Skocz do zawartości
Miklas

[294l]+SUMP Kostka rafy Miklasa

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad tak niskim PH, jak mogę poprawić ten parametr? Zastanawiam się też nad wzrostem Ca, czy dodanie piasku w między czasie mogło spowodować wzrost tego parametru czy małą Hankę wyrzucić do kosza??

1. podlacz do odpieniacza powietrze zza okna

2. po wsypaniu piachu rzeczywiscie mogl skoczyc Ca

3. ze zwierzyna czekaj az slimaki zezra cala zielenine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi, krótko i konkretnie, dzięki za sugestie. Zastanawiam się nad tą rurką za oknem. Masz jakiś patent na to? Czy trzeba wiercić dziurę w ścianie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przewiercilem framuge okienna wiertlem chyba 20, tak, ze mi rurka PCV 16mm wchodzi na wcisk.

do tego pare rurek, pare kolanek i doprowadzenie powietrza do szafki. dodatkowa zaleta to wygluszenie odpieniacza, bo nie syczy :)

a pH 7,9 rano i 8,2 wieczorem skoczylo na 8,2 rano i 8,46 wieczorem a potrafi i poleciec i do 8,5 (w zaleznosci jak ustawie pobor powietrza w odpieniaczu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, czyli czeka mnie wiercenie w ścianie, bo żona nie zgodzi się na rurki lecące po ścianach ;).

Pozdrawiam, Marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, one nie musza leciec srodkiem sciany :))), zawsze sie je da zamaskowac gdzies za zaslona, przy listwie przypodlogowej... :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam łatwy dostęp, za ścianą przy której stoi akwarium jest balkon, więc to nie problem wywiercić, nawet nie nabałaganię w domu, bo pył zostanie na balkonie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tym bardziej sie nie zastanawiaj tylko smigaj po udar :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14.01.2013 (dzień 60)

Do akwarium trafił nowy lokator. Jest u mnie na gościnnych występach. Dolabellę pożyczył mi marekk_raciborek z SeaForum za co jestem mu niezmiernie wdzięczny. Ślimak żre glony jak wściekły. Na początku krewetki czyszczące trochę go molestowały, ale dały mu spokój po kilku minutach. Nie sądziłem, że wciąga te glony w takim tempie. Jak tak dalej pójdzie, to za chwilę i u mnie zabraknie mu jedzonka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15.01.2013 (dzień 61)

W akwarium zaczyna się trochę dziać, już zaczynają się jakieś relacje między mieszkańcami. Krab zrzucił wylinkę (zdjęcie poniżej), a krewetki chyba to wyczuły i wiedziały, że jest mięciutki i bezbronny, bo strasznie go napastowały w jego dziurce w skale. Krab jednak znalazł dobre schronienie, bo go nie wciągnęły na obiad.

DSC_0557.jpg

Krewetki są strasznie wygłodniałe. Wyczuły, że w odchodach dolabelli jest coś co jeszcze można wykorzystać i pozjadały wszystkie bobki, które zostawiła. Jak zabrakło bobków to czyszczące tak zaczęły molestować dolabellę, że zrobiło mi się jej szkoda. Właziły jej na plecy i grzebały w kloace, a ta biedna zaciskała poślady jak umiała, wyglądało to trochę komicznie trochę żałośnie. Po chwili aiptasiowe krewetki podpatrzyły co robią czyszczące i zaczęły je naśladować. Krewetek nie karmiłem, bo w kilku tematach na forum wyczytałem, ze jak nie trzeba to nie karmić, żeby skutecznie brały się za aiptasję. Ponieważ nie chciałem męczyć biednego ślimaka i trochę bałem się o jego życie i zdrowie wrzuciłem kilka granulek sery dla krewetek, które mam ze słodkiego. Takiej reakcji się nie spodziewałem. W słodkim owszem krewetki zbierają się nie wiadomo kiedy, ale tutaj po prostu chyba przekroczyły prędkość światła. Na szczęście po granulkach dały ślimakowi święty spokój.

Wrzucam jeszcze filmik, na którym widać nowego lokatora trochę lepiej i widać ogólny pogląd na akwarium i ułożenie skały.

Pozdrawiam, Marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

01.02.2013 (dzień 78)

Wróciłem z Bielska Białej z nowymi mieszkańcami mojego akwarium. Do zbiornika trafiły dwa błazenki i biały ukwiał dywanowy. Podczas aklimatyzacji zwróciłem uwagę na temperaturę w zbiorniku i lekko się przeraziłem jak moim oczom ukazał się odczyt 22.4 na wyświetlaczu termometru aqua medic. Czyżby legendarny eheim jager zawalił. Od razu pobiegłem do pudła z gratami akwarystycznymi i wygrzebałem dwie grzałki 75W i 25W. Ale te grzałki też zaraz przestały grzać. Podszedłem do roślinniaka, włożyłem łapę do wody, później to samo w morskim no i podejrzenie przesunęło się na termometr. Wyciągnąłem sondę od stacji pogodowej zza okna i wrzuciłem do sumpa. Podejrzenia się potwierdziły.

Czy ktoś z Was miał takie problemy z termometrem elektronicznym firmy aqua medic z zaniżaniem temperatury aż o 2,5 stopnia?

Aklimatyzację przeprowadziłem do końca i ukwiał oraz ocelarisy trafiły do akwarium. Zdjęcia jutro, teraz idę spać.

Pozdrawiam, Marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu tak chciałem zrobić, ale zostawiliśmy ostatnio u dziadków i musiałem się posiłkować stacją pogodową. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12.02.2013 (dzień 89)

W ostatnim czasie dużo się zmieniło w moim akwarium. Zacznę od tego, że z Bielska Białej przywiozłem sobie prezent na nowy rok, dwa błazenki i ukwiał stichodactyla haddoni. Zwierzaki podróż w styroboksie przetrwały bez żadnego problemu. Niestety błazny nawet nie myślą, żeby podpłynąć do ukwiała.

Wpadłem również do forumowego kolegi VDR. Pogadaliśmy trochę o akwarystyce i nie tylko, wyprostował mi kilka rzeczy za co jestem mu wdzięczny, a jeszcze bardziej wdzięczny jestem mu za kilka discosom w kolorze czerwonym, niebieskim i zielonym oraz dwa rhodactisy, niestety jeden przypięty gumką przedzielił się na dwie części i popłyną w szczelinę między skałkami. Na szczęście ma tam światło, ale nie widać go w cale (tylko z góry, przez taflę wody). Darek dzięki i mam nadzieję, że panna nie zmyła Ci za bardzo głowy, za spóźnienie wink.png. Zapraszam również do siebie z kontrwizytą :). Wiem, że na razie szału nie ma, ale może się skusisz, zapraszam serdecznie.

Zakupiłem też trochę koralowców od kolegów Sygen i to1mas. Od obu dostałem trochę gratisów i zrobiła się z tego ładna lista. Dzięki chłopaki za wszystko ).gif. W konsekwencji do zbiornika trafiły poniższe koralowce: Euphylia divisa, Euphylia paradivisa, Tubipora Musica. Montipora talerzowa czerwona, Seriatopora hystrix, Montipora Digitata stalowa zielona, Stylophora Pistillata, Ricordea florida, Lobophyton, Zoa czerwone i zielone.

Zamieszczam filmik, niestety nie wiem jak udostępnić go dla komórek. Być może YouTube blokuje ze względu na prawa własności do ścieżki dźwiękowej. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o jakieś info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miklas, gdzie do cholery masz slimaki zeby ci ten kaszmir uprzatnely ??? :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby są jakieś ślimaki, jest Dolabella, jest krab pustelnik, ale jakoś wolno to schodzi. Cały czas mam wrażenie, że jest tego coraz mniej, mam też wrażenie jakby glony wyższe trochę bardziej ruszyły. Mam nadzieję, że niedługo się skończą. Natomiast nie mam żadnej ekipy do przesiewania piasku. Muszę pomyśleć nad jakąś rozgwiazdą i babką, ale to już w marcu. Limit na życie w tym miesiącu wyczerpany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 tectusow zalatwi sprawe z 2 tygodnie :) tectus jak siadzie to sie nie ruszy dopuki skala nie jest slicznie golutka

dolabella jest dobra ale na zielone swierzutkie a nie na taka wate :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, długo nie aktualizowałem wątku. Czekałem aż zejdą glony, ale nie doczekałem się. Po braku zasilania przez około dobę dojrzewanie jakby powróciło. W tej chwili glony są już słabe i rozpadają się, ale jednak nadal są. W akwarium przybyło mieszkańców. Niestety również ubyło. Do akwarium trafił borsuk, który jednak po paru dniach padł z bliżej nieznanych przyczyn. Zaginął też w niewyjaśnionych okolicznościach krab pustelnik.

Oto kilka fotek nowych i starych mieszkańców. Nowi mieszkańcy przyszli głównie od Darka VDR'a i Włodka. Tutaj również zamieszczam serdeczne podziękowania dla Was chłopaki.

rps20130605_085559.jpg
rps20130605_085259.jpg
male019.jpg
male016.jpg
male013.jpg
male007.jpg
male005.jpg
DSC_0087.jpg
male024.jpg
male023.jpg
male022.jpg
male020.jpg
male018.jpg
male017.jpg
male015.jpg
male011.jpg
male009.jpg
male006.jpg
DSC_0086.jpg

Edytowane przez snakecharner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miklas,

cos jest nie hallo.....

glonow juz dawno nie powinno byc. moze za slaby przeplyw wody wokolo skaly, moze odpieniacz nie daje rady albo co....

po,pol roku akwarium powinno juz dno dojrzec.

co ty tam masz teraz w sumpie i czym filtrujesz ?

dolewasz cos do wody ? podmieniasz ?

napisz cos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi