pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2012 polecam odpieniacz tunze 9004 Czy to coś jest ciche ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2012 zaden nie jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2012 zaden nie jest No strasznie mnie martwicie z tym odpieniaczem. A może jednak jest ktoś na forum, kto prowadzi podobnej wielkości zbiornik bez odpieniacza i do tego ładnie wyglądający Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2012 Przez dwa lata miałem 100l z miękasami i 3-4 ryby bez odpieniacza i nie było problemów. Jeszcze raz powtórzę , choć chłopaki się ze mną nie zgodzą: w małym litrażu podstawą są regularne podmiany wody, odpieniacz w takim litrażu przy obsadzie miękasowej jest zbędny. Warto zainwestować w kaskadę ,żeby mieć gdzie wrzucić np. węgiel lub jakiś adsorber na fosforany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2012 Przez dwa lata miałem 100l z miękasami i 3-4 ryby bez odpieniacza i nie było problemów. Jeszcze raz powtórzę , choć chłopaki się ze mną nie zgodzą: w małym litrażu podstawą są regularne podmiany wody, odpieniacz w takim litrażu przy obsadzie miękasowej jest zbędny. Warto zainwestować w kaskadę ,żeby mieć gdzie wrzucić np. węgiel lub jakiś adsorber na fosforany. A jaką kaskadę byś proponował coby jej słona woda od razu nie załatwiła ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2012 Ja miałem Aquaela FZN3, o dziwo działa do dzisiaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2012 (edytowane) Ja miałem Aquaela FZN3, o dziwo działa do dzisiaj No to jeszcze pozostaje mi sprawdzić czy jest w miarę cichy (tak jak wcześniej wspomniałem ma być w sypialni) - rozumiem, że wyłączanie na noc nie wchodzi w grę ? Edytowane 29 Grudzień 2012 przez pietrucha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2012 W miarę cicha ta kaskada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 No to jeszcze pozostaje mi sprawdzić czy jest w miarę cichy (tak jak wcześniej wspomniałem ma być w sypialni) - rozumiem, że wyłączanie na noc nie wchodzi w grę ? Możesz wyłączyć,lepiej tak niż spać samemu,chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 Koledzy dobrze radzą z odpieniaczem, jak nabierzesz wprawy to będziesz mógł zrezygnować... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 Koledzy dobrze radzą z odpieniaczem, jak nabierzesz wprawy to będziesz mógł zrezygnować... No dobra - niechętnie ale chyba mnie po trochu namawiacie na ten odpieniacz - ale na początek będzie coś taniego - może RESUN SK-300 - co o nim sądzicie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 No dobra - niechętnie ale chyba mnie po trochu namawiacie na ten odpieniacz - ale na początek będzie coś taniego - może RESUN SK-300 - co o nim sądzicie ? to jest odpieniacz na styk, wg mnie bez sensu, ktoś wcześniej dobrze radził albo tunze 9002/9004 albo hydor slim skin 135 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 to jest odpieniacz na styk, wg mnie bez sensu, ktoś wcześniej dobrze radził albo tunze 9002/9004 albo hydor slim skin 135 No tak, ale przy niewielkiej obsadzie jaką planuję może by wystarczył - docelowo i tak chciałbym go wyłączać na noc aby małżonki nie zbudził, a jak kupie taki porządny to mi tak wodę wyczyści, że dla korali nie zostanie nic do jedzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 Ten resun wyczyści Ci tyle co kot napłakał, tym bardziej, że planujesz go wyłączać na noc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 To faktycznie zastanowię się nad Tunze lub Hydorem - no chyba, że mi ktoś w międzyczasie jeszcze coś w rozsądnej cenie doradzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 Siedze właśnie na kanapie, a metr ode mnie stoi akwarium w którym pracuje Hydor Slimskim 135 oraz kaskada FZN-3. Słyszę tylko delikatny szumik. Moja Żona jest bardzo wrażliwa na jakiekolwiek, nawet ciche buczenie więc wyłączałem kiedyś go na noc. Za którymś razem powiedziałem że wyłączyłem, a działał dalej i nie zauważyła. Teraz już nie wyłączam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 nie kombinuj juz na starcie bo nic dobrego z tego nie wyjdzie zrob jak Bozia przykazala i trzymaj sie sprawdzonych metod. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2012 Ok a powiedzcie mi czy załóżmy do tego odpieniacza HYDOR + grzałka robić w akwa jakąś oddzielną przegrodę - chciałbym aby to ładnie wyglądało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach