Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Jako że akwarium obecne ulegnie zlikwidowaniu, a zwierzaki przeniesione do nowego, to od czasu do czasu, napisze coś jeszcze o nim lub wstawię jakieś zdjęcia. Aczkolwiek, nie jestem już skupiony na tym akwarium, tylko ciągle mi w głowie nowy projekt. A oto Montipora w dzień, a drugie zdjęcie zrobione z fleszem, po zgaszeniu świateł. Ale różnica kolorów, zielony gdzieś zniknął Pod samymi świetlówkami jest za to krwisto czerwona:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Październik 2008 Z dziką radością wpisuję się na pierwsze miejsce isty kibiców Twojego projektu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Październik 2008 powodzenia:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Październik 2008 @Harari widzę, że na jednym wózku jedziemy, mam nadzieję, że dojedziemy i rzeczywiście wsparcie jest potrzebne przy takich projektach. Cieszę się, że przynajmniej jeden problem masz z głowy, to znaczy dobrze, że na brak miejsca nie narzekasz i będziesz mógł się rozwijać. Nie wiem jak ty, ale ja uwielbiam dłubać przy tych rurkach i jak najwięcej robić samemu. Czasami zastanawiam się, czy samo zakładanie akwarium bardziej nie kreci niż późniejsze "spokojne" hodowanie zwierzaków. To chyba tak, jak z tym gonieniem króliczka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2008 Mój sps, jak myślicie żywa jest ? I ostatni nabytek od Łukasza Pocilipora. I Chiton mój ulubiony ślimak, śmiga w nocy po szybie szczególnie przy powierzchni wody i czyści. Fajnie zakopują się w piasku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin marciniak 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2009 Mój sps, jak myślicie żywa jest ? I ostatni nabytek od Łukasza Pocilipora. I Chiton mój ulubiony ślimak, śmiga w nocy po szybie szczególnie przy powierzchni wody i czyści. Fajnie zakopują się w piasku. fajne koraliki pozazdroscic u tutaj takich nie jestem w stani dostac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin marciniak 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2009 no no pozazdroscic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2009 Parę fotek wrzucę , akwa trochę wysadzone w kosmos bo w kwietniu zachciało mi się skałę inaczej ułożyć, cała operacja trwała jakieś 24 godziny non stop myślałem ze mi plecy pękną ale fajnie było. Jedno zdjęcie jest właśnie z kwietnia jak całe życie ze skałą wyjąłem z akwarium, ale syfu tam było masakra. Oczywiście całe życie trafiło z powrotem do baniaka tylko trochę inaczej ułożyłem. I do diabła znów nie podoba mi się he, he. Powoli zaczyna dochodzić do siebie, ale jeszcze kiepsko jest. Ikona akwarystyki morskiej Błazenek, niektóre zdjęcia z Iphona sory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 Dzisiaj musiałem zdemolować część akwarium, bo niestety nie mogłem już kontrolować rozrostu takiego upierdliwego miękasa. Zapomniałem jak to się nazywa, takie centymetrowe brązowe paluszki, pleni się to jak cholera i zarasta nawet spsy, drażni je swoim ruchem sps obumiera w tym miejscu, a ten zarasta martwe miejsce i tak dalej. No cóż, to jest żywa skała i takie rzeczy się zdarzają. Czyszczenie nie pomaga, więc po prostu wymieniam zarażone skałki na nowe. Chyba najskuteczniejszy sposób. Zbierałem się do tego już od jakiegoś czasu, żal mi dużych krzaków, żeby nie pozarastały tym miękasem. Tylko jakoś nie mogłem się zebrać. Do dzisiaj, jak zobaczyłem skałę po dostawie z frachtu w Erybce. Rewelacja, dawno nie widziałem takiej skały, płaskie platformy porowate jak nie wiem co. Powybierałem sobie za***iste kawałki. No i to był fracht, ale jakiś dziwny, w sensie pozytywny. Słuchajcie, skała wyglądała na wstępnie wyczyszczoną, naprawdę jak na fracht, to była bardzo czyściutka i pachnąca. Kiedyś kupowałem z frachtu gdzie indziej, ale to niezłe gloniaki i brudy na niej były, Trzeba było się nagimnastykować, żeby doprowadzić ją do ładu. Ta skała była podobno czyszczona przez eksportera. Ale nieźle była zapakowana, każdy kawałek, nawet mały, był szczelnie zapakowany w worki foliowe i w boks. To mi się podobało, bo kiedyś dostałem boksa skały, to nie była tak zapakowana ,tylko wrzucona luzem do boksa. Nie posadźcie mnie tylko o reklamę Erybki, nie o to mi chodzi, po prostu jestem maniakiem morszczyzny i jak widzę coś dobrego, to chcę się tym podzielić. Na fotkach będzie widać nową skałę i część akwarium, które musiałem zdemolować i wymienić pod koralowcami skałę. Na którejś fotce widać tego upierdliwego miękasa pod Pavoną. Jak zwykle plecy pękają, łapy pokaleczone, ale jest super. Już miałem się tak nie przykładać do tego akwarium, ale nie wiem ile zejdzie mi się z nowym, także muszę dbać jednak o koralowce i o skałę bo pewnie wykorzystam ją w nowym i chcę żeby była czysta. Wybaczcie nie umiem robić dobrych fotek i chyba nigdy się nie nauczę pozdrawiam wszystkich szalonych morszczaków he, he. Ale się dziwadeł i różnych gąbek naoglądałem wyjmując stara skałę he, he. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 Wybaczcie nie umiem robić dobrych fotek i chyba nigdy się nie nauczę Możesz zrobić więcej takich "kiepskich" zdjęć, myślę ze nie tylko ja chętnie na nie popatrze!!:dance3: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 Witaj, a nie boisz się małego spadku formy baniaka po do daniu świeżej skały ? Chyba że były to tylko 2 kawałki to nie ma o czym gadać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 Jarosław wywalaj to gówno bo zarośnie Ci wszystko, jak się nie mylę Rebciu we wcześniejszym zbiorniku miał z tym problemy. A poza tym priv.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 Akwarium swietnie, jakich żarników używasz?, jeśli można spytać i jakimi świetlówkami to suplementujesz? Pozdrawiam Piotr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 @Piotr34 cieszę się, ze Ci się podobają zdjęcia ;-) @kiflu dokładnie, boję się wachnięcia w systemie, a to nie było tylko kilka kawałków skały niestety. Nawet przy małej ilości nowej skały coś się dzieje. Ale nie miałem innego wyjścia, ten miękas jest tak inwazyjny, ze miałbym prawdziwa plagę musiałem podjąć takie kroki. Poszedł nowy wkład Rowy, węgiel Rowy i butelka bakterii Rowy, zmniejszyłem obsadę ryb wcześniej, może jakoś z tego wyjdę. @S Y N E K właśnie, właśnie pamiętam co pisał Rebciu i tego się obawiałem koszmarna plaga.( a swoja droga ciekawe jak akwarium Rebcia, pewnie super porosło już) Siedzę jeszcze dzisiaj i gapie się na skałę czy jeszcze gdzieś niema. Na razie, na szczęście nie zauważyłem więcej ognisk. Normalnie wojna na froncie he he. @Lionfish jasne, że można spytać ;-) żarniki to Reefluxy 12000K, świetlówki 24W to pół na pół 4 szt.Ati Aquablue plus i 4szt.Aquablue Special., świetlówki 80W to 1 szt. Giesemann Pure Actinic i 1szt.Giesemann Actinic+. Całe światełko kupowałem w Acroporze. Może jak będę wymieniał żarniki, to chyba spróbuję z Reefluxami 10000K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 A to miło słyszeć bo właśnie szykuje się do przetestowania lampy Apollo 400w z Reefluxem 12000 nad swoim baniaczkiem a Twoje światełko mi się podoba. Powodzenia w walce z plagą! Sam sie męcze ale z aiptazją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 Tylko prosiłbym Cię o ostrożność z ta czterysetką, to nie ledy, he, he. Na początek powieś trochę wyżej bo może popalić koralowce. Może Chelmona sobie kup i będziesz miał spokój z Aiptazją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 co do jakości skały z ostatniej dostawy do eRybki to tylko mogę potwierdzić to co napisał Jarosław, super jakość! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavilon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 Dokładnie! Ja dzisiaj byłem po skałę i jest świetna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach