Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2012 profile stalowe 3x3x2 malowane proszkowo na szary kolor zgodny z orurowaniem calosc oblozona plytami meblowymi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2012 Profil zamknięty 40x40 z aluminium. Nie zauważyłem by miało z nim się dziać coś niepokojącego. Działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2012 Ja mam profil zamknięty 20*20*2mm pod akwarium 70*70*60cm z jedną boczną ścianką zdejmowaną i na wszelki wypadek dorzuciłem dwie listwy 5*2cm przy pionowych profilach tam gdzie ścianka z płyty nie usztywnia, ale generalnie jest cacy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2012 Stalówka nierdzewna 4x4 i cały czas pracuje jak wavebox buja. Przy waveboxie dochodzi jeszcze masa wody która się przemieszcza od szyby do szyby, przy moim stelarzu który ma 4 lata i jest dość solidny czuć dłonią caly ruch akwarium, nie wiem czy to jest 1 mm czy 0,1 ale się buja. Wątpię czy szafka by to przeżyła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2012 imho szkoda kasy na nierdzewki, kwasowki etc Profil zamkniety, malowany hammerite, przykrecone do niego plyty meblowe Pierwszy jaki zrobilem w 2004 do tej pory stoi, tylko pod slodkim. Drugi podobnej konstrukcji pod morskim poki o od 1,5 roku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2012 Ja zespawalem sobie sam z kwasowki 40mm/60mm grubosc 4mm dodatkowo polakierowalem to farba cynkowa ze sprayu potem bezwarny spray .konstrukcje zrobilem wysoka moim zdaniem bo na 75cm wysokosci by moc bez problemow obslugiwac to i owo ale jest to w pewnym sensie wygoda jak i minusem (teraz z racji tego ze mam wysokie akwa 70cm) bez stolka drabinki nie siegne dna . Po tym jak zespawalem sobie stelarz (na budowie) zrobilem mu test : 1200kg (paleta cementu) test wypadl pozytywnie wiec moglem spac spokojnie i tak stoi do dzis. U innych kolegow widzialem rowniez konstrukcje z drzewa a akwaria rowniez zacnej wielkosci i tez to funkcjonuje jesli wykona sie wszystko z glowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2012 Ja jeden zbiornik mam na szafce zrobionej przez stolarza do tego celu, a duży szczepkowy na prostej drewnianej ramie z beleczek chyba 35x70 mm, pomalowany dwukrotnie lakierem jachtowym i po praweie trzech latach jest nie tknięty, dla mnie bomba. Dasz zdjęcie swojej szafki ? Jestem ciekaw jak to wygląda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Grudzień 2012 Ja mam szafkę z płyt meblowych 36mm na której teraz stoi kostka 40cm. Jest sztywne jak ... Chciałem powiększyć szkło do 80x40x40, ale nie mogę zwiększyć szafki więc wymyśliłem, że powiększe sam blat. Miałby wystawać po 20cm na boki po za szafkę. Myślicie, że wytrzyma? Lepiej to zrobić z takiej samej płyty czy może z blatu kuchennego, albo zamówić dębową klejonkę 40mm? Patrząc na szafkę od np reefmaxa takie rozwiązanie wydaje mi się sensowne, ale wole się upewnić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2012 (edytowane) Takie szafki robią też inne firmy.Na wystawie Zoo Exspo w Warszawie mieliśmy akwarium,chyba coś koło 120 litrów a oryginalna szafka była tak ażurowa,że strach było na tym postawić.Wątpię,by szanowany producent nie zrobiłby badać na wytrzymałość,nawet pleców pełnych nie miała. http://www.juwel.pl/produkt,zestawy-akwariowe-rekord-600,2.html Edytowane 25 Grudzień 2012 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2012 Właśnie ta szafka utwierdziła mnie w przekonaniu, że moja też da rade - jest tylko jedno ale. One wszystkie mają poszerzoną stopkę żeby się nie przewróciła na bok więc u mnie też coś takiego będę musiał zrobić. No chyba, że przykręcę do ściany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Nie dopisałem,że link do szafki jest przypadkowy,tamta szafka dawała więcej wątpliwości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach