miarę cichy (tak jak wcześniej wspomniałem ma być w sypialni) - rozumiem, że wyłączanie na noc nie wchodzi w grę ?

Edytowane przez pietrucha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze pozostaje mi sprawdzić czy jest w miarę cichy (tak jak wcześniej wspomniałem ma być w sypialni) - rozumiem, że wyłączanie na noc nie wchodzi w grę ?

Możesz wyłączyć,lepiej tak niż spać samemu,chyba ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dobrze radzą z odpieniaczem, jak nabierzesz wprawy to będziesz mógł zrezygnować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dobrze radzą z odpieniaczem, jak nabierzesz wprawy to będziesz mógł zrezygnować...

No dobra - niechętnie ale chyba mnie po trochu namawiacie na ten odpieniacz - ale na początek będzie coś taniego - może RESUN SK-300 - co o nim sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra - niechętnie ale chyba mnie po trochu namawiacie na ten odpieniacz - ale na początek będzie coś taniego - może RESUN SK-300 - co o nim sądzicie ?

to jest odpieniacz na styk, wg mnie bez sensu, ktoś wcześniej dobrze radził albo tunze 9002/9004 albo hydor slim skin 135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest odpieniacz na styk, wg mnie bez sensu, ktoś wcześniej dobrze radził albo tunze 9002/9004 albo hydor slim skin 135

No tak, ale przy niewielkiej obsadzie jaką planuję może by wystarczył - docelowo i tak chciałbym go wyłączać na noc aby małżonki nie zbudził, a jak kupie taki porządny to mi tak wodę wyczyści, że dla korali nie zostanie nic do jedzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten resun wyczyści Ci tyle co kot napłakał, tym bardziej, że planujesz go wyłączać na noc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To faktycznie zastanowię się nad Tunze lub Hydorem - no chyba, że mi ktoś w międzyczasie jeszcze coś w rozsądnej cenie doradzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedze właśnie na kanapie, a metr ode mnie stoi akwarium w którym pracuje Hydor Slimskim 135 oraz kaskada FZN-3. Słyszę tylko delikatny szumik. Moja Żona jest bardzo wrażliwa na jakiekolwiek, nawet ciche buczenie więc wyłączałem kiedyś go na noc. Za którymś razem powiedziałem że wyłączyłem, a działał dalej i nie zauważyła. Teraz już nie wyłączam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kombinuj juz na starcie bo nic dobrego z tego nie wyjdzie

zrob jak Bozia przykazala i trzymaj sie sprawdzonych metod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a powiedzcie mi czy załóżmy do tego odpieniacza HYDOR + grzałka robić w akwa jakąś oddzielną przegrodę - chciałbym aby to ładnie wyglądało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi