Skocz do zawartości
220L_70L

Mój Sloik 220l + 70l Refugium

Rekomendowane odpowiedzi

na zdjęciach widać już zielone mechate glony - jak dla mnie to zaczyna się dojrzewanie, na pewno nie będzie takie jak na skale z frachtu, ale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz dać zdjęcie swojej szafki ? Czy jest to stelaż obudowany płytą czy zwykła szafka ?

witam kolege ja generalnie niebyl bym taki pewien czy tego dojrzewania nie bedzie ............przerabialem ten temat mialem caly zbiornik w spadku ze skala zbiornik dziala ponad rok jak do mnie trafil jedyne co sie zmienilo to to ze zostal dolozony nowy piasek i woda ,...... mislalem tak jak ty ze unikne dojrzewania ale nic bardziej mylnego moze nie w takim stopniu jak w wiekszosci nowych akwa ale jednak dojrzewanie bylo ................ co do twojego akwa to niechce cie martwic ale wydaje mi sie ze na fotcce nr3 (srodek z odrobina lewej) to juz widac glony i proces sie zaczyna ......... no chyba ze to cos innego

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te kepki glonow to ja im pozwalam rosnac bo czytalem gdzies na jakiejs stronie us .com ze akurat ten gatunek glonow ma budowe struktulalja jak kepki mchu i w sposobie ich pozbyca pisalo zeby dac im podrosnac aby mozna bylo je zerwac tak jak mech na dachu. Wiec rosna a te wlochate to niestety ta plaska plytka dostala u mnie w domu i juz chyba nie jest zywa :D ze wzgledy ze przez noc lezala gdzies na pudle styropianowym i rano ja zauwazylem i byla juz sucha\: :D

A tutaj zdjatko mojej szafki przy swietle

post-3046-0-87210800-1358022548_thumb.jpg

A to moje refugium prosty sklad

post-3046-0-90965400-1358022610_thumb.jpg

Szafka na ogol ma zdemontowany tyl i gore bylo to pelne naturalne drewno. W pionowych elementach wyciolem miejsce na refugium, nastepnie przykręcilem plyte do elementow o grubosci 22mm srubami 95 mm na 6 mm z tylu blatu przykrecilem element w pion i przykrecilem go do blatu od gory i nastepnie do tylu kurcze jak bym mial jakis program do pokazania wam projektu to byum to zrobil jak czegos nie zrozumiecie to pytajcie postaram sie wyjasnic albo pokazac.

A w środku odpieniacz midiflotor + zielona komora z 2 kawalkami zywej skaly i pelnpo zielonej trawy z oswietleniem 7200K + grzalka eihema czy tetra+ zywy piach + pompa powrotna i uv filter TMC V2 200 :D cos co znalazlem na mjej rafie mantis shrimp dobrze mysle po polsku langusta ?? Jest wielkosci jakies 5 -6 cm skubana wpeirdziela mrozone krewetki jak glupia dostaje jedna raz na 2 do 3 dni koloru zielonego narazie ale ma jakies wybarwienie czerwone z przodu na mlotkach mam nadzieje ze bedzie tęczowa zlapalem ja w pulapke z butelki jak sie pozbywalem bristle wormsow i przypadkowo ja tam zlapalem wiec postanowilem ze na co mam stracic kraby slimaki jak ja wsadze do wiezienia w refugium dostaje od czasu do czasu malze z akwarystycznego ze znajomym wyrywamy je ze skaly i dajemy jej do pokazu sily i po to aby ja wywabic z kryjowki !! :D Napierdziela jak szalona w malze tylko pekaja.

A propos ekipy sprzatajacej w akwarium narazie taka ekipe utrzymuje bo nie chce przedobrzyc po to by pozniej mi padaly zwierzatka jak moje slimaki czy male krabiki?

Jakies jeszcze pytanka?

Edytowane przez 220L_70L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze by bylo, zebys do tego ambarasu kupil jeszcze odpieniacz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz na mysli ze moj midiflotor to nie pociagnie zbyt dlugo .... tez myslalem o zmianie ale na razie sie wstrzymam mysle o jakims tmc czy czyms w tym stylu .... ale narazie czekam obsada nie jest jakas kolosalna to narazie chyba mi wystarczy co ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie odpieniacz, to kpina albo material na DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie odpieniacz, to kpina albo material na DIY

Niestety ale odpieniacze na kostke maja bardzo słabą wydajnośc,bo przepływ wody jest wymuszony tylko bańkami powietrza,a co za tym idzie przepływ jest bardzo słaby.

Odpieniacz taki poprostu nie nadąża z oczyszczaniem wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wiec co mi proponujecie jezeli mam akwa 290 l wraz z sumpem odpieniacz do 400 czy 600 litrow najlepiej podac ??

http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/tmc-skim-400-protein-skimmer-p-1885.html?osCsid=ce9a0af1f26fc6237466ca88dc5475de

to co znalazlem ciekawego co wy o tym sadzicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem tmc v2 400 uzywany za 20 funtow zobaczymy jak dlugo pociagnie ... :D moze skusze sie na apf 600 ale taniego nie widzialem za 120 w oplakanym stanie byl.

A oto czesc mieszkancow ..... w akwarium ktorzy wyszli przed karmieniem ... prosze o sciszenie muzyki bo byla nagrana na klipie w tle...

A oto moj prezent od kolegi z akwarystycznego o mieszkancu oboje nie wiedzielismy dopiero u mnie w akwarium podczas karmienia sie okazalo ze ktos tam zyje. Poprostu Knder Suprise..... :D

Takze dostalem szczepek xenii ... i wszystko za freee... yupiae :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam jest jakakolwiek cyrkulacja ?

bo jak patrze na paprochy w wodzie, to chyba niebardzo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko sie odbywa podczas karmienia a te paprochy to rotifiery i pelno zoooplanktonu dzisiaj wezme zalatwie lustrzanke i zrobie bardziej szczegolowe zdjecia to zobaczycie o co mi chodzi :D i co jest w tym akwarium :D jest cyrkulacja 2 hydor kolarie 3 :D bez sterownika ustawione po przeciwleglej stornie. Skierowane tak aby tworzyly wir jak cos narysuje wam schemat na akwarium jak moja woda sie cyrkuluje ale musze znalezc moj marker do whiteboarda :D

Edytowane przez 220L_70L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

godzina 8.30 swiatla on :D i co znajduje oto mala zgaduj zgadula dla was .... o taki malutki krewetek mi sie wpadl do pulapki na bristlewormsy... nie wiem czy to juvenile tiger pistol shrimp bo mialem wrazenie ze w zbiorniku 2 krewetki pistoletowe sa i ot tak sa jednak 2 jedna niebieska i jedna tiger :D mam nadzieje ze zadna z nich nie zginie :D

A oto filmik moze wy powiecie mi czy to jednak pistol ze wzgledu na 1 szczypce dominującą wzgledem drugiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały wielki problem znalazłem coś co mnie nie daje spać. Znalazłem otóż to takiego małego osobnika ..... którego widać na filmiku poniżej.... Co mam z nim zrobić i jeszcze jedno nie jest on sam jest ich z 10 - 15 sztuk to co udało mi się naliczyć i czy jest to to stworzenie o którym myślę tzn Langusta ??? I jeśli tak jak je wytępić uwaga próbowałem tego osobnika wyłowić trwało to 1 godzinę w moim refugium !!! Dokonałem także zmiany odpieniacza z Midiflotora na Instant Ocean Skimm 1200 ktory odpienia akwarium z sumpem o łącznej pojemnosci 300 litrów a odpieniacz jest do akwa 1200 litrów ..... zobaczymy co sie stanie ... :D Załączyłem ponizej kilka filmików z komórki proszę o pomoc!!

A to praca mojego odpieniacza ... i zdjatko przed rozpakowaniem

post-3046-0-80918800-1360700301_thumb.jpg

Edytowane przez 220L_70L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi