Skocz do zawartości
220L_70L

Mój Sloik 220l + 70l Refugium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Jako nowy uzytkownik forum nalezy chyba cos umiescic

Wiec zamieszczam tutaj moj zbiorniczek

Storzylem sobie takie o male cos

Zbiornik ma 220 litrow to jest 130x50x40

2 kominy w rogach

2 koralie 3

via aqua 2600 2800 LPH

zestawik swiatel ledowych wlasnorecznie spawanych elektroda drewniana w proporcji 48 led w proporcji 1 x 1 13000k led super daylight + ultra blue

59 kg zywej skaly mix fiji tonga bali

40 kg zywego piachu Carib Sea

2 grzaleczki x 200 watt

protein skimmer am midiflotor i v2 jet 600

do tego sump 80x40x30 z 10 kg zywej skaly 10 kg Carib Sea i Weglem aktywnym

Wszystko postawione na szafie z komisu i plycie osb 18 mm :D

Zbirnik stoi 1 tydzien w cyklu oswietlenia 12 na 12 wogole nie zrobil cyklu i go prawdopodobnie nie zrobi bo skalka jest z 2 letniego zbiornika od przyjaciela czyli dojrzala.

Parametry od 1 dnia ustabilizowaly sie wystartowalem

Wapn 420 ppm

Alkanity 8 dkh

Zasolenie 1,025

temperatura 25 C

PH 8.2

Nitrite 0.12

Ammonia 0.12

Nitrate 15 ppm

Magnesium 1300 ppm

Po 2 nockach zobaczylem kilka wezowidel i malych slimaczkow mysle ze to turbo z jakis 5 - 8 sztuk albo cos innego.

A to moje zdjatko sloika i filmik mojego zestawu swiatel :D oczywiscie na yt.. :D

post-3046-0-46382800-1355436184_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

v2 jet 600 jest tym glownym a am midiflotor byl tylko w przypadku wielkiego rozkwitu syfu z skaly lecz nic sie nie poodklejalo i pobrudzilo zbiornika zobaczymy jak to dalej pojdzie bo narazie nie zaczal nawet cyklu ..... wiec czekam jeszcze 1 tydzien wszystko stabilne dzisiaj sprawdzialem moimi testami i

Nitrite 0.6

Ammonia 0.5

Nitrate 9 ppm

i mysle ze nic wiecej nie spadnie bo to nawet mi nic nie wybuchlo w akwarium fakt faktem maly czas bo stoi juz 11 dni i nic male kepki algi sie utworzyly tu i tam ale to tylko hairy algae cos naturalnego ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tlo bedzie ale mysle o tym aby wziac troche folii spozywczej przykleic ja na plyte z pcv i pomalowac farba mieszajac nieregularnie kolory bialy i 3 odcienie niebieskiego pokaze wam pozniej o czym myslalem i co zrobilem a tak btw

mam nowa zaloge w akwarium 2 rybki trafily 1 sztuka yellow tang i clownfish zdjatka ponizej dostalem je po promocji od znajomego 5 funtow za sztuke za obydwa zaplacilem 10 funtow czyli 50 zl zobaczcie jak wygladaja :D

post-3046-0-66548600-1355605170_thumb.jpg

post-3046-0-17594400-1355605363_thumb.jpg

I tak wyglada dodatkowo mam mala kolonie green mushrooms , sredniego toadstoola i bright red polip 3 glowki.. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego. zwolnij troszkę.

Za szybko na ryby a zwłaszcza pokolce.

Twój zbiornik tak naprawdę to jeszcze nie wystartował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien 2 zebrasoma flavencis zachowuje sie zywo jest pocieszna lata z blazenkiem jak glupia po akwarium zeruje na hairy algae i skubie bez opamietania anemone sobie wpada i wypada drobiny z zbiornika wyjada ...... grzybki sie rozwinely i wygladaja pieknie brakuje mi mojej lustrzanki ....

a tak propos to spanikowalem po przeczytaniu o szybkosci dodawania ryb i odrazu zlapalem za testy i ku mojemu zdziwieniiu oto rezultaty wstepne

post-3046-0-46636500-1355669085_thumb.jpg

post-3046-0-31875200-1355669126_thumb.jpg

post-3046-0-84066700-1355669156_thumb.jpg

te ostatnie wbily mnie w sufit i zrobilem 2 razy nitrate !!! 0- 5 ppm :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy nic nie pokazują bo jeszcze nic się nie zaczęło. Poczytaj w dziale dla nowicjuszy o cyklu azotowym i dojrzewaniu zbiornika morskiego.

Jesteś na dobrej drodze żeby uśmiercić te zwierzaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dojrzewanie zbiornika w moim przypadku nie bedzie mialo miejsca .... !! Moje akwarium jest stabilne poniewaz w przeciwienstwie do dostepnej skaly ktora jest dostepna w polsce moja jest z bylych zbiornikow tzn ze cykl azotowy zostal zakonczony nic nie obumiera na skale bo nie ma co obumrzec !!! skala jest mature tzn ze byla w czyjims akwarium ponad rok i cykl ma za soba! nic sie nie dzieje nieporzadanego w akwarium !!

Skala funkcjonuje jako filtr i wszystko jest w normie po wizycie w akwarystycznym po testach

Wapn 430 ppm

Alkanity 8,2 dkh

Zasolenie 1,024

temperatura 25 C

PH 8.2

Nitrite 0

Ammonia 0

Nitrate 0-5 ppm

Magnesium 1340 ppm

gosciu ma super komputer w akawarystycznym w ktorym sie zaopatruje wiec jest super .... :D

terazniejsza obstawa akwarium zwiekszyla sie o

6x red leg hermit crab

4x emerald craby okreslmy ze sa bardzo duze wielkosc pancerzyka to ok 5 cm

2 kolonie green red blue polips na ok dwoch kilogramowych skalkach

kolonia green mushrooms 15 - 16 grzybkow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dojrzewanie zbiornika w moim przypadku nie bedzie mialo miejsca .... !! Moje akwarium jest stabilne poniewaz w przeciwienstwie do dostepnej skaly ktora jest dostepna w polsce moja jest z bylych zbiornikow tzn ze cykl azotowy zostal zakonczony nic nie obumiera na skale bo nie ma co obumrzec !!! skala jest mature tzn ze byla w czyjims akwarium ponad rok i cykl ma za soba! nic sie nie dzieje nieporzadanego w akwarium !!

Skala funkcjonuje jako filtr i wszystko jest w normie po wizycie w akwarystycznym po testach

Wapn 430 ppm

Alkanity 8,2 dkh

Zasolenie 1,024

temperatura 25 C

PH 8.2

Nitrite 0

Ammonia 0

Nitrate 0-5 ppm

Magnesium 1340 ppm

gosciu ma super komputer w akawarystycznym w ktorym sie zaopatruje wiec jest super .... :D

terazniejsza obstawa akwarium zwiekszyla sie o

6x red leg hermit crab

4x emerald craby okreslmy ze sa bardzo duze wielkosc pancerzyka to ok 5 cm

2 kolonie green red blue polips na ok dwoch kilogramowych skalkach

kolonia green mushrooms 15 - 16 grzybkow :D

to są twoje przemyślenia czy tego gościa z superkomputerem co na tobie zarabia ?? :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe wnioski wyciagasz juz wiesz ze ktos na mnie zarabia .... :D/>

Nawet nie znasz goscia i mowisz ze na mnie trzepie kase ....

1. Jest to moj znajomy

2. Biznes musi jakos sie krecic wiec czy to on zarabia na mnie nie powinno miec dla ciebie wiekszego znaczenia

3. Jesli chodzi o ceny nie sadze iz ty zaplaciles za kilogram skaly 25 zl bo ja tak, 2 blazenki i zebrasoma kosztowaly mnie 100 zl, 6 krabow 100 zl 2 emarald kraby 30 zl, do tego wielka kolonia okolo 25 centymetrow pelna polipow na kilogramowej skalce 80 zl nie wiem czy gdziekolwiek takie ceny dostaniesz ale juz oceniasz kogos z góry

4. Ciekawe czy pd urodzenia do kazdego podchodzisz z taka antypatia i pesymizmem

to wszystko co chcialbym powiedziec na temat mojego odbioru i podejscia do twojej osoby ... ktore wyrobiles u mnie sobie jednym komentarzem ktory wystawiles z zazdrosci albo poprostujestes haterem??.

Edytowane przez 220L_70L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOW :))) <obrzydliwy_rechot>buahahahahahahhahaha</obrzydliwy_rechot>

Panie i Panowie... mamy Cowboya :)))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michałowi nie chodziło o ceny, tylko o to że przy takim tempie zasiedlania, możesz wystrzelić w powietrze cały baniak i będziesz wszystko zaczynał od nowa.

Czy nie będzie dojrzewania w Twoim akwarium, to się jeszcze okaże, ja nie byłbym takim hura optymistą. Mam nadzieje, że wystarczy Ci odwagi i wkleisz zdjęcia, jeśli jednak akwarium zakwitnie zielono :excl:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie skąd u was tyle agresji ? Tak czytam i nie dowierzam ,zamiast wyjaśnić co i dlaczego rzucacie się na gościa z pazurami.

Jak tak dalej pójdzie to nikt więcej nie wejdzie na to forum chociażby po pomoc,albo żeby się czegoś nauczyć.

Arogancja niektórych piszących w tym temacie jest ogromna.Już chyba się zapomniało jak to było na początku ?!

@220l_70l nie pisz że nie będziesz miał dojrzewania bo nie wiesz, a to irytuje "doświadczonych" i narażasz się na takie komentarze.

Michałowi nie chodziło o ceny, tylko o to że przy takim tempie zasiedlania, możesz wystrzelić w powietrze cały baniak i będziesz wszystko zaczynał od nowa.

Czy nie będzie dojrzewania w Twoim akwarium, to się jeszcze okaże, ja nie byłbym takim hura optymistą. Mam nadzieje, że wystarczy Ci odwagi i wkleisz zdjęcia, jeśli jednak akwarium zakwitnie zielono :excl:

Pozdrawiam

Piotr ma rację jak będzie coś nie tak to już pewnie nic nie pokażesz :P

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak akwarium się rozwija?? ja też startowałem na skale z działającego akwarium i dojżewania nie uniknąłem, na dobre się rozszalało a parametry się porozjeżdzały, na początku przez dłuższy czas nic się nie działo do pewnego momentu kiedy przestałem przekładać, dodawać, ustawiać, zostawiłem w spokoju akwa i ruszyło pełną parą dojżewanie, nie ma znaczenia czy skała jest z działającego akwarium czy prosto z frachtu, tego procesu nie da się uniknąć, czysta biologia, nie dziwię się ataku, bo jak doświadczeni akwaryści mówią że za szybko , to kolega upiera się że nie będzie dojżewania i wie lepiej, to jest objaw ingnorancji, taki sam przykład miałem z moim kuzynem który założył słodkowodne, kompletnie nie słuchał rad co mowiłem i na dzień dzisiejszy nie ma akwarium już bo wszystko padło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Serdecznie niecaly miesiac od ostatniego postu pokaże wam zbiornik wszystko tak jak wyzej kilka nabytkow i w koncu jest jakies zycie w zbiorniku

a to moja mala zaloga nie udalo mi sie wszystkich zlapac bo sie chowali jak wyjalem komorke

Oto caly zbiornik generalnie zadnego dojrzewania nie ma nie bylo i nie bydzie. Tak jak mowilem poprzednio

zaloga czyszcaca to 8 cerith 3 turbo 5 red hermit crabow 2 cleaning shrimp i pistol shrimp wraz z nia w parze pink spot watchman gobby zbiornik jest obsadzony kilkoma miekusami od srodka na lewo a na prawo nic ni ma oprocz skaly i 2 malych kolonii zoa

Zbiornik

post-3046-0-62739300-1357938117_thumb.jpg

Lewa strona

post-3046-0-99361000-1357938204_thumb.jpg

środek z odrabina Lewej

post-3046-0-61972800-1357938382_thumb.jpg

Cleaner Shrimp jedna z 2 sa po 2 wylince w tym akwarium i sie 1 schowala

post-3046-0-63180100-1357938261_thumb.jpg

A to Watchman zobaczyl aparat i sie zmywa

post-3046-0-40470900-1357938317_thumb.jpg

To by bylo narazie na tyle lece do pracy .... wpadne tutaj pózniej....

Edytowane przez 220L_70L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łanie kolego, oby tak dalej :) Kiedy pojawiły się zielone glony, ekipa czyszcząca daje rade, czy usuwasz tez je ręcznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi