220L_70L 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2012 Witam Wszystkich Jako nowy uzytkownik forum nalezy chyba cos umiescic Wiec zamieszczam tutaj moj zbiorniczek Storzylem sobie takie o male cos Zbiornik ma 220 litrow to jest 130x50x40 2 kominy w rogach 2 koralie 3 via aqua 2600 2800 LPH zestawik swiatel ledowych wlasnorecznie spawanych elektroda drewniana w proporcji 48 led w proporcji 1 x 1 13000k led super daylight + ultra blue 59 kg zywej skaly mix fiji tonga bali 40 kg zywego piachu Carib Sea 2 grzaleczki x 200 watt protein skimmer am midiflotor i v2 jet 600 do tego sump 80x40x30 z 10 kg zywej skaly 10 kg Carib Sea i Weglem aktywnym Wszystko postawione na szafie z komisu i plycie osb 18 mm Zbirnik stoi 1 tydzien w cyklu oswietlenia 12 na 12 wogole nie zrobil cyklu i go prawdopodobnie nie zrobi bo skalka jest z 2 letniego zbiornika od przyjaciela czyli dojrzala. Parametry od 1 dnia ustabilizowaly sie wystartowalem Wapn 420 ppm Alkanity 8 dkh Zasolenie 1,025 temperatura 25 C PH 8.2 Nitrite 0.12 Ammonia 0.12 Nitrate 15 ppm Magnesium 1300 ppm Po 2 nockach zobaczylem kilka wezowidel i malych slimaczkow mysle ze to turbo z jakis 5 - 8 sztuk albo cos innego. A to moje zdjatko sloika i filmik mojego zestawu swiatel oczywiscie na yt.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Fajne szkiełko, powodzenia Ale te dwa odpieniacze ? Nie lepiej jeden konkretny ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
220L_70L 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 v2 jet 600 jest tym glownym a am midiflotor byl tylko w przypadku wielkiego rozkwitu syfu z skaly lecz nic sie nie poodklejalo i pobrudzilo zbiornika zobaczymy jak to dalej pojdzie bo narazie nie zaczal nawet cyklu ..... wiec czekam jeszcze 1 tydzien wszystko stabilne dzisiaj sprawdzialem moimi testami i Nitrite 0.6 Ammonia 0.5 Nitrate 9 ppm i mysle ze nic wiecej nie spadnie bo to nawet mi nic nie wybuchlo w akwarium fakt faktem maly czas bo stoi juz 11 dni i nic male kepki algi sie utworzyly tu i tam ale to tylko hairy algae cos naturalnego ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2012 Ładnie bardzo ładnie, tło jakieś będzie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
220L_70L 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2012 Tlo bedzie ale mysle o tym aby wziac troche folii spozywczej przykleic ja na plyte z pcv i pomalowac farba mieszajac nieregularnie kolory bialy i 3 odcienie niebieskiego pokaze wam pozniej o czym myslalem i co zrobilem a tak btw mam nowa zaloge w akwarium 2 rybki trafily 1 sztuka yellow tang i clownfish zdjatka ponizej dostalem je po promocji od znajomego 5 funtow za sztuke za obydwa zaplacilem 10 funtow czyli 50 zl zobaczcie jak wygladaja I tak wyglada dodatkowo mam mala kolonie green mushrooms , sredniego toadstoola i bright red polip 3 glowki.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Kolego. zwolnij troszkę. Za szybko na ryby a zwłaszcza pokolce. Twój zbiornik tak naprawdę to jeszcze nie wystartował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
220L_70L 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Dzien 2 zebrasoma flavencis zachowuje sie zywo jest pocieszna lata z blazenkiem jak glupia po akwarium zeruje na hairy algae i skubie bez opamietania anemone sobie wpada i wypada drobiny z zbiornika wyjada ...... grzybki sie rozwinely i wygladaja pieknie brakuje mi mojej lustrzanki .... a tak propos to spanikowalem po przeczytaniu o szybkosci dodawania ryb i odrazu zlapalem za testy i ku mojemu zdziwieniiu oto rezultaty wstepne te ostatnie wbily mnie w sufit i zrobilem 2 razy nitrate !!! 0- 5 ppm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Testy nic nie pokazują bo jeszcze nic się nie zaczęło. Poczytaj w dziale dla nowicjuszy o cyklu azotowym i dojrzewaniu zbiornika morskiego. Jesteś na dobrej drodze żeby uśmiercić te zwierzaki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
220L_70L 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2012 dojrzewanie zbiornika w moim przypadku nie bedzie mialo miejsca .... !! Moje akwarium jest stabilne poniewaz w przeciwienstwie do dostepnej skaly ktora jest dostepna w polsce moja jest z bylych zbiornikow tzn ze cykl azotowy zostal zakonczony nic nie obumiera na skale bo nie ma co obumrzec !!! skala jest mature tzn ze byla w czyjims akwarium ponad rok i cykl ma za soba! nic sie nie dzieje nieporzadanego w akwarium !! Skala funkcjonuje jako filtr i wszystko jest w normie po wizycie w akwarystycznym po testach Wapn 430 ppm Alkanity 8,2 dkh Zasolenie 1,024 temperatura 25 C PH 8.2 Nitrite 0 Ammonia 0 Nitrate 0-5 ppm Magnesium 1340 ppm gosciu ma super komputer w akawarystycznym w ktorym sie zaopatruje wiec jest super .... terazniejsza obstawa akwarium zwiekszyla sie o 6x red leg hermit crab 4x emerald craby okreslmy ze sa bardzo duze wielkosc pancerzyka to ok 5 cm 2 kolonie green red blue polips na ok dwoch kilogramowych skalkach kolonia green mushrooms 15 - 16 grzybkow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2012 dojrzewanie zbiornika w moim przypadku nie bedzie mialo miejsca .... !! Moje akwarium jest stabilne poniewaz w przeciwienstwie do dostepnej skaly ktora jest dostepna w polsce moja jest z bylych zbiornikow tzn ze cykl azotowy zostal zakonczony nic nie obumiera na skale bo nie ma co obumrzec !!! skala jest mature tzn ze byla w czyjims akwarium ponad rok i cykl ma za soba! nic sie nie dzieje nieporzadanego w akwarium !! Skala funkcjonuje jako filtr i wszystko jest w normie po wizycie w akwarystycznym po testach Wapn 430 ppm Alkanity 8,2 dkh Zasolenie 1,024 temperatura 25 C PH 8.2 Nitrite 0 Ammonia 0 Nitrate 0-5 ppm Magnesium 1340 ppm gosciu ma super komputer w akawarystycznym w ktorym sie zaopatruje wiec jest super .... terazniejsza obstawa akwarium zwiekszyla sie o 6x red leg hermit crab 4x emerald craby okreslmy ze sa bardzo duze wielkosc pancerzyka to ok 5 cm 2 kolonie green red blue polips na ok dwoch kilogramowych skalkach kolonia green mushrooms 15 - 16 grzybkow to są twoje przemyślenia czy tego gościa z superkomputerem co na tobie zarabia ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
220L_70L 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2012 (edytowane) Ciekawe wnioski wyciagasz juz wiesz ze ktos na mnie zarabia .... :D/> Nawet nie znasz goscia i mowisz ze na mnie trzepie kase .... 1. Jest to moj znajomy 2. Biznes musi jakos sie krecic wiec czy to on zarabia na mnie nie powinno miec dla ciebie wiekszego znaczenia 3. Jesli chodzi o ceny nie sadze iz ty zaplaciles za kilogram skaly 25 zl bo ja tak, 2 blazenki i zebrasoma kosztowaly mnie 100 zl, 6 krabow 100 zl 2 emarald kraby 30 zl, do tego wielka kolonia okolo 25 centymetrow pelna polipow na kilogramowej skalce 80 zl nie wiem czy gdziekolwiek takie ceny dostaniesz ale juz oceniasz kogos z góry 4. Ciekawe czy pd urodzenia do kazdego podchodzisz z taka antypatia i pesymizmem to wszystko co chcialbym powiedziec na temat mojego odbioru i podejscia do twojej osoby ... ktore wyrobiles u mnie sobie jednym komentarzem ktory wystawiles z zazdrosci albo poprostujestes haterem??. Edytowane 19 Grudzień 2012 przez 220L_70L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2012 dojrzewanie zbiornika w moim przypadku nie bedzie mialo miejsca .... !! Moje akwarium jest stabilne poniewaz w przeciwienstwie do dostepnej skaly ktora jest dostepna w polsce moja jest z bylych zbiornikow tzn ze cykl azotowy zostal zakonczony nic nie obumiera na skale bo nie ma co obumrzec !!! skala jest mature tzn ze byla w czyjims akwarium ponad rok i cykl ma za soba! nic sie nie dzieje nieporzadanego w akwarium !! WOW )) <obrzydliwy_rechot>buahahahahahahhahaha</obrzydliwy_rechot> Panie i Panowie... mamy Cowboya )))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2012 Michałowi nie chodziło o ceny, tylko o to że przy takim tempie zasiedlania, możesz wystrzelić w powietrze cały baniak i będziesz wszystko zaczynał od nowa. Czy nie będzie dojrzewania w Twoim akwarium, to się jeszcze okaże, ja nie byłbym takim hura optymistą. Mam nadzieje, że wystarczy Ci odwagi i wkleisz zdjęcia, jeśli jednak akwarium zakwitnie zielono Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2012 Ludzie skąd u was tyle agresji ? Tak czytam i nie dowierzam ,zamiast wyjaśnić co i dlaczego rzucacie się na gościa z pazurami. Jak tak dalej pójdzie to nikt więcej nie wejdzie na to forum chociażby po pomoc,albo żeby się czegoś nauczyć. Arogancja niektórych piszących w tym temacie jest ogromna.Już chyba się zapomniało jak to było na początku ?! @220l_70l nie pisz że nie będziesz miał dojrzewania bo nie wiesz, a to irytuje "doświadczonych" i narażasz się na takie komentarze. Michałowi nie chodziło o ceny, tylko o to że przy takim tempie zasiedlania, możesz wystrzelić w powietrze cały baniak i będziesz wszystko zaczynał od nowa. Czy nie będzie dojrzewania w Twoim akwarium, to się jeszcze okaże, ja nie byłbym takim hura optymistą. Mam nadzieje, że wystarczy Ci odwagi i wkleisz zdjęcia, jeśli jednak akwarium zakwitnie zielono Pozdrawiam Piotr ma rację jak będzie coś nie tak to już pewnie nic nie pokażesz Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas516 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 jak akwarium się rozwija?? ja też startowałem na skale z działającego akwarium i dojżewania nie uniknąłem, na dobre się rozszalało a parametry się porozjeżdzały, na początku przez dłuższy czas nic się nie działo do pewnego momentu kiedy przestałem przekładać, dodawać, ustawiać, zostawiłem w spokoju akwa i ruszyło pełną parą dojżewanie, nie ma znaczenia czy skała jest z działającego akwarium czy prosto z frachtu, tego procesu nie da się uniknąć, czysta biologia, nie dziwię się ataku, bo jak doświadczeni akwaryści mówią że za szybko , to kolega upiera się że nie będzie dojżewania i wie lepiej, to jest objaw ingnorancji, taki sam przykład miałem z moim kuzynem który założył słodkowodne, kompletnie nie słuchał rad co mowiłem i na dzień dzisiejszy nie ma akwarium już bo wszystko padło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
220L_70L 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2013 (edytowane) Witam Serdecznie niecaly miesiac od ostatniego postu pokaże wam zbiornik wszystko tak jak wyzej kilka nabytkow i w koncu jest jakies zycie w zbiorniku a to moja mala zaloga nie udalo mi sie wszystkich zlapac bo sie chowali jak wyjalem komorke Oto caly zbiornik generalnie zadnego dojrzewania nie ma nie bylo i nie bydzie. Tak jak mowilem poprzednio zaloga czyszcaca to 8 cerith 3 turbo 5 red hermit crabow 2 cleaning shrimp i pistol shrimp wraz z nia w parze pink spot watchman gobby zbiornik jest obsadzony kilkoma miekusami od srodka na lewo a na prawo nic ni ma oprocz skaly i 2 malych kolonii zoa Zbiornik Lewa strona środek z odrabina Lewej Cleaner Shrimp jedna z 2 sa po 2 wylince w tym akwarium i sie 1 schowala A to Watchman zobaczyl aparat i sie zmywa To by bylo narazie na tyle lece do pracy .... wpadne tutaj pózniej.... Edytowane 11 Styczeń 2013 przez 220L_70L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2013 Możesz dać zdjęcie swojej szafki ? Czy jest to stelaż obudowany płytą czy zwykła szafka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2013 Łanie kolego, oby tak dalej Kiedy pojawiły się zielone glony, ekipa czyszcząca daje rade, czy usuwasz tez je ręcznie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach