Skocz do zawartości
Miklas

[294l]+SUMP Kostka rafy Miklasa

Rekomendowane odpowiedzi

Wtam, w akwarium kilka rzeczy się pozmieniało, ale po kolei. 

W sumpie nastąpiła mała rewolucja i zamiast poczciwego AP600 wylądował w nim odpieniacz produkcji Darka B30 zakupiony od Qlfona. Odpieniacz na rurze fi 200 na pompie tunze 9420. Odpieniacz fajnie pieni, ale siada przy każdym włożeniu rąk do zbiornika. Zobaczymy jak się dalej będzie spisywał.

DSC_0054.jpg

Na zdjęciu jak dobrze się przyjrzycie widać wężyk w kubku odpieniacza. Testuję pewne rozwiązanie opróżniania kubka odpieniacza, które podsunął mi Darek VDR przy ostatniej wizycie. Mianowicie rozmawialiśmy o tym, że ostatnio przelał mu kubek i cały odciek, którego niestety było pod dekiel wylało mu do sumpa. Ja osobiście myślałem o wklejeniu odpływu z kubka, podłączeniu go do zbiorniczka, w którym zamontowana byłaby dolewka w celu wyłączenia odpieniacza po napełnieniu zbiorniczka z przelewającego odpieniacza. Darek wpadł na jeszcze lepszy pomysł. Otóż można użyć pompiki perystaltycznej zaprogramowanej powiedzmy na odciągnięcie 50 ml co godzinę lub innej ilości w zależności od potrzeb. Daje nam to praktycznie stale pusty kubek , więc odpieniacz nawet jak przeleje to nie narobi dużo szkody. Mamy też gwarancję, że z kubka nie wydosanie się poza sump więcej niż w moim przypadku 24x50ml=1,2 litra wody na dobę. Tak się złożyło, że mam jedną wolną pompkę Micom.

Sam odpieniacz zmieniłem, żeby móc zamontować system czyszczenia rury reakcyjnej w kubku odpieniacza. Niestety do delteca żaden dostępny na rynku system się nie mieścił. W połączeniu z automatycznym karmnikiem i pompami do Ballinga, które już posiadam da mi to praktycznie bezobsługowe akwarium w razie wyjazdu wakacyjnego czy w czasie ferii zimowych na 2-3 tygodnie. Oczywiście bezobsługowe nie znaczy bez dozoru ;).

Poza tym niestety nie ma mnie ostatnimi czasy w domu więcej niż jestem więc nie ma czasu zadbać odpowiednio o akwarium. Niestety nie dopilnowałem żywicy DI i TDS pokazywał 2 ppm, chyba od dłuższego czasu, wiążę z tym faktem atak cyjano, który obecnie mam w akwarium. Tak więc zdjęcia zapodam po kuracji hemicleanem.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, wklejam kilka fotek dla porównania przyrostów. Generalnie wszystko rośnie, jedne bardziej drugie mniej. Jedynie jedna akra stoi w miejscu. Zauważyłem, że odkąd zmniejszyłem światło koralowce ruszyły w górę, dotychczas rosły albo w dół albo oblewały podstawki i skałę.

Generalnie wszystko fajnie się kręci, chyba wyszedłem z wysokiego Ca podniesionego ponad 600 przez mój brak wyczucia i lenistwo, bo nie chciało mi się policzyć dawki.

Przeniosłem euphylie i zrobiłem jeszcze jedną półkę na sps'y.

Poza tym ukwiał pożarł mi krewetkę kuekenthali, zrobiłem zdjęcie jak coś wypluwa. Mam nadzieję, że to tylko wylinka pochopnie połknięta, ale po wypluciu inne krewetki zbyt ochoczo się na to rzuciły.

DSC_0260.jpg
DSC_0259.jpg

Na poniższym zdjęciu ta franca co nie chce rosnąć.
DSC_0262.jpg

Na następnym zdjęciu sprawca in flagranti

DSC_0242+1.jpg

I więcej fotek:

DSC_0243.jpg
DSC_0246.jpg
DSC_0249.jpg
DSC_0250.jpg
DSC_0242.jpg
DSC_0243.jpg
DSC_0244.jpg
DSC_0245.jpg
DSC_0246.jpg
DSC_0247.jpg
DSC_0248.jpg
DSC_0249.jpg
DSC_0250.jpg

Świetny glonożerca, ale potrafi zabrać na grzbiet ślimaka i zagłodzić go na śmierć.
DSC_0251.jpg

DSC_0252.jpg
DSC_0255.jpg
DSC_0257.jpg
DSC_0263.jpg
DSC_0264.jpg

Pozdrawiam Marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie lampy po 120 W. Każda ma diody białe i Royal Blue w stosunku 1:2. Jedna lampa wisi z tyłu nad wyższą półką, a druga z przodu nad niżej ułożonymi skałkami. Ostatnie ustawienie lamp to w obydwu 30 procent białe i 50 procent niebieskie. Obecnie tylną lampę skręciłem na 20 procent białe i 40 procent niebieskie. Ta z przodu została bez zmian.

Aha, świecę od piętnastej do dwudziestej drugiej pełną mocą plus pół godziny na wschody i zachody słońca.

Przepraszam za post pod postem ale w telefonie przy edycji wstawia straszne krzaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w akwarium wiele się nie zmieniło ale ostatnio doszła nowa Acra, dostałem ją od Darka VDR a pierwotnie przyjechała do Radomia od Włodka z Płocka. 

DSC_0317.jpg

Na szybko udało mi się cyknąć zdjęcie mojego specjalisty od przeprowadzek jak dźwiga na plecach podstawkę z zoasami :)

DSC_0265.jpg

I jeszcze poranne kakałko przy akwarium :)

DSC_0002.jpg

Pozdrawiam, Marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieciaki lubią popatrzeć na rybki. Jak rozkładam drabinkę do obsługi i na chwilę zostawię nie złożoną to jest kłótnia która ma stać na drabince, żeby przylepić nos do szyby :). Starsza (3,5 roku) zna już łacińskie nazwy niektórych koralowców i ryb, nie wspominając o polskich :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio mój baniaczek zanotował spadek wszystkich kluczowych parametrów. Oto tabelka z ostatnimi pomiarami:

Screenshot_2013-12-20-15-29-36.png

Policzyłem sobie ubytki dzienne 

Screenshot_2013-12-20-15-32-33.png

I Aqua Calculator wyliczył mi dozowanie Ballinga Light, którego stosuję , żeby zrekompensować zużycie. 

%255BUNSET%255D.jpg

Czy ktoś mógłby po swojemu wyliczyć mi dozowanie, mam ustawioną pojemność wody netto 338 l (tak mi wyszło kiedyś na początku z jakichś kalkulacji) 

FM Calcium MIx to dwuwodny chlorek wapna

FM NatriumCarb Mix to węglan wapnia

FM Magnesium Mix to sześciowodny chlorek magnezu.

Dzięki z góry za potwierdzenie, bo wydaje mi się trochę dużo, dotychczas magnezu nie dozowałem wcale a wpania 1ml dziennie.

KH policzyłem tylko uzupełnienie zużycia, bo już dozuję 40 ml dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powierzyłem bratu akwarium pod opiekę, a brat stwierdził, że ta pompka, która się nie świeci powinna chyba być włączona, no i rozwalił mi parametry.

Później długo mocno podnosiłem KH i Mg, żeby dojść z wapniem do ładu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miklas,

w 5 litrach rozpusciles 2 kg chotku wapna, 0,5 kg hydrocarbonatu i dwa kg clorku magnezu ?

po co takie stezone roztwory ?

prawidlowo to jest 367,5 clorku wapnia, 420 g hydrocarbonatu i 255 g chlorku magnezowego - wszystko dla 5 litrowych roztworow

przelicz sobie dla tych wartosci :) czyli takich jak podaje poprawny balling.

dla przykladu CaCl2

ty masz 2000 g - w 5000 ml

a powinienes miec 367,5 - 5000 ml

czyli masz 2000g/367,7 = 5,44 razy bardziej stezony roztwor

nie wiem, jaki masz rzeczywisty ubytek wapnia dziennie czy tygodniowo ale kalkulator wyliczyl ci, ze masz podawac 6,43 ml stezonego roztworu, czyli 6,43 x 5,44 = 34,99 ml zwyklego roztworu ballinga dziennie

to bardzo niewiele...

ja w tej chwili podaje 294 ml samego roztworu CaCl2.

moja rada.

1. rozrob roztwory jak bialy czlowiek a nie stezone bo masz duzo wieksza mozliwosc walniecia sie w podawaniu.

2. nie lej pelnych dawek komplexow FM bo masz za malo korali.

3. jaki masz rzeczywista tygodniowya konsumpcje wapnia w zbiorniku ?

4. licz tak jak Pan Balling wyliczyl

i jeszcze jedno :)

jak do cholery rozpusciles 500 gramow hydrocarbonatu w 5 litrach wody :)

ja mam problem z rozpuszczeniem 420 g we wrzatku :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roztwory robię wg przepisu FM. Pewnie masz dużo racji, ale mam już rozrobione i nie będę ruszajł. może z mikro przesadzam, ale sam nie wiem ile tego dawać. Ok czyli te dawki co mi policzył kalkulator nie są jakieś kosmiczne. Nie chcę przedobrzyć, bo raz już przedobrzyłem z wapniem jak juz wcześniej pisałem i długo wracałem do normalnych parametrów.

Węglan nie rozpuszcza się do końca i tak też jest napisane w manualu FM.

Dzięki za podpowiedź. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie masz dzienne zuzycie Ca ?

nowy manual FM wraz z nowym nazewnictwem jest wart tego, zeb go wydrukowac na delikatnym papierze i powiesic w kiblu :)

wroc do starego bo byl o niebo lepszy a nowy zostaw mlodym kreatywnym, ktorzy go wymyslili inaczej czekaja cie same klopoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, właśnie dziś na szybko szukałem i widziałem, że bardziej przypomina reklamę. Oczywiście używam starego. Dzienne zużycie Ca musiałbym policzyć i zastanowić się jak to zrobić. Trzeba by uwzględnić podmianki na Kencie, który z tego co pamiętam ma dość wysoki wapń. Zużycie 6.43 ppm, to zużycie nie uwzględniające podmian i 1ml mojego roztworu na wapń dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miklas,

jak Ty wyliczyles to zuzycie ? :)

zrob tak, zmierz poziom wapnia, pzrzez tydzien - 10 dni nie podawaj roztworow i po 7-10 dniach zmierz ponownie. roznice odejmij i wyjdzie ci tygodniowe albo 10 dniowe zuzycie. podziel to przez 7 albo 10 i wyjdzie ci dzienne zuzycie wapnia.

jak juz wiesz ile akwarium dziennie zuzywa to wtedy mozesz juz latwo wyliczyc ile trzeba uzupelnic.

KH i Mg wylicza sie w oparciu i Ca wiec to jest wlasciwie podstawa do ballinga.

a roztwory rozciencz bo jest duza roznica czy podasz 1 ml stezonego czy 1 ml normalnego, ktory jest 5 x "lzejszy"

jak ci sie pompa machnie i poda dziennie 10 ml wiecej to przy normalnych tego nie zauwazysz a przy stezonych skok bedzie juz duzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, przeciez nic ci nie padnie jak raz ne zrobisz.... :)))

co najwyzej glonow nie zasilisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi