cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Cześć Znalazłem w ofercie korale.pl taką lampe: http://www.korale.pl/product_info.php/manufacturers_id/47/products_id/699 Czy ktoś widział pracujące oświetlenie typu LED? Jak prezentuje się zbiornik i jego zawartość oświetlony tylko oświetleniem LED bez wspomagania T5 i HQI? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2008 Ciekawe ale ta cena. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2008 Ta cena nie jest taka najgorsza biorąc pod uwagę bardzo długą w porównaniu do innych źródeł światła żywotność no i zużycie energii oczywiście. Najlepsza w tych lampach jest płynna regulacja temp. barwowej dzięki zastosowaniu diód RGB. Swoją drogą ciekawe ile lumenów daje ta lampa ... ? P.S. Na pewno niedługo pojawią się odpowiedniki takich lamp, "tak samo dobre" tyle że w dużo lepszej cenie, made in ChRL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2008 Ciekawy jestem co na to wszystko acropory powiedza . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2008 Ze znanych mi zbiorników , gdzie zastosowano osietlenie tego typu czyli diody wysokiej jasnosci o regulowanej barwie tylko jeden miał zła opinię . Jesli ktos nastawia sie tylko na SPS-y to raczej odradzam takie rozwiazanie , natomiast przy mniej wymagających koralach w zupełności wystarczy a koszty utrzymania będa minimalne. Mozna zobaczyc watek na RC odnosnie oswietlenia LED http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1080494 pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2008 W siedzibie korallenzucht w Coburgu mają zamontowaną taką lampe do podświetlania ukwiałów Entemacea quadricolor - wybarwia super ale akwarium wyglądało na bardzo ciemne. Wzystkie lampy na diody LED pokazywane podczas targów w Norynberdze na prospektach i wykresach wyglądały super , gorzej z realem. Tam gdzie firmy pokazywały porównanie HQI 250W i odpowiednik w LED wyglądało to jak porównac żarówkę 100W i świeczkę. Myślę że lampy LED to przyszłość niealeka ale nie dzisiaj, chyba że jako nocne oświetlenie. PS. R@f@le jak podoba się nocne owietlenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2008 W każdym bądź razie dobrze , że tego typu lampy pokazują się w ofertach producentów. Jest szansa że tego typu źródło będzie coraz bardziej popularne i jednocześnie udoskonalane. Ciekawe czy oprócz LED są jeszcze jakieś inne nowe źródła światła przydatne w naszym hobby? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2008 Ja myslę ,ze żarówki plazmowe zastapia nasze oświetlenia w zbiornikach . Tutaj mała probka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach